عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر کریمی: هیچ اقدامی در دانشگاه صورت نمی‌گیرد، مگر با مشارکت و همکاری تیمی افراد بسیار در مجموعه

گالری عکس
در این نشست که یکشنبه ۳ شهریور ۹۸ در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، دکتر کریمی رییس دانشگاه در سخنان پیش از دستور، حضور حجت‌الاسلام قریشی را در جمع هیئت‌رئیسه خیرمقدم گفت و همکاری ایشان را در پیشبرد اهداف دانشگاه موثر دانست.
تبریک رییس دانشگاه به مناسبت روز پزشک، کارمند و داروساز
وی با تبریک روز پزشک، کارمند و داروساز گفت: دانشگاه سرمایه‌های صدیق و مخلص بسیاری دارد که در سطوح مختلف فعالیت می‌کنند.
وی افزود: براساس سنت پیشین، پیام تبریک رییس دانشگاه، روزهای خاص، در سایت منتشر می‌شود اما مفهومش این نیست که سایرین دیده نمی‌شوند. همیشه معتقدم کارمندان قشر عزیز و سرمایه‌های ارزشمند دانشگاه هستند.
رییس دانشگاه بابیان اینکه یادمان باشد هیچ اقدامی در دانشگاه صورت نمی‌گیرد مگر با مشارکت و همکاری تیمی افراد بسیاری در مجموعه، افزود: نباید فراموش کنیم این انسان‌ها هستند که سرمایه اصلی دانشگاه را در سطوح مختلف کارگر، کارمند، پزشک، پرستار و عده بسیاری در گروه‌های مختلف که در گوشه و کنار دانشگاه تلاش می‌کنند، تشکیل می‌دهند. همواره تلاش می‌کنم احترام همه گروه‌ها را در دانشگاه رعایت کنم چراکه در طول این سال‌ها با تمامی وجودم درک کردم به دلیل حضور افراد بسیاری است که خیلی از کارها انجام می‌شود و برنامه‌ها پیش می‌رود.
وی افزود: با این مقدمه روز کارمند را به همکاران عزیز در بیمارستان‌ها، دانشکده‌ها، مراکز بهداشتی و پایگاه‌های بهداشتی، مراکز جامع سلامت و خانه‌های بهداشت که گاهی ازنظر بعد مسافتی فاصله زیادی با دانشگاه دارند تبریک می‌گویم.
دکتر کریمی با تبریک روز داروساز گفت: این روز را به همکاران داروساز که از سرمایه‌های ارزشمند دانشگاه هستند تبریک می‌گویم.
رییس دانشگاه بابیان اینکه از مسئولان اجرایی دانشگاه می‌خواهم تلاش همه عزیزان را در نظر بگیرند افزود: همین‌که سوار آسانسور می‌شویم و با خیال راحت وارد محیط کارمان می‌شویم به این دلیل است که افراد بسیاری کار می‌کنند تا این اتفاق بیفتد.
وی افزود: وقتی به سه یا چهار طبقه زیر همکف ساختمان ستاد دانشگاه برویم، می‌بینیم افراد بسیاری مشغول فعالیت هستند درحالی‌که کار کردن طولانی‌مدت در این طبقات واقعاً سخت است.
دکتر کریمی به مسئولان واحدهای مختلف دانشگاه توصیه کرد به همکاران شاغل در گوشه و کنار واحدهای خود سرزنند  و گفت: من از کودکی زندگی با سطوح مختلف جامعه را یاد گرفته‌ام به همین دلیل به مسئولان دانشگاه توصیه می‌کنم حتماً به گوشه و کنار واحدهای خود سرزنید. قسمت‌هایی در مراکز وجود دارد که گاهی ممکن  تا پایان عمر کاری خود  آنجا را نبینید. لذا از این فرصت استفاده می‌کنم به همه همکاران خسته نباشید می‌گویم.
سپس حجت‌الاسلام قریشی مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه ، با تبریک روز پزشک، کارمند و داروساز، بر گسترش همکاری دفتر نهاد با دانشگاه تاکید کرد و گفت: جامعه اسلامی به بوعلی سیناهای زمان خود نیاز دارد که حکیم، طبیب و انسان‌های عارف و زاهد زمان خود باشند.

