عمومی | موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

ارائه یافته‌های ترویجی موثر در مراحل تولید سیر کشور در هفته انتقال یافته ها


به منظور انتقال یافته های ترویجی موثر در تولید بهینه محصول سیر به بهره برداران و مسئولین، اولین برنامه ملی انتقال یافته‌های تحقیقاتی سیر از تاریخ ۱۰ لغایت ۱۱ مهر ماه سال ۱۳۹۸ در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان تشکیل شد. هماهنگ کننده و دبیرعلمی این برنامه سرکارخانم مهندس بیات، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان بود. در برنامه ۲ روزه نمایندگان شهر همدان آقای دکتر حاجی بابایی، آقای دکتر خجسته، نمایندگان موسسه‌های تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، اصلاح و تهیه نهال و بذر و باغبانی، اتاق بازرگانی، کارشناسان، کشاورزان و بهره برداران و صنایع بخش خصوصی حضور داشتند.

اهم نتایج تحقیقاتی قابل ترویج که در این برنامه به بهره برداران ارایه شد عبارت‌اند از:

۱. روش‌مناسب زراعت سیر (شامل تراکم، فاصله کاشت، عمق کاشت و...) در مناطق مختلف کشت آن.

۲. اصلاح ژنتیک سیر به عنوان یکی از راه‌های افزایش عملکرد کمی و کیفی سیر.

۳. استفاده از ماشین کاشت و برداشت سیر به منظور تسریع در عملیات و کاهش هزینه‏ها.

۴. اصول تغذیه سیر در مناطق کشت به منظور تولید محصول سالم.

۵. استفاده از کشت بافت به عنوان روشی برای تکثیر و سالم سازی سیر از کلون‌های بومی مناطق کشت.

۶. افزایش کارایی مصرف آب در زراعت سیر با مدیریت سیستم آبیاری، حجم آب و زمان قطع آبیاری.

۷. آشنایی با آفات و بیماری‌های مهم زراعت سیر، روش‌های کنترل و مبارزه با آنها و تاکید بر مدیریت کنترل بیمای‌ها به منظور تولید محصول سالم.

۸. آشنایی با علف‌های هرز مهم در زراعت سیر و روش‌های کنترل آنها.

۹. برداشت سیر در زمان مناسب یعنی ۸ تا ۱۰ روز پس از قطع آبیاری.

۱۰. جایگزینی روش‌های خشک کردن (کیورینگ) خارج از مزرعه سیر به جای خشک کردن مزرعه‌ای به منظور جلوگیری یا کاهش آسیب‌های فیزیکی و خسارت ناشی از آفات و بیماری‌ها.

۱۱. ضدعفونی غیر شیمیایی سیر به منظور نگهداری بلند مدت آن در انبار یا صادرات به خارج از کشور با استفاده از اتمسفر اصلاح شده (کاهش غلظت اکسیژن در انبار و افزایش غلظت دی‌اکسید کربن).

۱۲. نگهداری بلند مدت سیر (۶ تا ۸ ماه) در انبارهای سرد (سردخانه) با دمای صفر تا ۱- درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۶۵ تا ۷۰ درصد.

۱۳. عقیم‌سازی سیر و کنترل جوانه‌زنی و فساد آن تا مدت ۱۰ ماه، با پرتوتابی سوخ‌های سیر با دز ۵۰ گری الکترون‌های سریع.

۱۴. آگاهی کشاورزان از رفتارهای تناوبی قیمت سیر و نقش بسیار موثر آن در تصمیم گیری برای تنظیم سطح زیرکشت و در نتیجه ثبات قیمت در بازار.