تاکید رییس دانشگاه بر استفاده از حوزه بهداشت در آموزش دانشجویان پزشکی
گالری عکس
در این نشست که یکشنبه ۶ مرداد ۹۸ در سالن شورای دانشگاه برگزار شد، دکتر کریمی رییس دانشگاه در سخنان پیش از دستور، در راستای نتایج اجلاس روسای دانشگاههای علوم کشور(در سوم مرداد۹۸)؛ نکاتی را به اعضای هیئترئیسه تاکید کرد و گفت: در حوزه توسعه، باتوجه به اطلاعات موجود؛ امسال را در طول ۴۰ سال گذشته، سختترین سال مالی کشور میدانند. لذا اقتصاد درمان و مدیریت هزینهها باید بیشتر موردتوجه قرار گیرد.
تذکر پیش از دستور
وی با تاکید بر اجرای طرح تحول آموزشی و تعهد حرفهای گفت: دانشگاه در این زمینه اقدامات متعددی را انجام داده که باید باقوت ادامه یابد. طرح تحول آموزشی در گروهها، اعضای هیئتعلمی و دانشجویان باید گسترش بیشتری پیدا کند. تعهد حرفهای نیز بهعنوان یک موضوع علمی که در همه جای دنیا مطرح است در گروههای پزشکی، پرستاری و کارکنان ترویج شود.
دکتر کریمی در توصیههای مربوط به حوزه پژوهش گفت: در دانشگاه، در کنار توجه بیشتر به پژوهشگران و حفاظت از آنان در این شرایط سخت، بایستی رعایت اخلاق حرفهای در پژوهش و بروز حوادث بهدوراز اخلاق حرفهای در چاپ مقالات و انجام پژوهشها، به اعضای هیئتعلمی گوشزد شود.
رییس دانشگاه با اشاره به تعیین سقف بیمه سلامت گفت: باتوجه به بودجه محدودی که بیمه سلامت دراختیار دارد؛ باید با استفاده از روشهای منطقی، هزینه بیمارستانها را مدیریت کنیم. همچنین معاونت درمان همچون گذشته با درایت تعامل خود را با بیمارستانها تقویت کند.
وی با اشاره به محورهای موردبحث در حوزه دارو گفت: در این اجلاس فرصتی فراهم شد با روسای دانشگاههای دیگر، شهر تهران گفتگو کنیم و برای حصول نتایج بهتر، جلسات قرارگاه دارو و تجهیزات پزشکی را بهصورت مشترک برگزار کنیم.
دکتر کریمی ایجاد فضای سالم و شاداب دانشجویی را از توصیههای وزیر بهداشت دانست و گفت: این موضوعی است که در دانشگاه ما نیز بسیار مورد تاکید قرار دارد.
بررسی عملکرد معاونت بهداشت
سپس دستور جلسه موردبررسی قرار گرفت و دکتر دلاوری معاون بهداشت دانشگاه، به تشریح میزان پیشرفت برنامههای توسعهای معاونت بهداشت پرداخت و گفت: دو هزار و ۵۶۷ کیلومترمربع، وسعت منطقه تحت پوشش معاونت بهداشت دانشگاه در تهران است که اغلب جز مناطق محروم محسوب میشود.
وی با اشاره به شمار برنامههای عملیاتی و توسعهای این حوزه گفت: برنامههای معاونت بهداشت به دو دسته تقسیم میشود. یک بخش از آن مربوط به تکلیفی است از سوی وزارت بهداشت برعهده معاونت گذاشته میشود و یک بخش دیگر برنامههای توسعهای چهارسالهای است که به تصویب هیئترئیسه دانشگاه میرسد. ازاینرو معاونت بهداشت با مجموع ۲۵۴ برنامه که در قالب هزار و ۵۸ فعالیت اجرا میشود؛ بیشترین شمار فعالیت را در بین معاونتهای دانشگاه به خود اختصاص داده است.
دکتر دلاوری، سلامت جمعیت، خانواده و مدارس، سلامت محیط و کار، سلامت روان، گسترش شبکه، آموزش سلامت، توسعه و سطحبندی خدمات آزمایشگاه، مدیریت بیماریهای غیرواگیر، سلامت دهان و دندان، بهبود تغذیه و... را محور برنامههای توسعهای معاونت بهداشت تا سال ۱۴۰۰ برشمرد و گفت: برای هریک از این محورها برنامههای متعددی را تعریف کردیم که درحال اجراست.
وی با اشاره به تحقق شعار یک شبکه یک آزمایشگاه گفت: بهمنظور ساماندهی و ارتقا کمی و کیفی خدمات آزمایشگاهی در شبکهها و مراکز بهداشت و درمان دانشگاه، برنامه توسعه و سطحبندی خدمات آزمایشگاهی را با شعار یک شبکه یک آزمایشگاه اجرایی کردیم و موفق شدیم به اهداف این طرح در افزایش دسترسی به خدمات آزمایشگاهی، ارتقا کیفیت خدمات، افزایش بهرهوری و کاهش هزینه ارائه خدمات و همچنین استقرار سیستم مدیریت یکپارچه اطلاعات آزمایشگاهی دست پیدا کنیم.
معاون بهداشت دانشگاه، با اشاره به سیاستهای معاونت بهداشت در خصوص ساختار طرح گسترش شبکه گفت: دانشگاه با حدود ۳۰۰ پایگاه و مرکز خدمات جامع سلامت، صد درصد جمیعت منطقه خود را تحت پوشش قرار داده است. نظارت و ارزشیابی بر روند بهبود استانداردهای این پایگاهها نیز با جدیت پیگیری میشود.
