عمومی | دانشگاه تهران

ساخت پروتز فک پایین با روش پرینت سه‌بعدی

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، پروتز سفارشی مندیبل به روش پرینت سه‌بعدی که کار تحقیقاتی مشترک پژوهشگران دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران است، ۵ مرداد ۱۳۹۸ طی جراحی موفقیت‌آمیز در صورت یک بیمار کار گذاشته شد.

دکتر مراد کریم‌پور، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران، ضمن اعلام این خبر گفت: «این بیمار به علت وجود یک تومور بدخیم که نیمی از استخوان فک پایین خود را از دست داده بود، سال گذشته تحت جراحی Hemimandibulectomy قرار گرفت. با نظر جراح معالج و نظر به تجربه قبلی تیم مهندسی، تصمیم گرفته شد پروتز سفارشی برای ترمیم استخوان مندیبل بیمار طراحی و ساخته شود».

وی افزود: «پس از طراحی پروتز بر اساس هندسه اندام بیمار و تایید توسط پزشک، پروتز مذکور به روش پرینت سه‌بعدی و با تکنیک SLM از جنس فلز تیتانیوم ساخته شد. پروتز مذکور مفصل TMJ را نیز شامل است که از جمله نوآوری‌های آن محسوب می‌شود».

به گفته این پژوهشگر، پروتز ساخته شده پس از تکمیل، شست‌وشو داده شد و با استفاده از اشعه گاما استریل و طی یک عمل جراحی در بیمارستان سینا در صورت بیمار کارگذاشته شد. هم‌چنین برای حصول اطمینان از دقت جراحی، موقعیت قرارگیری پروتز با استفاده از سیستم Surgical Navigation مورد بررسی قرار گرفت.

دکتر کریم‌پور، با اشاره به سابقه همکاری تیم پژوهشی ساخت پروتز خاطر نشان کرد: «در بهمن ماه سال ۹۷ نیز پروتز سفارشی برای استخوان مندیبل خانم ۷۰ ساله با موفقیت طراحی، ساخته و طی جراحی در صورت این بیمار جاگذاری شد».

ساخت پروتز سفارشی مندیبل (فک پایین) با روش پرینت سه‌بعدی، حاصل تلاش تیم پژوهشی محققان سه دانشگاه کشور، شامل دکتر مراد کریم پور از دانشگاه تهران، دکتر فرزام فرهمند از دانشگاه صنعتی شریف و دکتر سیدعلیرضا پرهیز از دانشگاه علوم پزشکی تهران است.