توجه به میراث ناملموس مهمترین راه به سوی هویت پایدار در جوامع محلی ایران
.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، علیرصا حسن زاده که در بندر لافت سخن می گفت میراث ناملموس را همچون زبانی دانست که مدل های توسعه را بر پایه ارزش های بومی ترجمه می کند.
وی گفت: توسعه بدون توجه به میراث ناملموس و میراث فرهنگی، فرمایشی، از بالا به پایین ،سطحی ،ناسازگار و بدون تاب آوری است.
او تغییر گفتمان های علوم انسانی را پس از جنگ جهانی دوم با بازتعریف فرهنگ بومی نه به مثابه فرهنگ عقب مانده، که به عنوان فرهنگی بر آمده از تجربه تاریخی و زنده و سرشار از دانش بومی دانست و اظهار داشت: سرزمین ،شهر و روستای بی خاطره ،شبیه انسان بی حافطه است که نام خود نام عزیز آن خود و جهان اطراف خویش را از یاد برده است.
رییس پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه تصریح کرد :میراث ناملموس حافطه فرهنگی و تاریخی یک مکان و سرزمین است و ابعاد هویتی فضا را در بر دارد، به تعبیر دیگر میراث ناملموس روایت ما از جهان و صدای تاریخ ما است.
حسن زاده گفت : بدون میراث ناملموس میراث ملموس زبان، صدا و توانایی روایت خود را از دست می دهد؛ به قول مولانا میراث ملموس پیمانه ایست که دانه معنا در آن میراث ناملموس است.
وی در ادامه به جایگاه برجسته قشم در گفتمان ایرانی خلیج فارس با توجه به آیین هایی چون نوروز صیادی، نوروز بازیار و کشاورزی اشاره کرد و تصریح کرد : برخلاف اعتقاد عده ای که معتقدند گفتمان نوروز در خلیج فارس غایب است ، نوروز دریایی یا همان صیادی به کمک مطالعات مردم شناسی نشان داد که گفتمان نوروز در دیدار گاه تمدن ها یعنی خلیج فارس حضوری قدرتمند دارد و ما این گفتمان را مدیون مردم بزرگ منش قشم به عنوان حافظان و ناقلان فرهنگ و تمدن ایرانی هستیم.
وی اظهار داشت : در جزیره قشم ما قصه هایی از شمالی ترین نقطه ایران یعنی گیلان در افسانه پیر فریدون می شنویم که این پیوند اقوام ایرانی و رابطه میان تنوع فرهنگی و وحدت ملی را در ایران نشان می دهد.
رییس پژوهشکده مردم شناسی افزود : میراث ناملموس مهمترین مسیر به سمت هویت پایدار در جوامع محلی ایران و یکی از مهمترین منابع تنوع فرهنگی و وحدت ملی است.
حسن زاده با بیان اینکه مردم بومی، سروران و استادان ما مردم شناسان در جوامع محلی ایران هستند تاکید کرد: مردم شناسان باید به سراغ جوامع محلی ایران بروند و پای صحبت مردم بنشینند زیرا مردم شناسی که فقط ترجمه می کند و حاضر به سفر رفتن نیست مردم شناس محسوب نمی شود.
طاهره شهرکی مدیرکل اداره میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری منطقه آزاد قشم نیز در ادامه این نشست با تاکید بر ارزش های بی بدیل جزیره قشم به عنوان ذخیرگاه تنوع فرهنگی و زیستی در خلیج فارس اهمیت توجه به فرهنگ های بومی و میراث ناملموس آن را مورد تاکید قرار داد و فعالیت های آن اداره کل را بر مبنای توجه گسترده به میراث فرهنگی دانست.
مرتضی شیخ زاده معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم دیگر سخنران این نشست توجه به میراث فرهنگی را در مسیر توسعه گردشگری بسیار کلیدی دانست و اهمیت مناسبت ها و تاریخ محلی را در سیاست گذاری گردشگری مهم تلقی کرد.
امام جماعت بندر لافت نیزدر ادامه از علاقه مردم بومی قشم از جمله لافت به فرهنگ خود و تلاش جامعه محلی در حفظ این فرهنگ سخن گفت و خواستار برپایی نشست های منظم با موصوع فرهنگ بومی شد.
گفتنی است ، نشست روز جهانی مردمان بومی جهان توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منطقه آزاد قشم با همکاری پژوهشکده مردم شناسی و شورای اسلامی بندر لافت در بندر لافت برگزار شد .