بررسی عملکرد معاونت غذا و دارو

در ادامه دکتر حاجی محمودی معاون غذا و داروی دانشگاه، به تشریح فعالیت‌های این حوزه پرداخت و گفت: این گزارش مربوط به سال‌های ۹۶ و ۹۷ و شش‌ماهه ابتدای امسال است.
وی با اشاره به ساختار این معاونت افزود: معاونت غذا و دارو از سال ۸۵، از سطح مدیریت تبدیل به معاونت شد و اکنون با چهار مدیریت «نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی»، «مدیریت آزمایشگاه کنترل غذا، دارو و تجهیزات پزشکی»، «مدیریت نظارت بر امور دارو و مواد مخدر» و «مدیریت نظارت و پایش فراورده‌های سلامت» و همچنین دو اداره تخصصی و یک اداره امور عمومی فعالیت می‌کند.
وی وظیفه اصلی این معاونت را نظارت و بازرسی، نمونه‌برداری و صدور مجوزهای لازم به واحدهای تحت پوشش دانست و گفت: کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، انبارهای نگهداری و سردخانه‌ها، شرکت‌های پخش دارویی، مراکز ترک اعتیاد، عطاری‌ها و فروشگاه‌های عرضه گیاهان دارویی، باشگاه‌ها و مراکز فروش مکمل‌های ورزشی و تغذیه‌ای ازجمله واحدهایی هستند که باید بر آن‌ها نظارت کنیم.
دکتر حاجی محمودی بابیان اینکه مجوزها در قالب کمیسیون‌ها و کمیته‌هایی که از سوی وزارت بهداشت و استانداری به معاونت غذا و دارو تفویض شده، صادر می‌شود افزود: دانشگاه علوم پزشکی تهران تنها دانشگاه دارای کمیته مبارزه با قاچاق دارو و مکمل در سراسر کشور است و امور مربوط به این حوزه را پیگیری می‌کند.
وی با اشاره به برنامه چهارساله معاونت (۱۳۹۶-۱۴۰۰) گفت: این برنامه‌ها در قالب ۵ راهبرد «تقویت و توسعه نظارت‌های تخصصی بر کالاهای سلامت»، «توسعه و استانداردسازی خدمات آزمایشگاهی»، «توسعه و استانداردسازی خدمات دارو و ملزومات پزشکی»، «توسعه و ارتقا سامانه‌ها و فرآیندها» و «مدیریت تهیه و تجویز کالاهای سلامت در راستای اهداف اقتصاد درمان» در حال اجراست.
معاون غذا و داروی دانشگاه در توضیح کالاهای سلامت که در راهبرد اول موردتوجه قرار دارد گفت: وزارت بهداشت تمامی کالاهایی که با سلامت مردم در ارتباط هستند مانند مواد خوراکی، دارو و مکمل‌ها، تجهیزات پزشکی و شیرخشک را به‌عنوان کالای سلامت معرفی می‌کند. از بین کالاهای سلامت، تنها محل عرضه دارو، مکمل و شیرخشک داروخانه است و این اقلام نباید در سطح فروشگاه‌های شهر عرضه شوند.
وی توسعه نظارت‌های موثر و انجام بازدیدهای نظارتی بر کالاهای سلامت را از برنامه‌های اصلی این معاونت برشمرد و گفت: این نظارت با همکاری شبکه‌های بهداشت و درمان در اسلامشهر، ری و جنوب تهران صورت می‌گیرد.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به فعالیت حدود ۴۵۵ داروخانه در منطقه جغرافیایی دانشگاه گفت: از این تعداد ۴۲۱ مورد مربوط به بخش خصوصی و مابقی داروخانه‌های بیمارستانی دولتی و خصوصی هستند. از این ۴۵۵ داروخانه، ۵۹ داروخانه فعالیت شبانه‌روزی دارند. در این مدت نیز  ۳ هزار ۶۳۳ بازرسی از مجموعه داروخانه‌ها در معاونت صورت گرفته است.
