عمومی | موسسه آموزش عالی مهرآیین بندرانزلی

گزارش رسمی گروه هستمت از خرید ویلچر

این اولین گزارش رسمی گروه هستمت از خرید ویلچرهایی است که این گروه به وسیله ی فروش درهای پلاستیکی جمع‌آوری شده از سراسر ایران تهیه کرده است.
خطاب این گزارش تمامی مردمی هستند که در مرزهای این خاک زندگی می‌کنند. فارغ از قومیت، نژاد، دین یا هرگونه مرزکشی دیگر. پیشاپیش از شما که این گزارش را می‌خوانید، متشکریم.


جرقه‌‌های ابتدایی گروه هستمت از یک گردهمایی دوستانه‌ی سه نفره در روزهای انتهایی اسفندماه ۱۳۹۰ زده شد. ما گروهی از شهروندان عادی هستیم که بدون هرگونه وابستگی به ارگان، نهاد یا سازمان خاصی شروع به کار کردیم و در نظر داریم عدم وابستگی خود را تا به انتها حفظ کنیم. ما بعد از اطلاع یافتن از انجام پروژه‌ی جمع‌آوری درهای پلاستیکی برای فروش و اختصاص درآمد حاصل از آن برای خرید ویلچر، تصمیم گرفتیم این طرح را به صورت بهینه و گسترده‌تر و با جامعه هدفی به بزرگی تمام کسانی که درون این خاک زندگی میکنند، انجام دهیم.
هستمت به طور رسمی از پانزدهم فروردین ماه ۱۳۹۴ آغاز به کار کرد و امروز با اضافه شدن چندین نفر دیگر به این گروه در پهنایی به وسعت ایران به کار خود ادامه می‌دهد. نام، لوگو و وبسایت گروه هر سه توسط اعضای هستمت انتخاب، طراحی و ساخته شده‌اند و از تمام دوستانمان صمیمانه تقاضا داریم مالکیت معنوی اعضای مرکزی گروه بر این سه را به رسمیت بشناسند.



اهداف

گروه هستمت سه هدف عمده دارد که بر مبنای آن فعالیت‌هایش را تنظیم می کند:
۱) جلب توجه عمومی نسبت به وضعیت معلولین عزیز و کمک به خرید ویلچر:
با توجه به وضعیت نامناسب معابر شهری و روستایی ایران، ما به ندرت شاهد حضور معلولین در سطح کشور هستیم. هستمت با تلاش برای خرید ویلچر درصدد است به تردد ساده‌تر معلولین بی‌بضاعت کمک کند. همچنین به دلیل ذکر هرباره‌ی دلیل جمع‌آوری درهای پلاستیکی و مشارکت بالای مردم در این طرح، امیدواریم بتوانیم توجه هم مردم و هم مسئولین را به شرایط این عزیزان و ضرورت حضور بیشتر آنها در جامعه جلب کنیم. به امید آن که با با بهسازی و ارتقای فضاهای شهری و روستایی شاهد حضور پررنگ تر معلولین در جامعه باشیم.
۲) حفاظت از محیط زیست و اشاعه‌ی فرهنگ تفکیک زباله:
پلاستیک از مهمترین عوامل آلوده کننده محیط زیست است. همین درهای به ظاهر کوچک پلاستیکی نه تنها سال های سال طول میکشد تا در طبیعت تجزیه شوند، بلکه به دلیل اندازه ی خود خطر بلعیده شدن توسط حیوانات را نیز ایجاد می کنند. هستمت با جمع‌آوری درهای پلاستیکی نه تنها امیدوار است از ورود این قطعات پلاستیکی به طبیعت جلوگیری کند، بلکه امید دارد با توجه به تفکیک این درها از دیگر زباله ها در مبدا، توجه شهروندان به تفکیک دیگر زباله‌های خشک و تر هم جلب شود و یا افزایش یابد. همچنین با یادآوری این موضوع که هر کدام از این هزاران در، روزی متعلق به یک بطری پلاستیکی بودند سعی در نشان دادن میزان بالای مصرف این بطری ها در میان مردم دارد.

۳) افزایش مشارکت شهروندی:
هستمت بستری برای همه‌ی ماست تا در حرکتی آهسته و پیوسته و حضور در کنار یکدیگر قدمی در بهبود اوضاع جامعه برداریم و با حداقل هزینه، تاثیر خوبی ایجاد کنیم.



