عمومی | دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر

یکی از پرکاربردترین رشته‌های مهندسی را بشناسید/ کلیدی برای پیشرفت و توسعه کشور

مدیر گروه رشته برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر می‌گوید: علاوه بر بازار سنتی اشتغال مهندسان برق، زمینه‌های جدیدی برای اشتغالزایی در این رشته به وجود آمده است.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر در ۳۰ سال گذشته با تکیه بر توانمندی‌ها و امکانات قابل‌توجه خود در رشته مهندسی برق، دانش‌آموختگان کارآزموده‌ای را پرورش داده که در صنایع مختلف کشور مشغول به خدمت به ایران اسلامی هستند.

علاوه بر این موفقیت‌هایی که روزهای اخیر، دانشجویان این رشته در زمینه اختراعات و ابداعات داشته‌اند، ما را بر آن داشت با حامد خدادادی مدیرگروه این رشته گفتگویی داشته باشیم که در آن با معرفی رشته مهندسی برق، الگوهای موفقیت این گروه بیان‌شده که می‌تواند چشم‌انداز روشنی برای علاقه‌مندان و دانشجویان این رشته تحصیلی ایجاد کند.

گفتگو با مدیر گروه رشته برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر را در زیر می‌خوانیم:

لطفاً با معرفی رشته مهندسی برق، گرایش‌های آن را بیان و در صورت امکان این گرایش‌ها را به‌صورت خلاصه معرفی کنید.

خدادادی: رشته مهندسی برق با گرایش‌های متنوع آن‌ یکی از پرکاربردترین رشته‌های مهندسی در عرصه تولید، صنعت و بازار کار است، مهندسی برق زیرمجموعه‌ای از مهندسی است که به مطالعه و کاربردهای مرتبط با الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک می‌پردازد. یک مهندس برق با استفاده از علوم ریاضی و فیزیک، تجهیزات و دستگاه‌های مرتبط را طراحی کرده و می‌سازد. رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی شامل چهار گرایش الکترونیک، مخابرات، کنترل و قدرت است.

دانشجویان قدرت در حیطه تولید برق، عملکرد انواع نیروگاه‌های آبی، گازی، سیکل ترکیبی، روش‌های مختلف انتقال برق اعم از کابل‌های هوایی و زیرزمینی، انواع ترانسفورماتورها و مبدل‌های سه فاز و تک فاز و موتورها و ژنراتورهای AC و DC را فرامی‌گیرند.

دانشجویان این رشته در حیطه کنترل با انواع میکروکنترلرها و کنترل‌کننده منطقی برنامه‌پذیر (PLC) آشنا می‌شوند. کنترل و مانیتورینگ خطوط تولید کارخانه‌ها، پردازش سیگنال‌های دریافتی از سنسورهای مختلف، دور موتورها، سیستم‌های پنوماتیکی یا هیدرولیکی، کنترل تجهیزات دفاعی، کنترل مبدل‌ها، خودرو برقی و خانه‌های هوشمند از دیگر زمینه‌های گرایش کنترل است.

دانشجویان در بخش الکترونیک با طراحی و ساخت سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی و در حیطه مخابرات با مفاهیم میدان‌های مغناطیسی، امواج، ماکروویو، آنتن و … و چگونگی تبدیل سیگنال‌ها از شکلی به شکل دیگر آشنا می‌شوند.

اکنون چه گرایش‌هایی از رشته کارشناسی مهندسی برق در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر ارائه می‌شود و چرا این گرایش‌ها انتخاب‌ شده‌اند؟

خدادادی: از سال ۹۲ به بعد به‌طورکلی گرایش در پذیرش مقطع کارشناسی مهندسی برق حذف‌شده است و در مدرک فارغ‌التحصیلان این رشته قید نمی‌شود؛ بنابراین دانشجویان بدون هیچ‌گونه محدودیت و صرفاً بر اساس علاقه خود انتخاب گرایش کرده و دروس تخصصی و اختیاری مختص گرایش خود را اخذ می‌کنند. با وجود اینکه امکان ارائه همه گرایش‌های مهندسی برق وجود دارد؛ اما به‌دلیل اهمیت و بازار کار مناسب، گرایش‌های قدرت و کنترل توسط گروه مهندسی برق دانشگاه انتخاب‌شده و دانشجویان می‌توانند در این گرایش‌ها تحصیل کنند.