وی افزود: از زمانی که تفویض نظارت‌ها را با شبکه‌ها درپیش گرفتیم؛ در ۵ ماه نخست امسال ۵۷ بازدید توسط همکاران شبکه بهداشت اسلامشهر و ۶۷ بازدید توسط همکاران شهرری از داروخانه‌ها انجام‌شده است.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به فعالیت ۲۵۲ مرکز درمان سوءمصرف مواد در منطقه جغرافیایی دانشگاه گفت: از این تعداد ۱۵۴ مرکز ترک اعتیاد در شهر تهران، ۲۴ مرکز در اسلامشهر و ۷۴ مرکز در منطقه شهری ری قرار دارند. همکاری شبکه‌ها در نظارت از این مراکز می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. براین اساس حدود یک هزار و ۶۰۰ بازدید از مراکز ترک اعتیاد صورت گرفته است.
معاون غذا و داروی دانشگاه با اشاره به  نظارت بر عملکرد ۱۶۲ واحد تولیدی مواد غذایی، ۱۹ واحد تولیدی آرایشی و بهداشتی، ۵۳ واحد تولیدی تجهیزات پزشکی، ۳۶ شناسه نظارت کارگاهی، ۶۸۵ انبار نگهداری و ۱۱ سردخانه گفت: عطاری‌ها و باشگاه‌های ورزشی از واحدهای پرچالش معاونت غذا و دارو هستند که باوجود کمبود نیروی انسانی باید نظارت دقیق‌تری بر آن‌ها داشته باشیم.
وی بررسی ایمنی کالاهای سلامت در سطح عرضه را از دیگر برنامه‌های معاونت غذا و دارو برشمرد و گفت: این نظارت در سطح عرضه مواد غذایی و آرایشی بهداشتی انجام می‌شود و  محصولات کشاورزی ازنظر باقیمانده سموم دفع آفات نباتی و فلزات سنگین نمونه‌برداری و  پایش می‌شوند.
دکتر حاجی محمودی با اشاره به برنامه‌های این معاونت در زمینه پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت گفت: ملاک اصلی ما در حوزه قاچاق کالا برچسب اصالت است و کالاهایی که این برچسب را ندارند قاچاق محسوب می‌شوند. عملکرد معاونت در این حوزه منجر به دریافت تقدیرنامه‌های مختلفی شده است.
وی آموزش را وظیفه اصلی معاونت غذا و دارو در زمینه مبارزه قاچاق کالای سلامت دانست و گفت:  آموزش‌های عمومی با کمک شهرداری و مترو به مردم داده می‌شود و ۸۸ کلیپ کوتاه آموزشی از طریق مانیتور مترو و بیلبوردهای شهری پخش می‌شوند. ولی هنوز امکان این همکاری با صداوسیما فراهم نشده است. در زمینه آموزش تخصصی نیز دوره‌های تخصصی را برای کارشناسان این حوزه طراحی کردیم.
دکتر حاجی محمودی درخصوص راهبرد توسعه استانداردسازی خدمات آزمایشگاهی گفت:  به این منظور انجام  آزمایشگاهی کنترل IVD، توسعه روش‌های جدید بررسی محصولات تراریخته، انجام آزمایشگاهی کنترل فراورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل‌های ورزشی و اخذ گواهینامه‌های لازم در دستور کار قرارگرفته است و با این عملکرد موفق به دریافت تقدیرنامه‌های متعددی شده‌ایم.
معاون غذا و داروی دانشگاه در زمینه راهبرد توسعه و استانداردسازی خدمات دارو و ملزومات پزشکی گفت: در این حوزه نیز برنامه‌های متعددی ازجمله توسعه فضای اتاق تمیز بیمارستانی درحال انجام است که امیدواریم با حمایت دانشگاه این فضا در تمامی بیمارستان‌ها دانشگاه ایجاد شود.
وی بر ارتقا ایمنی بیمار در راستای استانداردسازی خدمات دارو و ملزومات پزشکی تاکید کرد و گفت: ارتقا نحوه گزارش دهی عوارض جانبی و خطاهای دارویی و پزشکی در دستور کار این معاونت قرار دارد.
دکتر حاجی محمودی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان سایر برنامه‌ها و چالش‌های این معاونت پرداخت.
پس از ارائه گزارش معاونت غذا و دارو، هریک از اعضای هیئت‌رئیسه به بیان دیدگاه‌ها و دغدغه‌های خود در حوزه سلامت و امنیت مواد غذایی و همچنین تامین دارو و تجهیزات موردنیاز دانشگاه پرداختند.