اطلاع رسانی

اطلاع رسانی اصلی گروه هستمت توسط وبسایت رسمی گروه به ادرسHastamet. com انجام می‌شود. هستمت در فیس‌بوک، گوگل‌پلاس، اینستاگرام و توئیتر نیز حضور دارد. همزمان با انتشار این گزارش کانال رسمی تلگرام گروه هستمت هم آغاز به کار می‌کند. برای اطلاع از فعالیت‌های هستمت می‌توانید به هر کدام از این منابع مراجعه کنید. برای ارتباط با هستمت از طریق سایت یا از طریق ایمیل گروه اقدام کنید. آدرس تمامی این بخش‌ها در انتهای این گزارش ذکر شده است.
همانطور که گفتیم هستمت یک پروژه ی کاملاً داوطلبانه است. درنتیجه هستمت برای هیچ فعالیت تبلیغاتی بودجه ای ندارد. مفتخریم که اعلام کنیم مهمترین و تاثیرگذارترین رسانه ی ما خود شمایید.
در تمام این مدت هزینه های سایت توسط خود اعضا پرداخت شده است. همچنین تمامی پوسترهایی که ممکن است در اماکن مختلف ببنیند توسط همراهان هستمت آماده سازی، چاپ و پخش شده است. شما هم می توانید برای اشاعه این حرکت با مراجعه به وبسایت فایل اصلی پوسترها را دانلود، چاپ و پخش کنید. هرچند که ما ترجیح میدهیم تا حد امکان از کاغذ استفاده نکنید. مگر رسانه های دیجیتال چه کم دارند؟



پایگاه ها

در ابتدای کار هستمت، اعلام کردیم که برای گسترش در سراسر کشور نیازمند داشتن پایگاه‌‌هایی در شهرهای مختلف ایران هستیم. از آن تاریخ تا به حال سمن‌ها، گروه‌ها، شرکت‌ها، کافه‌ها و به طور خلاصه شهروندان داوطلب زیادی با ما همکاری داشته‌اند. پایگاه‌ها نه تنها درهای پلاستیکی را از شما تحویل می‌گیرند، بلکه در حد امکان پاسخگوی سوالات شما هم هستند. این دوستانِ جان تمام زحمات و هزینه های دریافت، انبارش و ارسال درها به انبارهای اصلی را در راستای انجام مسئولیت شهروندی پذیرفته اند. این همکاری هیچگونه نفع مادی برای هیچکدام از پایگاه‌ها ندارد. پس همین جا از تک‌تک همراهانمان در این راه صمیمانه تشکر می‌کنیم. بدون حضور پایگاه ها هستمت توانایی ادامه‌ی این راه را ندارد.



جمع آوری درها (انبار یک)

شاید باورتان نشود که حجم همین درهای پلاستیکی کوچک وقتی دانه دانه جمع می شوند سر به کجاها می کشد. در دوره‌ی اول پروژه، تمام درها در خانه‌ی یکی از اعضا جمع‌آوری می‌شد. از آنجایی که درهای پلاستیکی دوام زیادی در طبیعت دارند و فضای آزاد به آنها لطمه‌ای وارد نمی‌کند، سری اول درها چند ماه بر روی پشت‌بام دپو شدند و از همانجا برای فروش به کارخانه ارسال شدند.



آماده‌سازی درها برای ارسال به کارخانه

اکثر درهایی که به دست ما می‌رسد توسط شهروندان و از خانه‌هایشان جمع‌آوری شده است. پایگاه‌ها کیسه‌های پلاستیکی کوچک را در یک پلاستیک یا گونی بزرگ بسته‌بندی می‌کنند و یا به همان صورت برای ما می‌آورند. برای ارسال درها برای فروش، باید تمام این کیسه‌های کوچک را خالی می‌کردیم و درها را در گونی‌های بزرگ قابل انتقال بسته‌بندی می‌کردیم. برای اینکار دوستان عزیزی به کمک ما آمدند و در دو سری و با کمک پانزده نفر موفق شدیم درها را آماده‌ی ارسال کنیم. پول خرید گونی‌ها بعدا از حساب فروش درها برداشته شد.


فروش درها

ما برای فروش درها با کارخانه‌ها و شرکت‌های مختلفی مذاکره کردیم. قیمت پیشنهادی اکثر کارخانه‌های بازیافت و یا واسطه‌ها بسیار ناچیز بود. بطوریکه بعضی از آنها مبلغ سیصد تومان به ازای هر کیلوگرم در را پیشنهاد می‌دادند که با انتظار ما تفاوت بسیاری داشت. در نهایت کارخانه‌ی ایزوگام دلیجان اصفهان به شرط اینکه درهای ما به وزن بیشتر از یک تن برسند، قبول کرد که هم هزینه‌ی حمل و نقل درها را به عهده بگیرد و هم درها را به قیمت کیلویی ۱۲۵۰ تومان خریداری کند. ارسال به کارخانه:
ما درها را در دو سری متفاوت گونی‌بندی کردیم. کارخانه یک خاور ارسال کرد و بخش زیادی از درها را برد. همینجا یک تشکر ویژه از راننده‌ی محترم خاور بکنیم که شب ارسال درها کمک بسیار زیادی در جا‌به‌جایی درها کرد. بقیه‌ی درها با فوریت برای تخلیه‌ی انبار اول گروه و در یک بعد از ظهر و شب بارانی به همت دوستان عزیز هستمت بسته‌بندی شد. یکی از دوستان هستمت پیشنهاد داد تا انبار بزرگی را در اختیار گروه بگذارد و هزینه‌ی جا‌به‌جایی درها را هم دوست عزیز دیگری تقبل کرد و باقیمانده‌ی درها رفت تا همراه درهای دیگری که از آن تاریخ تا کنون به دستمان رسیده، برای سری دوم ویلچرها به کارخانه ارسال شود.


