عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر کریمی: آموزش و درمان را از یکدیگر جدا نبینید

گالری عکس
در این نشست که یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸ در سالن شورای دانشگاه برگزار شد، دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه با اشاره به مسئولیتی که دانشگاه برعهده معاونت درمان گذاشته و این معاونت در قالب شش راهبرد برای تحقق آن تلاش می‌کند، گفت: شش راهبرد «ارتقا کیفیت خدمات درمانی»، «تحقق عدالت در دسترس و بهره‌مندی از خدمات درمانی و افزایش رضایتمندی جامعه»، «بهبود نظام مدیریت خدمات درمانی در مراکز بیمارستانی»، «استقرار مدیریت هزینه و اقتصاد درمان»، «گسترش عملی تعهد حرفه‌ای در حوزه درمان» و «توسعه فناوری اطلاعات در حوزه درمان» راهبردهایی است که برای تحقق آن بیست‌وسه برنامه اجرایی تعریف‌شده است.
بررسی عملکرد معاونت درمان
وی درخصوص راهبرد نخست ارتقا کیفیت خدمات درمانی گفت: در این حوزه ساماندهی وضعیت اورژانس‌های بیمارستانی موردتوجه قرارگرفته و به این منظور کمیته‌ای تشکیل‌شده که براساس روش‌های علمی، چالش‌های اورژانس‌ها را شناسایی و برای رفع آن راهکارهایی ارائه می‌دهد. یکی از مهم‌ترین چالش اورژانس‌ها مربوط به  مشکلات ساختاری مانند کمبود تخت اورژانس، محدودیت فضای اورژانس، نبود فضای کافی در قسمت سرپایی و تاخیر در اجرای برنامه توسعه اورژانس‌هاست.  بخش دیگری از چالش‌ها نیز مربوط به مشکلات فرآیندی است و مربوط به زمان تعیین تکلیف بیمار در اورژانس می‌شود.
دکتر رضایی  بابیان راهکارهای پیشنهادی در زمینه حل چالش اورژانس‌ها، بر حضور استاد یا دستیار ارشد  و نیروهای ماهر در اورژانس تاکید کرد و گفت: مراکز بیمارستانی می‌توانند به‌منظور  اختصاص اولویت تخت‌های خالی به بیماران اورژانسی و همچنین بیمار پذیری مناسب از بخش اورژانس، پروتکلی را تدوین کنند. به‌هرحال تعداد تخت‌های دولتی نسبت به نیاز کشوری محدود است و بایستی درصدی از تخت‌های موجود به اورژانس اختصاص پیدا کند. تجربه موفق آن در بیمارستان امام خمینی وجود دارد که معاونت درمان وقت مجتمع، با مذاکره با تک‌تک بخش‌ها، به تفاهمی رسیدند که چه تعداد از تخت بخش‌ها به اورژانس اختصاص پیدا کند.
وی تعیین بیمارستان‌های اقماری را نیز از دیگر اقدامات مناسب برای حل چالش‌های اورژانس‌ها دانست و افزود: نتیجه فعالیت کمیته اورژانس دانشگاه تعیین ۱۲ عنوان پژوهشی بر مبنای چالش‌های اصلی اورژانس‌های بیمارستانی است که به دلیل محدودیت منابع، فقط سه عنوان پژوهشی آن تبدیل به طرح HSR شده و در حال انجام است.
معاون درمان دانشگاه، توسعه و ساماندهی کلینیک‌های ویژه  را از دیگر برنامه‌های ارتقا کیفیت خدمات درمانی عنوان کرد و گفت: پروژه عمرانی کلینیک‌های ویژه بیمارستانی در قالب تفاهم‌نامه‌های طرح تحول در حال انجام است. براین اساس مراحل عمرانی دو کلینیک ویژه بیمارستان مروستی و مجتمع بیمارستانی امام خمینی صد درصد انجام‌شده است. کلینیک ویژه اسلامشهر، بیمارستان شریعتی و مرکز طبی مراحل پایانی ساخت را طی می‌کند که می‌توان از ظرفیت اعضای هیئت‌علمی در این کلینیک‌ها استفاده کرد.
دکتر رضایی بر ارتقا کمی و کیفی نظارت بر واحدهای درمانی تاکید کرد و گفت:  بازدیدهای نظارتی معاونت درمان در شش ماه اول سال ۹۷ نسبت به مدت مشابه سال ