عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

صفار رقم جدید کلزا مناسب کشت برای مناطق گرم جنوب و شمال کشور با مشارکت محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل معرفی شد

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل: با توجه به خشکسالی های پی‌درپی و کمبود آب در کشور بر اساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی باید به سمت کشت‌های استراتژیک با آب بری کم سوق داده شود.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی در جلسه بررسی راه‌های توسعه کشت کلزا اظهار داشت: با توجه به خشکسالی های پی‌درپی و کمبود آب در کشور بر اساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی باید به سمت کشت‌های استراتژیک با آب بری کم سوق پیدا کند که یکی از این محصولات کشت دانه‌های روغنی یا کلزا است. کلزا گیاهی کم آب بر است و وقتی در تناوب با گندم قرار می‌گیرد باعث افزایش حاصلخیزی و تولید در واحد سطح می‌شود . کلزا محصولی است که ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن از آن استحصال می‌شود و دارای ۲۵ تا ۳۵ درصد نیز پروتئین است و با توجه به اینکه بیش از ۸۴ درصد روغن نباتی کشور از خارج از کشور تامین می‌شود به همین دلیل توسعه کشت این محصول در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در این استان حائز اهمیت است.


وی افزود: در حال حاضر بیشترین وابستگی در محصولات غذائی در روغن و کنجاله دانه‌های روغنی است، با این حال در سال ۹۴ که طرح دانه‌های روغنی شروع شد میزان وابستگی در این محصول ۹۶ درصد بود ولی امسال با توجه به تولید خوبی که در سویا و کلزا داریم این رقم به ۸۴ درصد رسیده است به عبارتی ۱۶ درصد نیاز کشور در داخل تامین می‌شود.

رئیس مرکز با بیان اینکه برخی از محصولات در همه کشورها به عنوان محصولات استراتژیک محسوب می‌شوند، ادامه داد: گندم، برنج، دانه‌های روغنی و شکر در ایران جزء کالاهای اساسی محسوب می‌شوند و هر کشوری برای کالای اساسی خود یک امنیت غذایی در نظر می‌گیرد که تا اندازه زیادی ضریب خوداتکایی را در کشورش افزایش دهد و در شرایط بحران نیاز کشور در داخل تولید شود.

دکتر کربلائی خیاوی تصریح کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بنا به اهمیت خودکفایی در زمینه روغن خوراکی علاوه بر اجرای پروژه‌های تحقیقاتی در این خصوص و برای افزایش راندمان تولید و جنبه‌های کیفی محصولات، تولید بذور دانه‌های روغنی از جمله سویا و کلزا را در دستور کار خود قرار داده است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: علاوه بر عوامل به زراعی، رقم یا فاکتور (عامل به نژادی) از جمله عوامل مهمی است که در توسعه و ترویج کشت کلزا نقش اساسی دارد. در حال حاضر که با مشکلات ارزی مواجه هستیم تولید ارقام داخلی که با دست توانای پژوهشگران و کارشناسان کشورمان برای نواحی مختلف اصلاح و معرفی می‌گردد علاوه بر اینکه آثار مثبتی بر امنیت غذایی کشور دارد تناوب این گیاه روغنی با گندم نقش مفید و موثری در کاهش بیماری‌ها و آفات دارد.

دکتر کربلائی خیاوی با بیان اینکه آزمایشات، تحقیقات و به‌ویژه پروژه‌های ترویجی گوناگونی درزمینهٔ مقایسه ارقام کلزا در طی سال‌های گذشته در مناطق مختلف استان انجام گرفته، تصریح کرد: نتایج حاصل حاکی از وجود پتانسیل خوب این مناطق برای زراعت و تولید کلزا است اما وجود ارقام پر پتانسیل و سازگار که منشا ایرانی داشته باشد اقبال موفقیت و پایداری تولد کلزا را دو چندان افزایش می‌دهد. رقم جدید کلزای بهاره صفار اخیراً به عرصه کشاورزی معرفی شده از جمله ارقامی است که برای مناطق و نواحی گرم جنوب و شما کشور و مناسب برای کشت تاخیری در مواجه با تنش خشکی آخر فصل است.

وی در ادامه افزود: زودرسی به همراه داشتن عملکرد پایدار، مناسب برای کشت‌های تاخیری و مناطق گرم با فصل رشد کوتاه، فرار از خشکی و گرمای آخر فصل، کاهش هزینه تولید از طریق صرفه‌جویی در مصرف آب، تحمل به خوابیدگی و یکنواختی در رسیدگی از ویژگی‌های رقم جدید صفار به شمار می‌رود. این رقم با مشارکت محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل جهت کشت و تولید در منطق شمالی استان معرفی شده است.