مبلغ نهایی

ما هزار و صد کیلوگرم در پلاستیکی در انتهای مهرماه برای کارخانه‌ی دلیجان اصفهان ارسال کردیم. قرار ما با کارخانه این بود که قیمت شست و شوی درها از مبلغ نهایی کم شود و – همانطور که در بالا ذکر کردیم – بابت هر یک کیلوگرم در، ۱۲۵۰ تومان به ما پرداخت شود. در نهایت کارخانه نه تنها مبلغ شست‌وشوی درها را خودش به عهده گرفت و بلکه به ازای هر کیلوگرم ۱۳۰۰ تومان به گروه پرداخت کرد. از این مبلغ شصت هزار تومان بابت پول گونی‌ها کسر شد. ده هزار تومان قابل برداشت از حسابی که به آن واریز شده بود نبود و در نهایت یک میلیون و سیصد و شصت هزار تومان برای خرید ویلچرها اختصاص یافت. ده هزار تومانی که در حساب مانده بود، دی‌ماه از حساب خارج شد و به بودجه خرید سری دوم ویلچرها اضافه می‌شود.


خرید ویلچر استاندارد

یکی از سوال‌های بسیار رایجی که بارها از ما پرسیده شده و می‌شود، این است که هر چند کیلوگرم یا چه تعداد در پلاستیکی برابر یک ویلچر است؟ هستمت برای این سوال یک پاسخ ثابت دارد: نمی‌دانیم.
اول اینکه قیمت خرید درهای پلاستیکی به تناسب زمان و وضعیت قیمت نفت و فراورده‌های پتروشیمی متفاوت است. از طرف دیگر نوع ویلچری که ما تهیه می‌کنیم متناسب با وضعیت کسی است که قرار است از آن ویلچر استفاده کند. درست است که با خرید تعداد بیشتر ویلچر تعداد بیشتری می‌توانند منتفع شوند، اما طبق مشورتی که یکی از سمن‌ها در زمینه‌ی خرید ویلچر به ما داد، استفاده از ویلچر نامناسب برای معلول خطرات بسیار زیادی در پی دارد و می‌تواند منجر به آسیب به ستون فقراتش شود.
با در نظر گرفتن این اصل ضروری، ما ابتدا مشخص می‌کنیم قرار است برای چه‌کسی ویلچر خریداری شود و در گام دوم، بودجه‌ی ویلچر را تامین می‌کنیم. با توجه به رشد گروه و افزایش افرادی که به ما اطمینان می‌کنند و درهای پلاستیکی را به پایگاه‌های ما می‌رسانند، مطمئنیم در آینده می‌توانیم تعداد بسیار بیشتری ویلچر تهیه کنیم. شاید بد نباشد که یادآوری کنیم هستمت برای خرید ویلچرها از هیچ اسپانسر و تامین کننده‌ی مالی کمک نمی‌گیرد.
ما در هستمت هنوز گروهی برای شناسایی افرادی که بضاعت مالی کافی برای خرید ویلچر ندارند تشکیل نداده‌ایم و تا اطلاع ثانوی از انجام این مرحله معذوریم. برای همین برای پیدا کردن شخص مناسب، از سمن‌ها و گروه‌های معتبری که در سراسر کشور در این حوزه فعالیت می‌کنند کمک می‌گیریم.


همکاری با موسسه ی رعد

مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد در سال ۱۳۶۳ با شماره ثبت ۲۸۱۱ با هدف ارائه خدمات آموزشی و حمایتی به معلولین جسمی – حرکتی جهت اتکا بیشتر به خویشتن و حضور موثر و فعال در اجتماع به عنوان یک سازمان غیردولتی (NGO) تاسیس شد. در کنار آموزش و مشاوره شغلی و کاریابی، خدمات توان‌بخشی و مشاوره نیز به کارآموزان این مجتمع ارائه می شود. همچنین واحد مددکاری در جهت حل مشکلات توان‌یابان فعالیت می نماید.
هستمت برای خرید سری اول ویلچرها از مشاوره، معرفی و همچنین خدمات حرفه‌ای این مجتمع برای خرید ویلچر استفاده کرد. این همکاری افتخاری برای گروه هستمت است و امیدواریم بتوانیم در آینده نیز این همکاری را ادامه دهیم.


