عمومی | دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

پژوهشکده قلب و عروق اصفهان برگزار نمود: سمینار دو روزه تشخیص و درمان هایپرکلسترولمی

پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سه شنبه دوم مهرماه، اقدام به برگزاری «سمینار دو روزه هایپرکلسترولمی در ایران، تشخیص، مدیریت و درمان با تاکید بر افزایش چربی خون ژنتیکی»  در تالار هتل کوثر اصفهان نمود.

در  این مراسم که با حضور رییس پژوهشکده قلب و عروق اصفهان، پزشکان عمومی، متخصصان و فوق تخصصان قلب و عروق، کلیه، تغذیه، ژنتیک و ... از سراسر کشور برگزار شد، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه طی سخنانی با بیان اینکه ۲۴ سپتامبر روز جهانی FH، افزایش چربی خون ژنتیکی،(Familial Hypercholesterolemia) نامگذاری شده است تصریح نمود: حدود ۱۵ میلیون نفر در ایران از افزایش چربی خون رنج می برند و در هر دقیقه یک نوزاد با هایپر کلسترول فامیلی متولد می شود.
دکتر شقایق حق جوی جوانمرد ادامه داد: بسیاری از افراد از افزایش چربی خون خود مطلع نیستند و این باعث می گردد بسیاری از آنها دچار سکته قلبی زودرس شوند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، بیماری  FHرا به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی و در عین حال کمتر شناخته شده، عنوان و تصریح نمود: این بیماری می تواند منجر به بیماری های قلبی زودرس و در نهایت مرگ زودرس گردد.
وی هدف مهم برگزاری این همایش را آگاه نمودن جامعه پزشکی و مردم از خطر افزایش چربی خون عنوان کرد و افزود: لذا در این روز با دعوت یکی از سابقه دارترین مرکز تحقیقات قلب و عروق ایران که همکار سازمان جهانی بهداشت نیز می باشد دور هم جمع شدیم تا در خصوص هایپر لپیدمی و به طور خاص FH بحث و تبادل نظر نماییم.
دکتر حق جو همچنین از تدوین یک گایدلاین بالینی در خصوص نحوه تشخیص و درمان بیماری FH خبر داد و افزود: به همین منظور از دو نفر از روسای ثبت افزایش چربی خون از دو کشور همسایه عمان و ترکیه دعوت نمودیم تا از برنامه ثبت  FH در ایران رونمایی نماییم.
وی در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد که این برنامه که به نوشتن اولین گایدلاین FH در کشور و منطقه ختم می گردد، باعث شود بتوانیم تصمیم های موثرتر، کم هزینه تر و کم عارضه تری برای بیماران در نظر بگیریم.
در این مراسم دکتر نضال صرافزادگان نیز هدف از برگزاری این همایش را آگاه سازی پزشکان و دیگر افراد جامعه با خطرات بیماری FH عنوان کرد و گفت: افزایش چربی خون در ایران در وضعیت کنترل شده ای نمی باشد و در ایران حدود ۲۰ درصد کنترل چربی خون صورت گرفته است، لذا هدف ما در این همایش این است که بتوانیم به جامعه خطرات افزایش چربی خون را هشدار داده و آنها برای اندازه گیری چربی خود ترغیب نماییم.
وی افزود: بسیاری از افراد دارای چربی خون فامیلی هستند و با توجه به اینکه این بیماری علایم خاصی ندارد از ابتلا به آن آگاهی نداشته و چه بسا در سنین پایین دچار سکته های زودرس می گردند، لذا هدف دوم ما اگاهی مردم نسبت به چربی خون ژنتیکی می باشد.
رییس پژوهشکده قلب و عروق اصفهان یکی دیگر از اهداف برگزاری این همایش را تهیه گایدلاینی مختص کشور ایران برای تشخیص، درمان و حتی پیشگیری بیماری FH بیان نمود.
دکتر واثقی عضو هیات علمی پژوهشکده قلب و عروق اصفهان و مسئول FH در اصفهان نیز در مصاحبه ای با بیان اینکه در این سمینار بیشتر بر بیماری FH  تاکید می گردد گفت: بیماری FH یک بیماری ژنتیکی یا ارثی می باشد و کافی است که یکی از والدین این ژن را داشته باشند تا به ۵۰ درصد بچه ها منتقل گردد.
وی افزود: در گذشته گفته می شد از هر ۵۰۰ نفر یک فرد به این بیماری مبتلا می باشد ولی پس از مطالعات گسترده تر مشخص گردید این آمار به ازای ۱ در ۲۵۰ نفر یا حتی ۱ در ۱۵۰ نفر می باشد.
دکتر واثقی در خصوص این بیماری تشریح نمود: در این بیماری، میزان چربی LDL خون زیاد می گردد و متاسفانه با توجه به اینکه به داروها به درستی جواب نمی دهد، لذا افزایش چربی خون بالا منجر به سکته زودرس می شود.
وی مشکل بزرگتر این بیماری را بی علامت بودن آن عنوان و تصریح کرد: این بیماری بدون علائم بالینی است و تنها زمانی که چربی خون، بسیار زیاد می شود ممکن است در بعضی از بیماران یک سری ضایعات زرد پوستی بر روی تاندوم های بدن به خصوص انگشتان دست و پا ایجاد نماید.
عضو هیات علمی پژوهشکده قلب و عروق اصفهان ادامه داد: با توجه به این موارد، تصمیم بر این شد تا برای اولین بار در کشور در اصفهان به دنبال بیمارانی با LDL  بالای ۱۹۰ باشیم و پس از شناسایی آنها و طبق یک سری استانداردها در این خصوص، بیماری آنها را تشخیص قطعی داده و شروع به دارو درمان و پیگیری بیماری نماییم.
دکتر واثقی برنامه مهمتر را غربالگری خانواده ها عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه این بیماری یک بیماری ارثی است و از پدر و مادر منتقل می گردد، ممکن است نیمی از فرزندان و یا خواهرها و برادران آنها دچار این بیماری باشند، از این رو با تشخیص به موقع و درمان آنها می توانیم تا ۷۰ درصد از حوادث قلبی و عروقی زودتر و احیانا مرگ زودرس جلوگیری نماییم.
گفتنی است در روز اول این مراسم در ارتباط با عناوین «دیس لپیدمی:پاتوفیزیولوژی تشخیص و درمان»، «ثبت شاخص های های تشخیص افزایش چربی خون ژنتیکی»، «سودمندی اطلاعات حاصل از ثبت افزایش چربی خون ژنتیکی» و ... سخنرانی و سپس بحث و تبادل نظر گردید.