تاکید بر تامین کمبودهای بیمارستانی

سپس رییس دانشگاه در جمع‌بندی مطالب مطرح‌شده از تلاش‌های دکتر حاجی محمودی در معاونت غذا و دارو و تیم مدیریتی ایشان قدردانی کرد و گفت: هریک از معاونت‌های دانشگاه دچار چالش‌ها و مسائل خاص خود هستند که بخش عمده آن درون دانشگاهی است. ولی مسائل معاونت غذا و دارو مربوط به بیرون از دانشگاه است که گاهی دارای فرهنگ و اخلاق بسیار متفاوتی از دانشگاه هستند و این کار را دشوار می‌کند.
وی حوزه فعالیت معاونت غذا و دارو را پرچالش دانست و با اشاره به مسائلی که این معاونت، در نظارت‌های خود با آن مواجه است افزود: از هر روشی که در نظارت‌های خود استفاده کنید بازهم با حواشی بسیاری مواجه می‌شوید. اگر برخلاف آنچه در بررسی‌های خود به دست آورده‌اید، عملکرد واحدی را تایید کنید، به‌طور مستقیم به جامعه بشری خیانت کرده‌اید. اگر هم مقاومت کنید و تایید نکنید، شمارا به  مسائل دیگری متهم می‌کنند. بنابراین تا وقتی کارتان را درست انجام می‌دهید نگران هیچ مسئله‌ای نباشید و اصول و استانداردها را با اطمینان رعایت کنید.
دکتر کریمی بر وجود داروساز بالینی در بیمارستان‌ها تاکید کرد و گفت: حضور داروساز بالینی از  اتفاقات خوب و ارزشمندی است که به کاهش عوارض و تداخل دارویی کمک می‌کند.
وی افزود: در  نشست با روسای بیمارستان‌ها حتماً به تبیین جایگاه داروساز بالینی تاکید کنید. نقش داروساز بالینی بخصوص در زمانی که تعداد اقلام دارویی بیمار زیاد می‌شود، بسیار موثر است. گاهی ممکن به دلیل کمبود وقت همکاران پزشک، سرعت ویزیت و رفتن به اتاق عمل، مشکلی اتفاق بیفتد که حضور داروساز بالینی در این زمینه می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.
وی با اشاره به شرایط دشوار بیمارستان‌ها گفت: گاهی باوجود صدها دارو و تجهیزات پزشکی در بیمارستان، ممکن نبود یک یا دو قلم دارو، تنش بسیاری را ایجاد کند. لذا سیاست دانشگاه این است که حداکثر حمایت را از فعالیت بیمارستان‌ها ازنظر پرداخت نیروی انسانی و دارو و تجهیزات به عمل آورد و کمبودهای جزئی هم که پیش می‌آید را برطرف کند.
رییس دانشگاه، بابیان اینکه، اگر مشکلی که در بیمارستان اتفاق می‌افتد به‌سرعت در جامعه منتشر می‌شود مرحله‌ای از پیشرفت است افزود: همه سازمان‌ها به‌نوعی وارد اتاق شیشه‌ای شده‌اند منتها این اتفاق در پزشکی و در دانشگاه زودتر رخ‌داده است. اینکه می‌بینیم سازمان‌های دیگر نیز وارد فضای شیشه‌ای شده‌اند و عملکردشان با شفافیت دیده می‌شود،  مرحله‌ای از پیشرفت است که در کشور روی‌داده است.
وی افزود: این کاملاً طبیعی است که از ۵ میلیون بیمار سرپایی که به اورژانس و درمانگاه بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند، برای چند نفر از آنان اتفاقی بیفتد. همان‌طور که برای ۵ یا ۱۵ میلیون پرونده هر سازمانی ممکن است هزاران اتفاق بیفتد. یک پزشک هم ممکن است دچار هزاران مشکل باشد همسرش فوت کرده و یا فرزندش تصادف کرده باشد. هرچند وظیفه ماست که خطاهای پزشکی را به حداقل برسانیم ولی در هیچ جای دنیا این خطاها به صفر نمی‌رسد.
دکتر کریمی بر شفافیت گزارش دهی خطاهای پزشکی تاکید کرد و گفت: تفاوت ما با کشورهای پیشرفته این است که آن‌ها  در اتاق شیشه‌ای هستند و گزارش خطاهای پزشکی را با دقت اعلام می‌کنند. ما هم تصمیم گرفته‌ایم گزارش مربوط به این خطاها را اعلام کنیم اما این نباید باعث جریمه شدن افراد شود.