ویلچرها

ویلچر اول – ۰۰۰۱: ویلچر اول گروه هستمت برای عزیزی از استان کرمانشاه خریداری شد. ایشان پدر یک دخترخانم گل هستند و به علت تصادف دچار آسیب نخاعی شده‌ و از آن تاریخ مجبور به استفاده از ویلچر شده‌اند. مطمئنیم موافقید که اطلاعات بیشتر نزد ما محفوظ بماند. متناسب با نیاز ایشان و مشورت با ارتوپد، یک عدد ویلچر برانکاردی به مبلغ هفتصد هزار تومان خریداری و به ایشان اهدا شد.


ویلچر دوم – ۰۰۰۲: ویلچر دوم برای دختر خانم نوجوانی از استان تهران که در مناطق حاشیه‌ای شهر زندگی می کند خریداری شد. ایشان دارای معلولیت جسمی حرکتی (آکوندروپلازی) هستند. متناسب با نیاز ایشان و باز هم با مشورت بادکتر ارتوپد، ویلچر کودکی در حد نو اما دست دوم برای ایشان به کمتر از یک سوم قیمت ابتدایی خریداری شد. مبلغ خرید این ویلچر سیصد و پنجاه هزار تومان بود.


ویلچر سوم – ۰۰۰۳: ویلچر سوم نیز برای همان دختر نوجوان خریداری شد. بعد از توصیه‌ی موکد تیم پزشک مجتمع رعد، برای ایشان ویلچر حمام تهیه کردیم. مبلغ خرید ویلچر سوم برابر سیصد و پنجاه هزار تومان بود.


ادامه‌ی کار

با توجه به همکاری بسیار خوب شما با هستمت و اعتمادی که به ما کردید، ما هر هفته مقادیر زیادی در پلاستیکی از پایگاه‌های سراسر کشور تحویل می‌گیریم. هم‌اکنون ما در حال آماده‌سازی و ارسال سری دوم درها برای فروش هستیم و حتما شما را در جریان گام‌های بعدی که انجام می‌دهیم قرار خواهیم داد.


توضیح و پوزش

همانطور که می‌بینید، زمان ارسال درها به کارخانه در انتهای مهرماه بود. پول فروش درها با تاخیر به حساب ما واریز شد و ما تقریبا در انتهای آبان با کارخانه تسویه حساب کردیم. پروسه‌ی خرید ویلچرها هم تا به انتهای دی‌ماه به طول انجامید. ما تلاش کردیم تا برنامه‌ای برگزار کنیم و گزارش این چند ماه را حضوری خدمتتان ارائه کنیم تا شما از نزدیک در جریان تلاش ما و نتیجه‌ی همکاری خودتان قرار بگیرید. اما متاسفانه این مهم مقدور نشد. یکبار هم در این مدت تلاش کردیم و برای مجوز برنامه، موسسه خیریه مهرطه که از همکاران بسیار عزیز ما تا زمان ارسال سری دوم درها بود، نهایت لطف را در حق ما به جا آورد و مجوزشان را در اختیار ما گذاشتند تا مجوزهای لازم برای برگزاری مراسم را دریافت کنیم. اما به دلیل هفت خوان سخت مجوز و دلایل بسیار زیادی مثل فرارسیدن ماه‌های محرم و صفر، نتوانستیم مراسم را برگزار کنیم. پس با توجه به اینکه ویلچرها دست ما امانت بود و باید به دست صاحبانشان می‌رسیدند، از برگزاری مراسم رونمایی ویلچرها صرف نظر کردیم. به جای برنامه‌ای که باید برگزار می‌کردیم، امیدواریم این گزارش دیرهنگام را از ما قبول کنید. ما سعی کردیم در این گزارش تمام جزئیات را ذکر کنیم اما اگر شما هرگونه سوالی داشتید، لطفا با ما تماس بگیرید تا پاسخگو باشیم. با توجه به اینکه ما در حال انجام کارهای خرید سری دوم ویلچرها هستیم، از شما درخواست داریم لطفا کانال‎های اطلاع‌رسانی ما را چک کنید تا اطلاعات برنامه‌ی احتمالی ما را داشته باشید. امید داریم شما را در برنامه‌ی احتمالی‌مان، ملاقات کنیم.
از شما بی‌نهایت متشکریم که به ما اعتماد کردید و اجازه دادید تا اینجای مسیر با هم همراه باشیم. امیدواریم این همراهی دوطرفه و دنباله‌دار، دوام خوبی داشته باشد و در کنار هم بتوانیم یک نقش حتی کوچک اما موثر در رشد و بهسازی ایران ایفا کنیم.

سلامت و سربلند باشید.

دوستان شما در گروه هستمت