اطلاعیه ی بهداشتی
گشت مشترک با حضورکارشناسان بهداشت محیط ، مبارزه با بیماری ها و اداره دامپزشکی جهت نظارت بر کارکشتار گاه ها و مراکز کشتار دام در روز عید قربان انجام می گیرد
هم استانی عزیز هنگام ذبح دام به نکات زیر توجه نمایند :
-توصیه میشود برای خرید دام به اماکنی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور بوده و دامهای عرضه شده در آنها مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور است، مراجعه شود
- بهترین مکان برای ذبح دام کشتارگاه است. اما اشخاصی که مایل به قربانی کردن یا ذبح دام باشند، لازم است به این نکاتی از قبیل محل ذبح دام که باید تمیز و قابل شستشو و ترجیحا با کف کاشی و سرامیک باشد، عدم ذبح در محل های غیرقابل شستشو ، کنار کوچه و خیابان به علت خطر آلودگی، لازم است محلی که برای اینکار انتخاب میشود دارای نور کافی ، تهویه مناسب و مجرای فاضلاب باشد
- بهداشت فرد ذبحکننده بسیار مهم است . باید از لباس کار مخصوصی برای ذبح دام استفاده شود و بعد از ذبح شسته شود. پیش از ذبح دام ، محل باید علاوه بر دترجنت ، با یک ماده ضدعفونی غیرسمی گندزدایی شود. باید توجه داشت که خون و پسماندههای ناشی از کشتار به سرعت فسادپذیر بوده و منبع بالقوهای از نظر عفونت هستند. بهتر است علاوه بر استفاده از دترجنت، از یک ماده ضدعفونی گندزدا بعد از عمل ذبح ، در محل مربوطه استفاده شود. در هنگام تماس با خون و احشاء حیوان ، چه هنگام ذبح و چه هنگام قطعه قطعه کردن گوشت تازه در منازل از دستکش استفاده شود
-ابزار و ظروف مورد استفاده باید تمیز و بهداشتی بوده و چاقو بعد از ذبح شسته و ضدعفونی شود
- استفاده از یک چاقو برای ذبح تعداد بیشتری دام به هیچ عنوان صحیح نبوده و ممکن است سبب انتشار آلودگی از لاشه بیمار به سایر لاشههای سالم شود . چاقویی که برای بریدن امعا و احشا استفاده میشود باید حتما با یک ماده گندزدا ، ضدعفونی ش ود. همچنین هوا ، محیط و پشم گوسفند و یا تماس قسمتهای بیرونی بدن حیوان با بخش داخلی پس از باز کردن لاشه ، احتمال آلودگی گوشت با انواع میکروارگانیسمها را افزایش میدهد و این گوشتها بیماریزا خواهند بود
- خون ریخته شده حیوانات هم میتواند سبب سرایت شود و محلی را که خون ریخته شده علاوه بر شستن با آب باید با مواد ضدعفونیکننده شستشو داد
- نکته مهم دیگر ، جمعآوری پس ماندههای حاصل از کشتار است . محتویات روده بیشتر دامها حاوی عوامل عفونتزا مانند ایکولای و سالمونلا است و به علت فسادپذیری بالای این اعضا ، لازم است هرچه سریعتر با روشهای ویژه نسبت به جمعآوری و دفع آنها اقدام شود. در کشتارگاههای صنعتی پسماندههای ناشی از کشتار سوزانده میشوند ولی در ذبحهای غیرکشتارگاهی حتی اگر این پسماندهها به درستی بستهبندی و در کیسههای نایلونی به عنوان زباله دور انداخته شوند ، باز اهمیت بیماریزایی آنها به قوت خود باقی میماند و برای محیطزیست نیز آلودهکننده هستند