عمومی | پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

زنان مردم شناس از تجربیات خود سخن گفتند

.

به گزار ش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ،لیلا اردبیلی پژوهشگر ، مترجم و مردم شناس در نشست «زنان مردم شناس سخن می گویند » که به همت پژوهشکده مردم شناسی برگزار شد با بیان اینکه چگونه دید زنانه در مراحل تحقیق تاثیر گذار است به برخی آثار که در آن نویسندگان بزرگ جهان در آنها به این ویژگی پرداخته اند اشاره کرد .
او در ادامه به تحقیقی که توسط وی در خصوص فرزند آوری و طلاق صورت گرفته تصریح کرد :  بر خلاف اینکه همواره  دلیل بالا رفتن میزان طلاق ، کاهش فرزند آوری ، بالا رفتن سن ازدواج و ... مشکلات اقتصادی بیان شده در تحقیقات میدانی دریافتم که زنان امروز دنیایی را شناخته اند که در آن تعریف مرد تغییر یافته ؛ مرد دیگر سایه زن نیست و سرنوشت زن تا پایان زندگی در خانه شوهر رقم نمی خود از این رو به دنیایی فراتر می اندیشند و این در تمام تصمیم گیری های آنان تاثیر گذاشته است .
این پژوهشگر در ادامه تصریح کرد :اگر دید زنانه را وارد تحقیق کنیم توانسته ایم عقلانیت مردانه را تکمیل کنیم .
در ادامه این نشست پروین قاسمی مردم شناس با یادی از زنان مردم شناس ایران گفت :آثاری که در حوزه مردم شناسی ترجمه شده به درک مردم شناسان ایرانی از مسائل پیرامون این مقوله بسیار کمک می کند  .
او افزود : اما متاسفانه امروزه در دانشگاه ها استقبال چندانی از مردم شناسی کلاسیک و آثار ترجمه شده نمی شود  و اساتید معمولا کتاب های خود را به دانشجویان معرفی می کنند .
وی با بیان اینکه چطور می توان زنانگی را در مردم شناسی نشان داد تصریح کرد : زنان باید ابتدا مسائل خود را شناخته و بدون سوگیری به بیان صریح آن بپردازند .
بهنوش شمس الهی فعال حوزه انسان شناسی شهری نیز در ادامه این نشست فضای شهری را فضای روزمره ای عنوان کرد که هر روز در طی مسیر منزل ، اداره ، بازار و ... از آن گذر می کنیم .
این پژوهشگر اغلب فضاهای شهری ایران را مردانه دانست و افزود : در این میان قهوه خانه ها و زورخانه ها از جمله فضاهایی هستند که ورود زنان به آنها غیر ممکن است  .
وی در ادامه به بیان تجربه  اش از ورود به زورخانه صاحب الزمان یزد و انجام پژوهش میدانی در آن سخن گفت .
دیگر سخنران این نشست ژیلا مشیری مدیر گروه اسطوره  و آیین پژوهشکده مردم شناسی به چاپ دوم کتاب «خاطرات مردم شناس ایران »اشاره کرد و از مردم شناسان حاضر در نشست خواست در صورت تمایل خاطرات خود را تا پایان شهریور ماه برای چاپ در این کتاب در اختیار پژوهشکده قرار دهند .
او در ادامه با بیان اینکه آنچه برای یک مردم شناس زن مهم است تجربه ناب و هم صحبتی با مردم است امکانی که براحتی برای یک زن پیش می آید  به بیان بخشی از خاطرات چاپ شده مردم شناسان در این کتاب پرداخت .
مشیری ریسک پذیری و رویارویی با خطر را از ویژگی های زنان مردم شناس عنوان کرد و افزود :همزاد پنداری نیز از مورادی است که مردم شناسان زن بیشتر از مردم شناسان مرد به آن می پردازند .
فریده مجیدی مردم شناس دیگری بود که در ادامه به مسائل و مشکلات پیش روی زنان مردم شناس پرداخت و افزود :اولین مسئله ای که مردم شناسان در تحقیقات میدانی با آنها مواجه اند رویارویی با چالش هاست .
وی در ادامه به برخی از این مشکلات نظیر مکان اقامت ، تدارکات سفر ، برخورداری از آموش بهینه ، اختلالات موجود و ... اشاره کرد و افزود :از دیگر مسائل پیش روی  مردم شناسان در تحقیقات میدانی همسویی با مردم است .
مینو سلیمی پژوهشگرو مردم شناس نیز در ادامه به بیان تجربیاتش در پژوهش مردم شناسی زنان و روایت آنها از جنگ در یکی از مرزی ترین روستاهای سرپل ذهاب کرمانشاه پرداخت و با اشاره به تلخی ها و شیرینی های تحقیقات میدانی برای زنان مردم شناس گفت : در این پژوهش با وجود سختی ها و مشکلات پیش رو ، تجربه های فراوانی از زندگی و معاشرت با مرز نشینان کسب کردم .
خدیجه امامی نیز به بیان گوشه از خاطرات اش پرداخت و از سختی های کار زنان مردم شناس سخن گفت .
مژگان ثابت قدم پژوهشگر میراث ناملموس نیز در ادامه به بیان خاطراتی از فعالیت هایش پرداخت .