کشاورزی دانشبنیان، تنها راه بر هم زدن کشاورزی ناپایدار
در گفتگوی زنده رادیویی روزنه، از زبان دکتر ابراهیم زارع:
کشاورزی دانشبنیان، تنها راه بر هم زدن کشاورزی ناپایدار
ر ییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در تاریخ ۹۸/۶/۱۷ در برنامه زنده رادیویی مجله علمی و خبری «روزنه» گفتگو کرد. دکتر زارع گفت: کشاورزی و محیط زیست یک رابطه کاملا تنگاتنگ با یکدیگر دارند، در واقع کشاورزی در بستر محیط زیست انجام میشود و از ابتدای تاریخ کشاورزی نیز اینگونه بوده است .
وی یادآور شد: هر آسیبی که به محیط زیست وارد شود به کشاورزی نیز آسیب میزند و بالعکس؛ تا زمانی که جمعیت بشر روی کره زمین کم بود منابع طبیعی موجود در جهان میتوانستند غذای بشر را تامین کنند و بشر بدون استفاده از مواد کمکی میتوانست غذای مورد نیاز خود را تامین کند
.
زارع ادامه داد: از قرن
۲۰
با پیشرفتهایی که در بهداشت انجام شد و همچنین با افزایش شدید جمعیت جهان، به تدریج مواد غذاییای که تولید میشد پاسخگوی بشر نبود و تقریبا از نیمه قرن
۲۰
بود که بشر مجبور شد به سراغ روشهای جدید برود که در بخش کشاورزی، انقلاب سبز حاصل همین تفکر بود. کودهای شیمیایی، سموم، بذرهای اصلاح شده و ماشینآلات وارد شدند تا به بشر کمک کنند که بتواند منابع طبیعی را بیشتر به کار بگیرد و غذای خود را تامین کند
.
این دانشیار اقتصاد کشاورزی در رادیو گفت وگو بیان کرد: در گذشته بشر از آب چشمهها استفاده میکرد اما بعدها با ساخت دستگاهها، آب را از اعماق زمین استخراج کرد، این اتفاق برای اراضی هم رخ داد و کم کم بشر به زمینهای حاشیهای، جنگلها و مراتع تجاوز کرد .
او افزود: این مسئله باعث شده که قدرت باززایی طبیعت به مقدار زیادی کاهش پیدا کند. یعنی عملکرد بشر باعث شده طبیعت و به ویژه منابع تجدیدپذیر نتوانند خودشان را تجدید کنند و این مسئله روز به روز هم به بخش کشاورزی و هم به طبیعت آسیب میزند .
زارع خاطرنشان کرد: به هر حال اتفاقی است که افتاده و من نام آن را کشاورزی ناپایدار میگذارم و اگر بخواهیم با محیط زیست آن را تلفیق کنیم به آن باید چرخه قهقرا بگوییم، یعنی از یک طرف کشاورزی و از یک طرف محیط زیست در حال آسیب دیدن هستند و هر کدام این ناپایداری را تشدید میکنند .
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در پایان اظهار داشت: برای اینکه بتوانیم این چرخه را به هم بزنیم و به مسیر طبیعی خود برگردانیم باید از علوم جدید یعنی از کشاورزی دانشبنیان استفاده کنیم و به جز این هیچ راهی نداریم .