عمومی | دانشگاه علوم پزشکی همدان

کارگاه بهبود کیفیت مراقبت های نوزادی مبتنی بر شواهد ( EPIQ )


کارگاه بهبود کیفیت مراقبت های نوزادی مبتنی بر شواهد Evidence-base Practice for Improvements in Quality در سالن کنفرانس این معاونت برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت استان، دوره نوزادی یکی از حساس‌ترین مراحل زندگی محسوب می‌شود و بیشترین علت مرگ و میر شیرخواران زیر یکسال، در این دوره به خصوص هفته اول تولد اتفاق می افتد.

مرگ و میرنوزادی از شاخص‌های مهم توسعه بهداشتی محسوب می‌شود. از آنجایی که بیشترین علل مرگ نوزادی به ترتیب شامل سندرم دیسترس تنفسی، نارسی و ناهنجاری بدو تولد است بنابراین بررسی علل مرگ هر منطقه و ارائه مداخلات اجرایی برای کاهش مورتالیتی و موربیدیتی در هر منطقه ضروری است.

بررسی اطلاعات و شاخص‌های سلامت نوزادان در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که با وجود افتتاح بیش از ۳۰۰ مرکز NICU در شهرهای مختلف و به کارگیری تجهیزات پیشرفته و در دسترس بودن متون مرجع و آموزشی در زمینه مراقبت‌های نوزادان، میزان کاهش مرگ و میر نوزادان از میزان قابل انتظار کمتر است.

این موضوع ضرورت وجود یک رویکرد سیستمیک و پایدار برای بهبود کیفیت برنامه‌ها، فرایندها و خدمات مراقبتی نوزادان برای دستیابی به سطح بالایی از کارایی، اثربخشی، بهبود پیامدها (کاهش مورتالیتی و موریدیتی) و رضایت گیرندگان خدمت را نشان می‌دهد.

میزان مرگ و میر نوزادی در استان همدان در سال ۱۳۹۷ ، ۸.۷ در هزار تولد زنده بوده که بیشترین علل مرگ به سندرم دیسترس تنفسی ۴۳ درصد، نارسی ۳۱ درصد و ناهنجاری مادرزادی ۱۴ درصد اختصاص داشته است.

به همین منظور دو کارگاه یک روزه بهبود کیفیت مراقبت‌های نوزادی مبتنی بر شواهد با هدف تربیت مربیان دانشگاهی در حوزه بهداشت و درمان در ۳ و ۴ شهریور ماه ۱۳۹۸ برگزار شد. کارگاه در قالب ارائه مطالب به صورت تئوری و انجام کار عملی به شکل گروهی اجرا شد.

هدف از برگزاری کارگاه، توانمند‌سازی کارشناسان مرتبط در ستاد بهداشت و درمان شهرستان‌های تابعه در خصوص بهبود کیفیت مراقبت‌های نوزادی بر اساس گام‌های دهگانه مبتنی بر شواهد EPIQ و انتقال آموزش‌ها به محیطی‌ترین سطوح ارائه دهنده خدمت بود.

در این کارگاه که با خیر مقدم دکتر عطایی معاون فنی معاونت بهداشتی آغاز و با حضور دکتر حیدرزاده، فوق تخصص نوزادان ( رئیس اداره سلامت نوزادان وزارت متبوع)،  دکتر طاهری متخصص کودکان و نوزادان (کارشناس اداره سلامت نوزادان وزارت ) و دکتر وکیلی فوق‌تخصص نوزادان (عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ) برگزار شد، ضرورت و اهمیت ثبت دقیق و صحیح داده‌ها در زمینه سلامت نوزادان برای بهبود کیفیت مراقبت‌ها و پیامد‌ها مطرح شد و گام‌های ده گانه EPIQ به صورت مرحله به مرحله به شکل تئوری و عملی آموزش داده شد.

کارگاه پس از نماز و ناهار با بیان انتظارات و تبادل‌نظر مدعوین به پایان رسید .