عمومی | دانشگاه شهید باهنر کرمان

وظیفه داریم مسئولانه در مقابل حال وآینده، استان نقش کلیدی ایفا کنیم

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر طاهر در مراسم در مراسم افتتاحیه پانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر که روز چهارشنبه ۶ شهریور ماه ۹۸ در تالار وحدت دانشگاه شهیدباهنر برگزار شد، اظهار کرد: در فرهنگ ملی ما آب، عنصر زندگی است. این جمله زیبای سهراب سپهری که "آب را گل نکنیم " نخستین جمله­‌ای است که به ذهن متبادر می‌شود.

وی افزود: در شریعت ما نیز آب از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. در بحارالانوار(ج۹۹:۴۹) از امام رضا(ع) نقل شده است که" طعم الماء، طعم الحیاه" : مزه آب، مزه زندگی است.

رئیس دانشگاه شهید باهنر گفت: در تهذیب الاحکام هم می­خوانیم " ولا تفسدو علی القوم ماءهم"  آب مورد نیاز مردم را آلوده نکن. بنابراین موضوع آب موضوعی ملی و دینی و بنده این همایش را تنها یک نشست علمی بلکه یک فعالیت فرهنگی نیز می‌دانم.

دکتر طاهر تصریح کرد: امروزه با عبور از مفهوم دانشگاه­‌های نسل سوم بحث حضور دانشگاه های نسل چهار و اثر بخش در جامعه مطرح است. ما در دانشگاه شهید باهنر به عنوان دانشگاه مادر استان کرمان وظیفه داریم مسئولانه در مقابل حال و آینده، استان نقش کلیدی ایفا کنیم. مساله آب، اگر نگوییم مهم‌ترین، از مهم‌ترین مسائل روز است که سوای بحث اشتغال و اقتصاد، ضامن امنیت غذایی است.

وی با اشاره به اهمیت و چالش‌های کلیدی آب گفت: اهمیت آب و چالش‌های کلیدی پیش رو به خصوص در منطقه جنوب شرق ایران بر کسی پوشیده نیست. چالش تغییر اقلیم و به تبع آن  خشکسالی‌های مکرر و برداشت‌­های بیش از حد متعارف از سفره­‌های آب زیرزمینی و کاهش منابع آب زنگ خطر جدی را به صدا در آورده است.

دکتر طاهر خاطر نشان کرد: استان کرمان به عنوان تولید کننده اول محصولات کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد و از طرفی، جمعیت قابل توجهی از مردم ما در بخش کشاورزی شاغل هستند، بالتَبَع بیشترین میزان آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، در شرایطی که قریب به یک میلیارد مترمکعب بیلان منفی در استان داریم، برنامه ریزی علمی، منسجم و همه جانبه جهت سازگاری با کم آبی و اصلاح الگوی مصرف ضرورت دارد. البته در استان طرح همیاران آب پایه گذاری شده و با مصوبات بیست و یک گانه آن اقدامات خوبی صورت گرفته است، هم اکنون نیز مدیران دستگاه­‌های اجرایی درکارگروه سازگاری با کم آبی استان قدم‌های ارزشمندی برمی‌دارند.

وی همچنین افزود: ضمن قدردانی از مسئولان محترم اجرایی، فکر می­‌کنم در حوزه آب در کنار این اقدامات باید گام­های علمی برداریم. در این راستا دانشگاه مسئولانه در کنار مدیران اجرایی حضور خواهد داشت. در عرصه بهره‌وری خوشبختانه در زمینه تولید گیاهان مقاوم به کم آبی و اصلاح الگوی کشت در دانشگاه توفیقاتی حاصل شده است. در عرصه مدیریت آب نیز آماده هرگونه همکاری با بخش‌های اجرایی هستیم. باور داریم جنگ آینده جنگ آب است. پس "باید امروز  فردا دیر است"، شعار ماست. محققین حاضر سنگر دانشگاه­مان که میراث دار مرحوم افضلی پور هستند، آماده هرگونه همکاری هستند، امیدواریم فضای هم اندیشی در طی این همایش ریشه دار که با محوریت سازگاری با کم آبی برگزار می‌گردد بتواند زمینه هم‌افزایی و هم‌گرایی علمی در مقوله آبیاری و کاهش تبخیر را فراهم آورد.

رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان در پایان سخنرانی خود ضمن تشکر از همه دست اندرکار برگزاری همایش گفت: آرزو می‌کنم دستاوردهای این همایش راه­گشای برنامه ریزی و مدیریت بهینه منابع آب باشد.

قدمت این همایش ۳۰ سال است

دکتر عباس رضایی رئیس پانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر بیان کرد: این همایش به عنوان یکی از باسابقه­ ترین همایش­ های علمی کشور، قصد دارد چالش های اصلی مدیریت منابع آب در کشور را مورد توجه قرار دهد و امید است بتواند محققان آب کشور را گرد هم آورده و دستاوردهای آن راه­گشای برنامه ریزی و مدیریت بهینه منابع آب باشد.

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه گفت: این همایش دو سالانه برگزار می‌شود و قدمت این همایش ۳۰ سال است اما اگر در این سه دهه، هر سال یک قدم در جهت کاهش فاصله بین دانشگاه‌ها و سازمان‌ها برداشته می‌شد امروز با این بحران آب روبرو نبودیم و نمی‌دانم تا کی پایان نامه‌ها باید خاک بخورند.

وی افزود: به دبیرخانه این همایش ۱۷۰ مقاله ارسال شد که پس بررسی و ارزیابی در نهایت ۱۱۵ مقاله منتخب شد که مقالات به صورت پوستری و شفاهی ارائه خواهند شد.

دکتر رضایی گفت: در این همایش سه نشست تخصصی در خصوص آب در بخش‌های مختلف و نیز غرفه‌هایی از دستاوردهای دستگاه‌ها و سازمان‌های مرتبط با آب به نمایش گذاشته می‌شود و کارگاه‌هایی نیز در حاشیه این همایش داریم.

وی مطرح کرد: برای ما ننگ است در فصل زمستان و بهار، باران که نعمت خدادادی است به سیلاب تبدیل شود و خانه، زمین‌های کشاورزی و احشام را نابود کند و در فصل تابستان به دلیل بی‌آبی زمین‌های کشاورزی و باغات خشک و احشام تلف شوند.

شایان ذکر است این همایش با در نظر گرفتن اهداف(آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی و جدیدترین متدهای پژوهشی انجام یافته در زمینه  مدیریت و بهبود مصرف آب- فراهم سازی بستر مناسب برای انتقال دانش و تجربیات در زمینه راهکارهای بهبود مصرف آب در زمینه کشاورزی، خدمات شهری و صنعت- جلب توجه صاحب‌نظران و سیاست‌گذاران بخشهای مرتبط به اهمیت استفاده از دستاوردهای نوین و تجربیات گذشته در بهینه سازی فعالیت‌ها-توجه به مقوله توسعه پایدار) و محورهای(مدیریت و بهینه سازی مصرف آب- بحران آب و تغییر اقلیم- سامانه های زهکشی و انتقال آب- پایش کیفیت آب و کاربرد آبهای نامتعارف- محاسبات نرم و مدل­سازی در مهندسی آب- حکمرانی آب و پدافند غیر عامل) در روز های ۶ و ۷ شهریور ماه ۹۸ برگزار می‌شود.