عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

دکتر حسن مختارپور مشاور رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از طرح "بررسی امکان‌سنجی تولید سیب‌زمینی بذری و خوراکی از طریق نشاکاری" ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل بازدید کرد.

دکتر حسن مختارپور مشاور دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در امور مربوط به نشاء محصولات کشاورزی از طرح بررسی امکان‌سنجی تولید سیب‌زمینی بذری و خوراکی از طریق نشاکاری ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل بازدید کرد .

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، روز شنبه ۲۲ تیرماه سال ۱۳۹۸ دکتر حسن مختارپور مشاور دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در امور مربوط به نشاء محصولات کشاورزی از طرح بررسی امکان‌سنجی تولید سیب‌زمینی بذری و خوراکی از طریق نشاکاری ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل بازدید کردند. در این بازدید دکتر داود حسن پناه در خصوص تولید سیب‌زمینی بذری و خوراکی از طریق نشاکاری بیان داشت: که با افزایش هزینه‌های تولید مانند افزایش قیمت بذر گواهی شده برای تولید سیب‌زمینی خوراکی و محدودیت منابع آبی و سایر نهاده های تولید، استفاده از تکنیک تولید نشاء مزایای فراوانی نظیر مصرف بذر کمتر، زودرسی محصول، امکان کنترل بهتر شرایط محیطی در مراحل مختلف تولید، کنترل مناسب‌تر آفات و بیماری‌ها، امکان انتخاب گیاهان قوی و سالم جهت کاشت، برخورداری از ارزش اقتصادی بیشتر برای محصول تولیدی را دارا است.

وی به مشکلات کشت پاییزه و زمستانه سیب زمینی از قبیل خسارت سرما، تک ساقه‌ای شدن بوته‌ها و تشدید بیماری رایزوکتونیا اشاره کرد و افزود: بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در طی ۵ سال اخیر در اردبیل و بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده توسط سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، برای صرفه‌جویی در مصرف آب، سالانه حدود ۲۰ درصد از سطح زیر کشت سیب‌زمینی برای کشت پاییزه و زمستانه برای مصرف تازه خوری در نظر گرفته می‌شود. یکی از راهکار اساسی برای حل مشکلات کشت پاییزه و زمستانه، نشاکاری سیب‌زمینی است. به جای کاشت غده‌ها در پاییز و زمستان، می‌توان نشاءهای تولید شده را در فروردین‌ماه به زمین اصلی انتقال داد و در اواسط تیر برداشت کرد. این کار باعث کاهش خسارت سرما، کاهش تک ساقه‌ای بوته‌ها، کاهش بیماری رایزوکتونیا، صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش میزان بذر مصرفی می‌شود. از طرفی در منطقه اردبیل، کشت بهاره سیب‌زمینی برای نگهداری در انبار در اردیبهشت‌ماه انجام و اکثراً در مردادماه آماده برداشت می‌شوند. با توجه به این که با هدف نگهداری در انبار تولید می‌شود، زارعین تا نیمه اول شهریور به علت خشک بودن اندام‌های هوایی آبیاری نمی‌کنند. این کار باعث ایجاد تنش‌های محیطی، افزایش علف‌های هرز تابستانه، افزایش خسارت آفت بید سیب‌زمینی و در نهایت کاهش کیفیت غده می‌شود. لذا برای این حل این مشکلات نیز، می‌توان از نشاکاری سیب‌زمینی استفاده کرد. به جای کاشت غده‌ها در اردیبهشت‌ماه، می‌توان نشاءهای تولید شده را از اواسط خردادماه به بعد به زمین اصلی انتقال داد و در اوایل مهرماه برداشت کرد .

این کار باعث کاهش صرفه‌جویی در مصرف آب، کاهش خسارت تنش خشکی، حل مشکل رسیدگی زودهنگام، کاهش خسارت بید سیب‌زمینی، کاهش خسارت علف‌های هرز تابستانه، کاهش خسارت آفت سوسک کلرادو، کاهش خسارت بیماری فیتوفترا و صرفه‌جویی در میزان بذر مصرفی می‌شود .

با توجه به این که امکان کشت مستقیم مینی تیوبرهای کوچک‌تر از ۱۰ گرم، میکروتیوبرها و غده‌های کوچک‌تر از ۱۵ گرم در طبقه بذری سوپرالیت، الیت، گواهی شده و خوراکی در مزرعه مشکل است، می‌توان از این بذور در گلخانه یا خزانه، نشاء تهیه کرده و در مزرعه کشت نمود .

در ادامه مقرر شد نشاءهای سیب‌زمینی توسط دکتر داود حسن پناه پژوهشگر مروج ارشد کشور در اردبیل تهیه و سپس به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گرگان منتقل و توسط دکتر حسن مختارپور پژوهشگر مروج ارشد کشور

در گرگان با دستگاه نشاءکار کشت و مشکلات آن بررسی گردد.