عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

برگزاری همایش کشت شتوی سال زراعی ۹۹-۹۸

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس این همایش با تلاوت آیات ملکوتی قرآن در ساعت ۸/۳۰ دقیقه صبح روز یکشنبه ۳ شهریور ماه ۹۸ در سالن غدیر و با حضور رییس و معاونین سازمان جهاد کشاورزی استان فارس و مدیران ادارات تابعه، رییس و معاونین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، مدیران مدیریت های جهاد کشاورزی شهرستان های شمالی استان فارس و مسئولین و کارشناسان پهنه ها در شمال استان فارس برگزار گردید.

در ابتدا دکتر پژمان معاون محترم بهبود تولیدات گیاهی سازمان ضمن خوشامدگویی به حاضرین در این همایش گفت :

عملکرد ما در استان فارس در مورد محصولات شتوی مطلوب است اما عالی نیست و جای کار و تلاش بسیار دارد و بایستی بویژه با توجه به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی محصول کلزا در دستور کار کشت استان قرار گیرد.

وی نظام کشاورزی دنیا را اینگونه توصیف نمود: گندم بنیان، برنج بنیان، ذرت بنیان که کشور ما جزء کشورهای گندم بنیان بوده و اگر این محصول سامان یابد مابقی محصولات تولیدی کشاورزی کشور سامان پیدا می نماید.

ایشان در ادامه گفت ماده آلی خاک را همواره باید مد نظر قرار دهیم و همچنین بقایای کشت را باید مدیریت کنیم. در بخش کشاورزی حفاظتی نیز باید از تکنیک تناوب و آیش بهره جست.

در بحث تکنولوژی بذر رقم گندم اگر پتانسل هم زیاد داشته باشد پس از ۸ الی ۱۰ سال باید این رقم حذف و رقم دیگر جایگزین شود.

تغذیه گیاه باید همواره کنترل شود و املاح مورد نیاز گیاه بایستی مدیریت گردد.

او ادامه داد : در بحث سلامت محصول علاوه بر سبزی و صیفی این مهم باید در مورد گندم هم کاربردی شود و عنوان کرد که وجود فلزات سنگین در محصولات تولیدی ایران ۷ برابر اروپا است و بجز استان کردستان که بخاطر املاح موجود در آب کشاورزی فلزات سنگین در محصولات تولیدی این استان بیش از اندازه استاندارد است در بقیه استان ها ما شاهد تولید گندم سالم هستیم .

دکتر پژمان گفت: کشت کینوا که بعنوان گیاه نجات بخش انسان معروف است و در دنیا بعنوان خاویارسبز نامگذاری شده می تواند بسار مطلوب باشد و در استان پهناور فارس کشت این گیاه موفقیت آمیز بوده و در زنجیره تولید و فرآوری و بازرگانی این محصول خوشبختانه پیشرو هستیم. باید روی ارقام کینوا بیشتر کار کنیم به ویژه خلوص آن، همچنین در بحث فرآوری این گیاه

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس عملکرد خوبی داشته و بایستی پیگیری شود برگزاری همایش کینوا به میزبانی استان فارس نیز در دستور کار قرار دارد.

در ادامه این همایش دکتر قاسمی رییس سازمان جهاد کشاورزی گفت:

با توجه به اینکه در هفته دولت قرار داریم وی ضمن گرامیداشت یاد شهدای دولت به ویژه شهیدان رجایی و باهنر سخنان خود را اینگونه آغاز کرد:

جلسه های ستاد وزارت جهاد کشاورزی به دلیل وضعیت خاص و استراتژیک کشور از باب تحریم ها دائم در حال برگزاری است و ما باید بتوانیم جوابگوی امنیت غذایی کشور باشیم.

در شهرستان‌های شمال استان فارس (آباده، اقلید، بوانات، خرم‌بید، پاسارگاد، سپیدان وسرچهان) بلافاصله پس از برداشت، کشت سال جدید شروع شده و با مدت زمان کمی برنامه‌های کشاورزی باید در این شهرستان‌ها عملیاتی کنیم.

در کشت دانه‌های روغنی در شمال استان به دلیل شرایط اقلیمی و شاید عدم پیگیری مناسب در سال گذشته توفیق نداشتیم. این همایش درصدد است با برنامه‌ریزی درست انسجام و هماهنگی بین مسئولین و کارشناسان، راهکارهایی جهت فائق آمدن بر چالش‌های کشت در سنوات گذشته ارائه دهد. ملجا و پناه کشاورزان وزارت جهاد کشاورزی است پس اگر بگویم بار تامین امنیت غذایی بر دوش وزارت جهاد کشاورزی است گزاف نگفتیم. هیچ مانعی در هیچ حوزه‌ای رافع مسئولیت ما نیست، از صفر تا صد تامین امنیت غذایی باید توسط مجموعه جهاد کشاوری پیگیری شود همه ما در سطوح مختلف وظایفی داریم که با کمک یکدیگر، هم‌افزایی و انسجامی بتوانیم سیاست‌های کلان وزارت جهاد کشاورزی را عملیاتی کنیم. ۶۵ هزار هکتار گندم در شهرستان های شمالی استان کشت می‌شود، ۲۰درصد این کشت یعنی حدود ۱۲ هزار هکتار کلزا دراین شهرستان‌ها کشت شود.