تحصیلات  تکمیلی رشته مهندسی برق در این واحد دانشگاهی چه گرایش‌هایی دارد؟

خدادادی: در زمینه تحصیلات تکمیلی نیز تنوع بسیار خوبی در گرایش‌های ارائه‌شده وجود دارد. دکتری مهندسی برق در گرایش قدرت و کارشناسی ارشد مهندسی برق در گرایش‌های قدرت شامل سیستم‌های قدرت، برنامه‌ریزی و مدیریت سیستم‌های انرژى الکتریکی و الکترونیک قدرت و ماشین‌های الکتریکی، گرایش کنترل، گرایش‌های مخابرات شامل شبکه‌هاى مخابراتی، مخابرات سیستم، مخابرات نورى، مخابرات میدان و موج و مخابرات امن و رمزگذارى و گرایش‌های الکترونیک شامل سیستمهاى الکترونیک دیجیتال، افزاره‌هاى میکرو و نانوالکترونیک و مدارهاى مجتمع الکترونیک ازجمله زمینه‌هایی است که دانشجویان تحصیلات تکمیلی مهندسی برق می‌توانند در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر انتخاب کرده و در این رشته‌ها ادامه تحصیل دهند.

بازار کار رشته مهندسی برق چگونه است و فارغ‌التحصیلان این رشته در چه صنایعی می‌توانند مشغول به کار شوند؟

خدادادی: حفظ محیط‌زیست، بحران انرژی و کاهش منابع فسیلی یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های تامین انرژی در جهان امروز بوده که استفاده و توسعه انرژی‌های تجدید‌پذیر را امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر کرده است.

با در نظر گرفتن مهم‌ترین زمینه‌های انرژی‌های پاک شامل انرژی خورشیدی، انرژی باد و انرژی برق‌آبی می‌توان گفت علاوه بر بازار سنتی اشتغال مهندسان برق، زمینه‌های جدیدی برای فعالیت در این رشته به وجود آمده است. کشور عزیزمان ایران دارای یکی از غنی‌ترین منابع انرژی خورشیدی و دارای اطلس بادی بسیار مناسب برای بهره‌مندی از انرژی باد است؛ بنابراین فارغ‌التحصیلان مهندسی برق می‌توانند در زمینه طراحی و پشتیبانی منابع تولید پراکنده در قالب نیروگاه‌های بادی و سیستم‌های فتوولتائیک فعالیت کنند.

علاوه بر این، نیروگاه‌ها، انواع کارخانه‌ها (سیمان، خودروسازی، ذوب‌آهن و…)، سازمان‌های حوزه مخابراتی، صنایع نظامی و دفاعی محل اشتغال مهندسین برق است. همچنین، فعالیت در زمینه طراحی موتورهای الکتریکی مورد استفاده در صنایع مختلف، مشاوره در نصب و راه‌اندازی ژنراتورهای نیروگاهی، طراحی درایو، ساخت اتومبیل‌های برقی، طراحی و ساخت ربات‌های صنعتی و سیستم‌های کنترل خطوط تولید با بهره‌گیری از بازوهای الکترومکانیکی را می‌توان به موارد ذکرشده افزود.

وضعیت هیئت علمی این رشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر چگونه است؟

خدادادی: با توجه به قدمت گروه مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر که از سال ۶۷ در مقطع کاردانی رشته برق –  قدرت دانشجو پذیرش کرده است، اعضای هیئت علمی گروه برق ترکیبی از استادان جوان و باتجربه را تشکیل می‌دهند که فارغ‌التحصیلان معتبرترین دانشگاه‌های داخل و خارج از کشور هستند.

