ارائه یافتههای ترویجی موثر در مراحل تولید سیر کشور در هفته انتقال یافته ها
به منظور انتقال یافته های ترویجی موثر در تولید بهینه محصول سیر به بهره برداران و مسئولین، اولین برنامه ملی انتقال یافتههای تحقیقاتی سیر از تاریخ ۱۰ لغایت ۱۱ مهر ماه سال ۱۳۹۸ در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان تشکیل شد. هماهنگ کننده و دبیرعلمی این برنامه سرکارخانم مهندس بیات، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان بود. در برنامه ۲ روزه نمایندگان شهر همدان آقای دکتر حاجی بابایی، آقای دکتر خجسته، نمایندگان موسسههای تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، اصلاح و تهیه نهال و بذر و باغبانی، اتاق بازرگانی، کارشناسان، کشاورزان و بهره برداران و صنایع بخش خصوصی حضور داشتند.
اهم نتایج تحقیقاتی قابل ترویج که در این برنامه به بهره برداران ارایه شد عبارتاند از:
۱. روشمناسب زراعت سیر (شامل تراکم، فاصله کاشت، عمق کاشت و...) در مناطق مختلف کشت آن.
۲. اصلاح ژنتیک سیر به عنوان یکی از راههای افزایش عملکرد کمی و کیفی سیر.
۳. استفاده از ماشین کاشت و برداشت سیر به منظور تسریع در عملیات و کاهش هزینهها.
۴. اصول تغذیه سیر در مناطق کشت به منظور تولید محصول سالم.
۵. استفاده از کشت بافت به عنوان روشی برای تکثیر و سالم سازی سیر از کلونهای بومی مناطق کشت.
۶. افزایش کارایی مصرف آب در زراعت سیر با مدیریت سیستم آبیاری، حجم آب و زمان قطع آبیاری.
۷. آشنایی با آفات و بیماریهای مهم زراعت سیر، روشهای کنترل و مبارزه با آنها و تاکید بر مدیریت کنترل بیمایها به منظور تولید محصول سالم.
۸. آشنایی با علفهای هرز مهم در زراعت سیر و روشهای کنترل آنها.
۹. برداشت سیر در زمان مناسب یعنی ۸ تا ۱۰ روز پس از قطع آبیاری.
۱۰. جایگزینی روشهای خشک کردن (کیورینگ) خارج از مزرعه سیر به جای خشک کردن مزرعهای به منظور جلوگیری یا کاهش آسیبهای فیزیکی و خسارت ناشی از آفات و بیماریها.
۱۱. ضدعفونی غیر شیمیایی سیر به منظور نگهداری بلند مدت آن در انبار یا صادرات به خارج از کشور با استفاده از اتمسفر اصلاح شده (کاهش غلظت اکسیژن در انبار و افزایش غلظت دیاکسید کربن).
۱۲. نگهداری بلند مدت سیر (۶ تا ۸ ماه) در انبارهای سرد (سردخانه) با دمای صفر تا ۱- درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۶۵ تا ۷۰ درصد.
۱۳. عقیمسازی سیر و کنترل جوانهزنی و فساد آن تا مدت ۱۰ ماه، با پرتوتابی سوخهای سیر با دز ۵۰ گری الکترونهای سریع.
۱۴. آگاهی کشاورزان از رفتارهای تناوبی قیمت سیر و نقش بسیار موثر آن در تصمیم گیری برای تنظیم سطح زیرکشت و در نتیجه ثبات قیمت در بازار.