عمومی | دانشگاه علوم پزشکی همدان

پیام تبریک دکتر حیدری مقدم به مناسبت گرامیداشت روز پزشک


سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا به مناسبت سالروز ولادت شیخ الرییس بوعلی سینا و روز پزشک پیام تبریکی صادر کرد.

به گزارش پایگاه خبری وب دا در همدان، متن پیام دکتر رشید حیدری مقدم به شرح زیر است:

در گرچه در این بادیه بسیار شتافت    یک موی ندانست ولی موی شکافت

اندر دل من هزار خورشید بتافت         آخر به کمال ذره‌ای راه نیافت

جامعه پزشکی امروز در روز تولد ابن‌سینا فیلسوف، پزشک نابغه و نامدار اسلامی و ایرانی که بسیار بجا و مناسب به عنوان روز پزشک انتخاب شده است جشن و سرور به‌پا می‌دارند و شرح حال ابن‌سینا را مرور می‌کنند تا مانند او در کسب دانستنی‌های روز پزشکی و معالجه و درمان بیمارانشان موفقیت‌های چشمگیر کسب نمایند.

ابن‌سینا در ۱۷ سالگی بیماری نوح پسر منصور پادشاه سامانی را معالجه نمود و به کتابخانه بزرگ سلطنتی در شهر بخارا راه یافت و به مطالعه کتاب‌های علمی و فلسفی و پزشکی آن کتابخانه مشغول شد. بعد از شکست سلسله سامانی و فوت پدرش عبدالله در ۲۲ سالگی بخارا را ترک کرد و به گرگانج پایتخت خوارزمشاهیان رفت و جزو حکیمان و پزشکان دربار سلطنتی شد. او همچنین بعد به حضور در گرگان در طبابت و مهارت در علم و حکمت محبوب خاندان سلطنت و علمای گرگان گردید و بعد  از آمدن به همدان بیماری قولنج شمس‌الدوله امیر همدان را معالجه نمود و طبیب دربار و وزیرش شد. بوعلی‌سینا بعد از رهایی از زندان و حضور در دربار علاءالدوله  در سفری که با علاءالدوله به همدان می‌رفت مبتلا به قولنج و اسهال و غش و صرع گردید و آنچه مداوا کرد سودی نبخشید و در جمعه اول رمضان ۴۲۸ ه.ق در ۵۸ سالگی به رحمت ایزدی پیوست. ابن‌سینا در گفته‌ها و نوشته‌هایش به حکما و علما و شاگردانش و خودش توصیه و تاکید می‌نمود که از تعصبات جاهلانه و قشریت و ظاهرسازی و ریاکاری که در میان همه قوم‌ها و ملت‌ها و دین‌ها و مذهب‌ها وجود دارد دوری نمایند با این حال او را کافر شمردند.

غالباً بیماران سخت و صعب‌العلاج را نزدش می‌آوردند و آنها را درمان می‌کرد و از فقرا حل‌العلاج نمی‌گرفت و با بیماران و همراهان آنها بسیار خوش برخورد و مهربان بود. غلامان متعدد و ثروت زیاد داشت و مردی بخشنده بود. ابن‌سینا در حدود سی و هفت سال یعنی از بیست و یک سالگی که همه دانش‌های رایج زمان خود را بسیار عالی و قوی آموخت تا پنجاه و هشت سالگی که در همدان رحلت نمود ضمن طبابت و وزارت و تدریس و قرار و فرار و سفر و حضر و آزادی و زندان ۴۵۶ کتاب و رساله و نامه نوشته و در آنها دانسته‌های دینی و فقهی و فلسفی و عرفانی و ریاضی و طبیعی و پزشکی و موسیقی خود را به یادگار گذاشته که بر بعضی از آنها حکما و دانشمندان بزرگ مثل امام فخر رازی و خواجه نصیر طوسی شرح نوشته‌اند و درستی آنها را تایید و تاکید نموده‌اند. مهمترین کتاب‌های این دانشمند فرزانه دائره‌المعارف همه علومرایج زمان خودش و قبلش می‌باشند عبارتند از شفا و نجات و اشارات و تنبیهات و دانشنامه علائی و قانون در طب.

بدینوسیله روز پزشک و روز بزرگداشت ابن سینا را به پزشکان ارجمند و اعضای گرامی سازمان نظام پزشکی استان همدان شادباش، تبریک و تهنیت عرض نموده و بقای سلامت و مزید موفقیت و مسرت و عزت و سعادت و خدمت آنان را به همنوعان از خداوند سبحان تمنا دارم.

امید که با خواندن شرح حال و افکار و گفتار و رفتار و نوشته‌های انسان‌های حکیم و فاضل و عالم و بااستعداد و با پشتکار عالی مانند ابن‌سینا که با وجود مشکلات مهم موفقیت‌های علمی و فلسفی و پزشکی خیره‌کننده‌ای کسب کرده‌اند برای دستیابی به درجه و مرتبه آنان تلاش ‌شود.

دکتر رشید حیدری مقدم

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا