آغاز طرح تحقیقاتی میزان آلودگی به انگل سالک در اصفهان
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با همکاری وزارت بهداشت و دانشگاه تهران، اجرای طرح تحقیقاتی بررسی مخازن سالک و میزان آلودگی به انگل این بیماری را در اصفهان آغاز نمود.
مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان طی گفت و گویی با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این طرح در کلیه مناطق درگیر سالک در شهرستان اصفهان اجرا می شود و تا آبان ماه سال جاری ادامه خواهد یافت.
دکتر رضا فدایی با بیان اینکه در این طرح، صید زنده جَونده صحرایی و نمونه گیری از آنها انجام می شود، افزود: این طرح با عنوان "بررسی مخازن لیشمانیوز از نظر میزان آلودگی به انواع انگل سالک" در حال اجراست و نتایج آن برای برنامه ریزی بهتر و دقیق تر جهت مقابله با این بیماری در سال آتی به کار می رود.
وی با بیان اینکه تاکنون چنین طرح تحقیقاتی جامعی در استان اصفهان اجرا نشده بود، تصریح کرد: تا به امروز مشخص نیست که چند درصد از موش های صحرایی در مناطق سالک خیز، مخزن انگل سالک هستند و اینکه چه نوع انگل هایی را با خود منتقل می کنند.
دکتر فدایی با اشاره به اینکه انجام آزمایش های مربوطه برای تعیین این شاخص ها، هزینه بر است، ادامه داد: مقرر شد آزمایش های مربوطه بر روی موش های نمونه گیری شده توسط دانشگاه تهران و با حمایت مالی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: نمونه گیری از موش های صحرایی در مناطق سالک خیز توسط معاونت بهداشتی دانشگاه و با همکاری ایستگاه تحقیقات سلامت اصفهان در کانون هایی مانند هرند، تیمیارت و مزرعه شور در شرق این شهرستان انجام شد.
دکتر فدایی با اشاره به اینکه امسال ۱۰ برنامه را برای مقابله با سالک در پیش گرفتیم، افزود: استفاده از روش جدید شِکرپاشی برای نخستین بار در کشور یکی از این برنامه هاست که در آن شکر و اسید بوریک ترکیب میشود و در زمان حاضر در منطقه امامزاده آقا علی عباس نطنز در حال اجراست.
وی با اشاره به اینکه اگر این برنامه با موفقیت انجام شود در سایر نقاط نیز اجرا خواهد شد، خاطرنشان کرد: نتیجه این طرح پاییز امسال مشخص میشود.
دکتر فدایی، جونده کُشی را از دیگر برنامه های مرکز بهداشت اعلام و اضافه کرد: این کار نتیجه خوبی برای کاهش موش ها به ویژه در شرق اصفهان و نطنز داشته است.
مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت اصفهان با بیان اینکه طعمه گذاری برای موش های صحرایی را از شعاع ۵۰۰ متری به یکهزار متر افزایش دادیم، افزود: با این کار مساحت عملیات ما چهار برابر شده است.
دکتر فدایی، انگل شناسی و حشره شناسی را یکی دیگر از اقدامات مرکز بهداشت اصفهان برشمرد و اضافه کرد: امسال با رصد و شناسایی پشه های موجود در منطقه های سالک خیز، زمانی که تعداد پشه ها به حداکثر رسید عملیات سمپاشی انجام شد.
وی، مشارکت مردم را برای نتیجه دادن این برنامه ها و اقدامات ضروری خواند و تاکید کرد: هیچ برنامه بهداشتی بدون مشارکت مردم جواب نمی دهد و آنها زمانیکه زخم ناشی از گزیدگی پشه کوچک است باید به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
دکتر فدایی، آموزش خانه به خانه را نیز ضروری دانست و اظهار داشت: در مراجعه منزل به منزل از خانواده ها سوال میشود که آیا زخم ناشی از گزیدگی بر روی بدن دارند تا بررسیهای لازم درباره آن انجام شود زیرا عده ای خود درمانی کرده و به عطاری ها مراجعه میکنند.
مسئول بیماریهای واگیر مرکز بهداشت اصفهان، نمونه گیری با روش جدید و درد کمتر و آسان تر از بیماران را یکی دیگر از برنامههای امسال عنوان و اضافه کرد: همچنین دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درصدد است داروی سالک را تولید کند تا نیازی به نمونه خارجی آن نباشد.
وی، واکسیناسیون علیه سالک را از دیگر برنامههای مرکز بهداشت اصفهان خواند و گفت: سال گذشته سه هزار نفر در مناطق مختلف استان، این واکسن را دریافت کردند و هر سه ماه یک بار باید کنترل شوند که اگر نتیجه آن موفقیت آمیز بود، بسیاری از اقدامهای دیگر لازم نیست.
گفتنی است سالَک یک بیماری پوستی است که بر اثر گزش نوعی پشه خاکی به انسان منتقل میشود و ضایعات بد شکل و عوارض اجتماعی، روحی و روانی از پیامدهای ناگوار ناشی از این بیماری است.
اصفهان یکی از استانهای سالک خیز کشور به ویژه از نوع روستایی است که حدود هشت شهرستان شامل اردستان، نطنز، برخوار، شاهین شهر و میمه، اصفهان (مناطق جنوب و جنوب شرق)، نایین، کاشان و آران و بیدگل با جمعیت حدود ۷۰۰ هزار نفر با این پدیده مواجه هستند.
میزان ابتلا به این بیماری در استان اصفهان (در محدوده دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به غیر از کاشان) در سال گذشته حدود ۲ هزار و ۸۰۰ و در سال ۹۶ حدود ۹۲۰ مورد بود. زمان اوج ابتلا به این بیماری فصل تابستان میباشد و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۸۷ تاکنون سه برنامه را برای کنترل سالک اجرا کرده است.