دکتر دلاوری درخصوص برنامه بهورزی گفت: مرکز آموزش و بازآموزی بهورزان و برنامههای سلامت راهاندازی شده و این آموزشها بهصورت مجازی و الکترونیک به مراقبان سلامت و سایر گروههای فنی ارائه میشود.
وی با اشاره به اجرای برنامه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس گفت: سند ملی رشد و تکامل دوران کودکی در بیمارستانهای مرکز طبی کودکان و ضیائیان درحال انجام است. براین اساس دسترسی و آموزش والدین به دریافت مراقبت تکامل کودکان زیر ۵ سال فراهمشده است. همچنین پروژه ECD (توسعه همهجانبه رشد و تکامل دوران ابتدایی کودکی) نیز بهصورت پایلوت در چهاردانگه اسلامشهر اجراشده است.
معاون بهداشت دانشگاه با تشریح برنامههای این معاونت در زمینه پیشگیری از طلاق گفت: براساس پورتال ثبتاحوال در سال ۹۶، به ازای هر ۲.۲ ازدواج در استان تهران، یک طلاق اتفاق میافتد که بهمنظور پیشگیری و مداخلات لازم در این زمینه، برنامههای آموزشی هنگام ازدواج بهصورت پایلوت درحال اجراست.
دکتر دلاوری، با اشاره به گسترش مدارس مروج سلامت گفت: در سال ۹۷، ۳۲ مدرسه را به مدارس مروج سلامت اضافه کردیم. در این مدارس هشت گام شامل برنامه جامع آموزش سلامت، ارائه خدمات بهداشتی، سلامت محیط، بهبود تغذیه، خدمات سلامت روان و مشاورهای، ارتقای سلامت کارکنان مدارس، تحرک فیزیکی و همچنین ایجاد شبکه داوطلبان سلامت دانش آموزان اجرا میشود. برنامه مداخلات ارگونومیک مدارس نیز در دست اجراست و مقدمات اولیه آن فراهمشده است.
معاون بهداشت دانشگاه در توضیح برنامههای دانشگاه در زمینه ترویج سبک زندگی سالم گفت: به این منظور توسعه و ترویج برنامه ملی خودمراقبتی و آموزش همگانی در فضای مجازی درحال انجام است.
وی درخصوص بیماران تحت مراقبت و درمان فعال اچ آی وی و ایدز گفت: تعداد بیماران تحت مراقبت و درمان کشور در سال ۹۷، ۱۲ هزار ۵۰۰ نفر اعلامشده که ۲۶ درصد از آنان در مراکز مشاوره رفتاری تحت پوشش دانشگاه و بیمارستان امام خمینی مورد مراقبت قرار میگیرند.
معاون بهداشت دانشگاه، در پایان سخنان خود با تاکید بر آمادگی این معاونت بر توسعه همکاریهای علمی با دانشکدهها گفت: معاونت بهداشت برای پذیرش و آموزش درمانگاهی دانشجویان و دستیاران رشتههای مختلف آمادگی لازم را دارد.
سپس هریک از اعضای هیئترئیسه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند.
تاکید بر افزایش تعامل دانشکده پزشکی و معاونت بهداشت
در ادامه دکتر کریمی رییس دانشگاه به جمعبندی مباحث مطرحشده پرداخت و گفت: بدون اغراق، دکتر دلاوری تسلط و سابقه خوبی در حوزه بهداشت دارد. روحیه تعاملی ایشان باعث همکاری این معاونت با سایر دانشکدهها و گروهها شده است.
رییس دانشگاه بر تعامل بیشتر دانشکده پزشکی با معاونت بهداشت تاکید کرد و گفت: دکتر نفیسی و دکتر سهراب پور با برنامهریزی عملیاتی میتوانند از ظرفیت معاونت بهداشت در آموزش استفاده کنند این نوع آموزش برای دانشجویان پزشکی بسیار کاربردی و موثر است.
وی با یادآوری خاطرات طبابت خود در شهرستانها افزود: دانشجو اگر از محیط بیمارستان خارج نشود برای گذراندن دوران طرح خود در شهرستانها دچار مشکل میشود. به همین دلیل استفاده از فیلد معاونت بهداشت فرصت خوبی برای دانشجویان پزشکی است.
دکتر کریمی در بخش دیگری از سخنان خود بر پرداخت به هنگام حقوق بخشهای واگذاری شده در معاونت بهداشت و بیمارستانهای یاس و بهارلو تاکید کرد و گفت: در این شرایط سخت، همه معاونتها باید بپذیرند اولویت اول دانشگاه پرداخت حقوق نیروی انسانی است. افرادی که به هر عنوان در حوزه بهداشت و در بخشهای واگذاری شده بیمارستانهای یاس و بهارلو کار میکنند کاری ندارند دانشگاه از چه منبعی حقوق آنان را پرداخت میکنند، آنها میخواهند سر ماه حقوق خود را دریافت کنند که این انتظار بهجایی است. بنابراین تمهیدات لازم را بیندیشید تا کارکنان بتوانند حقوق اولیه خود را دریافت کنند.
وی در پایان سخنان خود افزود: قراردادهای واگذاری بخشها را بهگونهای منعقد کنید که ابتدای هرماه ملزم به پرداخت حقوق کارکنان باشند. هرچند پرداخت همزمان حقوق بخشهای واگذاری شده با حقوق سایر کارکنان کار سختی است و فشار زیادی را به معاونت توسعه تحمیل میکند؛ اما از معاونت توسعه میخواهم باوجود همه این مشکلات، شرایطی را فراهم کنند که پرداختهای این گروه از کارکنان نیز به هنگام صورت گیرد.
توضیح اینکه در ادامه نشست، اعضای هیئترئیسه درخصوص شرایط طرح سوالات آزمون بورد تخصصی و فوق تخصصی به بحث و تبادلنظر پرداختند.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی