ثبت سرطان، اولین و مهم ترین مرحله در طراحی برنامه جامع کنترل سرطان است
ثبت سرطان، اولین و مهم ترین مرحله در طراحی برنامه جامع کنترل سرطان است و همه مراکز تشخیصی، درمانی و بهداشتی، بطور بالقوه، منابع جمع آوری اطلاعات در این زمینه هستند.
دکتر سولماز فرخزاد، مسوول دبیرخانه ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان این موضوع، اظهار کرد: از بین این منابع، آزمایشگاه های پاتوبیولوژی، بیمارستان ها و واحد ثبت مرگ، به عنوان منابع اصلی در ثبت سرطان بوده و جمع آوری اطلاعات از این منابع، ضروری است .
دکتر فرخزاد با اشاره به اینکه امروزه، سرطان ها یکی از اولویت های مهم بخش سلامت به شمار می روند؛ گفت: اولین قدم در کنترل سرطان، جمع آوری اطلاعات و آمار دقیق و کامل از بیماران سرطانی است که این هدف، در قالب برنامه ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت قابل دستیابی است.
یادآور می شود، برنامه ملی ثبت سرطان، به عنوان ناظر بر اهداف کلان پیشگیری، تشخیص زودرس، تشخیص و درمان انواع سرطان ها و ارائه مراقبت های تسکینی به تمام بیماران مبتلا به سرطان؛ از دهه ۶۰ خورشیدی به صورت متناوب و سپس، از سال ۱۳۷۵ به صورت نظام مند، توسط اداره سرطان، آغاز شد و با انتشار گزارش های سالیانه مستمر، همراه شد.
در حال حاضر، برای ارتقای برنامه ملی ثبت سرطان موجود و حفظ کیفیت آن، تفاهم نامه ای بین سه معاونت بهداشتی، درمان و تحقیقات و فنآوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به تبع آن در دانشگاه های علوم پزشکی، منعقد شده تا حد امکان از کلیه منابع بالقوه و بالفعل، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و ثبت شود.
به همین منظور، روز نهم مهر ۱۳۹۸ نمایندگان مراکز پاتولوژی استان قزوین، درباره ثبت فوری موارد تشخیص سرطان، آموزش دیدند. در این نشست آموزشی، نحوه ثبت اطلاعات مربوط به تشخیص موارد بدخیمی در سامانه الکترونیکی سیمای سرطان آموزش داده شد، زیرا بزرگ ترین مزیت جمع آوری اطلاعات به صورت الکترونیک، این است که داده ها به راحتی، با هزینه بسیار کم، سرعت بالا و به موقع، به واحد ثبت سرطان ارسال می شود.