وی با اشاره به تجربه خود در این زمینه گفت: در بیمارستان، پرستارانی که خطاهای پزشکی را گزارش می‌دادند تشویق می‌کردیم و این باعث می‌شد خطاهای واقعی ثبت شوند. لذا تا وقتی‌که کارتان درست انجام می‌دهید از اینکه به اتاق شیشه‌ای می‌رویم نگران نباشید.
دکتر کریمی با تاکیدبر طرح مسائل کمبودهای دارویی در قرارگاه مشترک سه دانشگاه تاکید کرد و گفت: در این جلسه کمبودها را مطرح کنید و تلاش کنیم با استفاده از هر روش منطقی دارو و تجهیزات موردنیاز بیمارستان‌ها را تامین کنیم تا نگرانی روسای بیمارستان‌ها برطرف شود.
رییس دانشگاه، در پاسخ به دغدغه‌های دکتر صادق نیت در زمینه تامین دارو و تجهیزات موردنیاز گفت:  بیمارستان امام خمینی که ۵۸ اتاق عمل دارد و روزانه ۱۰ هزار نفر در آن رفت‌وآمد دارند نباید برای تامین دارو و تجهیزات موردنیاز خود بامشکل مواجه باشد.پیش از انقلاب در این بیمارستان مردم به‌صورت رایگان درمان  می‌شدند و اکنون‌که به نام حضرت امام مزین شده نباید کاری کنیم که مردم از آن ناراضی خارج شوند. مردمی که از شهرستان‌ها به خوش‌نامی این بیمارستان در خدمت به محرومین  مراجعه می‌کنند، دور از اصول انقلاب اسلامی، اخلاق و انسانیت است که حتی یک نفر از آن ناراضی بیرون برود.
وی افزود: باوجوداینکه مطرح می‌شود امسال سال سختی است خوشبختانه شش ماه از آن را پشت سرگذاشتیم و اگر با همین روند ادامه دهیم می‌توانیم تاپایان سال از مشکلات عبور کنیم.
رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود بر وجود سامانه اتصال داروخانه‌های ۱۳ آبان و داروخانه‌های بیمارستانی تاکید کرد و گفت: باوجود پشتوانه داروخانه ۱۳ آبان، نباید داروخانه‌های بیمارستانی به بیرون از دانشگاه واگذار شود.  مجموعه داروخانه‌های دانشگاه با سیستم بزرگی که دارند امکان تعامل بیشتری را با شرکت‌های پخش دارویی فراهم می‌کنند که باید بتوانیم از این فرصت برای رفع کمبودهای دارویی اقدام کنیم.
رییس دانشگاه با اشاره به همکاری خوب داروخانه‌های ۱۳ آبان و معاونت غذا و دارو گفت: وجود دکتر روئینی که بسیار بی حاشیه، آرام و پرکار هستند؛ همچنین همکاری و هماهنگی صمیمانه‌ای که با دکتر حاجی محمودی دارند به کاهش شرایط سخت بیمارستان‌ها کمک می‌کند.
رییس دانشگاه با اشاره به ویژگی‌های مدیریتی دکتر حاجی محمودی گفت: ایشان از نیروهای پرتوان و ارزشمند دانشگاه هستند و با رفتار و منش مدیریتی خود ثابت کردند که خانم‌ها توانایی مدیریتی بالایی دارند. در حیطه مسئولیت خود بسیار حساس و دقیق هستند و خطاهای کمتری دارند.
وی در پایان سخنان خود بار دیگر از تلاش‌های معاونت غذا و دارو قدردانی کرد و افزود: دکتر حاجی محمودی باوجوداینکه مدیریت ارشد معاونت غذا و دارو را برعهده دارند به نکات ریز این حوزه هم توجه دارند. قبلاً که مسئول مرکز قلب بودم این ویژگی را در بازدیدهایی که از مرکز داشتند می‌دیدیم. در مدتی هم که رییس دانشگاه هستم، شاهد توانایی، تلاش و سلامت کاری ایشان هستم. مجموعه معاونت غذا و دارو هم از نیروهای خوبی تشکیل‌شده است و از تلاش همه شما تشکر می‌کنم.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: مهدی کیهان