تعداد زیادی از کادر علمی گروه برق از افراد شناخته‌شده صنعت برق محسوب می‌شوند که علاوه بر فعالیت‌های دانشگاهی، سالانه پروژه‌های برون دانشگاهی زیادی برای رفع مشکلات صنعت انجام می‌دهند.

چ ه امکانات آزمایشگاهی، کارگاهی در واحد خمینی‌شهر برای دانشجویان این رشته فراهم‌شده است؟

خدادادی: آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های موجود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر بعضاً در استان اصفهان منحصربه‌فرد هستند. به‌عنوان‌مثال پست فشار قوی و آزمایشگاه مربوط را در کمتر دانشگاهی حتی دانشگاه‌های دولتی می‌توان یافت.

سایر آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها مانند رله و حفاظت، بررسی سیستم‌های قدرت، ماشین DC، ماشین AC، سیستم‌های کنترل خطی، کنترل دیجیتال و کارگاه‌های سیم‌پیچی، مدار فرمان، برق، سرکابل و مفصل، کنترل صنعتی و PLC از دیگر امکانات آزمایشگاهی گروه برق است.

برنامه شما برای دانشجویان این رشته برای توانمندسازی آنان چیست؟

خدادادی: جهت‌دهی گروه مهندسی برق به سمتی است که دانشجویان در قالب دروس تخصصی و اختیاری خود بیشترین استفاده را از امکانات کارگاهی ببرند. آشنایی با نرم‌افزارهایی نظیر DIgSILENT و DIALux و مهارت‌های سخت‌افزاری نظیر انجام پروژه‌های مختلف با میکروکنترلرها و PLC در قالب دروس ذکرشده انجام می‌پذیرد.

به‌علاوه، دوره‌های مختلف فوق‌برنامه مانند آموزش نرم‌افزارMATLAB ، دوره تست رله، تست و تحویل برق ساختمان، ارتینگ، کارگاه‌های سیم‌پیچی و پست فشارقوی، استارت‌آپ‌ویکند مهندسی برق و راه‌اندازی نشریه تخصصی در دستور کارگروه قرار دارد.

به نظر اینجانب، مهم‌ترین رکن موفقیت گروه برق علاوه بر کادر علمی و امکانات آزمایشگاهی، وجود دانشجویان و فارغ‌التحصیلان توانمند و آشنا به صنعت است که هم در عرصه دانشگاه و هم در عرصه صنعت، تاکنون خوش درخشیده‌اند.

دانشجویان برای موفقیت در این رشته،  چه توانمندی‌هایی باید کسب کنند؟

خدادادی: داشتن دانش قوی در علوم پایه (ریاضی و فیزیک) و تقویت زبان انگلیسی نقش مهمی در موفقیت در رشته مهندسی برق دارد. افرادی که دارای روحیه خلاق و علاقه‌مند به کارهای فنی و تیمی بوده، مهارت‌های ارتباطی عالی و توانایی برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی موثر کارها را داشته و در حل مسئله و تصمیم‌گیری توانمندند در رشته مهندسی برق موفق می‌شوند. به‌علاوه، تسلط دانشجویان بر نرم‌افزارهایی تخصصی ذکرشده و افزایش مهارت‌های سخت‌افزاری و آشنایی با بحث مانیتورینگ و اتوماسیون صنعتی در موفقیت آنها در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی بسیار حائز اهمیت است.

و سخن پایانی…

خدادادی: با توجه به رشد روزافزون منابع تولید انرژی‌های نو و پیشرفت‌های حوزه تکنولوژی، قطعاً بخش عظیمی از آینده صنعت کشور در دستان مهندسان برق است. به‌عبارت‌دیگر، زیربنای توسعه صنعت، مهندسی برق خواهد بود؛ بنابراین، جایگاه فعالان مستعد و توانمند این رشته در آینده درخشان است.