در گذشته در اقلید ۸ هزار هکتار کلزا در شهرستان اقلید داشتیم که عملکرد بالای چهار تن گزارش شد. برای موفقیت هیچ راهی به جز استفاده از علم و دانش نیست. بهبود مستمر را جز لاینفک کار خود قرار دهیم.

دلایل عدم توفیق در کشت کلزا در شهرستان‌های شمالی بررسی شود: آیا در کلزا تاریخ مناسب کشت رعایت نشده، آیا ازکودهای پایه جهت افزایش مقاومت گیاه به سرمازدگی و کم‌آبی استفاده نشده است؟ آیا وقتی سرمازدگی اتفاق افتاد در کنار کشاورز بودیم و توصیه‌ای به کشاورزان کردیم؟ آیا بابت برداشت و خرید برنامه ریزی کردیم؟ آیا بذور مقاوم به سرمازدگی در این مناطق توصیه شده، استفاده شد؟ آیا حداکثر چهار کیلو بذر مصرفی را رعایت کردیم؟ (افزایش بذر مصرفی باعث متراکم شدن گیاه و ضعیف شدن گیاه می‌شود و نسبت به سرمازدگی حساس‌تر می‌شود).

انتظار می‌رود محققین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس در کنار کارشناسان اجرایی باشند، عرصه کشت و کار آزمایشگاه بسیار بزرگی است که اگر برنامه ریزی شود علاوه بر اینکه همکاران تحقیقات به مباحث علمی خود می‌پردازند نتایج بسیار سودمندی دارد که می‌تواند برای کشاورزان و کارشناسان اجرایی مثمر ثمر واقع شود.

با یک برنامه‌ریزی منسجم می توان از داده‌های تولیدی، شرایطی که در خاک‌ها، اقلیم‌های متفاوت با مدیریت‌های مختلف اتفاق می‌افتد و اطلاعات پایش، آنالیز و تحلیل شود.

دکتر قاسمی در پایان پیرامون ضرورت کشت کلزا اینگونه سخن گفت که:

کشور در روغن خوراکی وابسته است این وابستگی در شرایط حاضر که امکان انتقال ارز نیست بسیار سخت‌تر است. روغن خوراکی وارداتی روغن باکیفیتی نیست. کشت مستمر گندم باعث کاهش عملکرد گندم، افزایش بیماری‌ها می‌شود، کاشت کلزا به منظور حاصلخیزی خاک و افزایش پایداری تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک ضروری است.

کلزا دانه روغنی که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن دارد. برای تامین روغن خوراکی مردم که بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد وابستگی به خارج داریم بیش از ۴ میلیارد دلار ازربری برای کشور دارد از این رو کلزا در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته و سیاست گذاری شده که باید عملیاتی شود.

در ادامه این همایش مهندس دستفال محقق و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس گفت: در بحث تولیدات زراعی مهمترین عامل در مدیریت مزرعه عامل رقم است و انتخاب نوع بذر با توجه به اقلیم بایستی در اولویت قرار گیرد.

دستفال در ادامه گفت: تجربه ثابت کرده روش های علمی و عملی به زراعی که شامل تهیه بستر، بذر مناسب، رعایت تاریخ کاشت، بذرکاری دقیق، مدیریت صحیح آبیاری،تغذیه گیاهی، کنترل علف هرز، کنترل آفات، کنترل برداشت، و همچنین روش های به نژادی که شامل پهنه بندی ارقام و لاین های گندم با توحه به اقلیم مناطق مختلف می توانند در تولید نقش بسزایی را ایفاد کنند.

سطح زیر کشت مناطق باید با متوسط بارش ها و متوسط بارش مطابقت داشته باشد. دومین قدم در تهیه بستر بذر اینکه خاک پودری نباشد، آرایش کاشت بذر مناسب باشد،مدیریت بقایای گیاهی اعمال شود.

در پایان مهندس دستفال علت تفاوت ها را اینگونه توصیف نمود که :

کارشناسان پهنه ها باید بتوانند از نقطه نظر خود مزارع را تحلیل کنند که این مهم با نظر انداختن به مزرعه تا ۶ فاکتور را می توان متوجه شد از جمله این فاکتور ها شامل تراکم کشت گیاه، وضعیت علف های هرز، وجود بیماری در مزرعه، و ..... قابل رویت است.

تناسب سطح زیر کشت با وجود منایع آبی اینکه به ازاء هر لیتر آب در ثانیه چه مساحتی بکاریم؟ باید به اندازه ای کشت کنیم که حداکثر دور آبیاری در دو نوبت آخر فصل در خاک های سنگین ۱۴روز، خاک های متوسط ۱۲ روز و خاک های سبک ۸ روز است.

در پایان این همایش یکروزه پنل پرسش و پاسخ با حضور مسئولین تشکیل شد و همایش در ساعت ۱۴ به اتمام رسید.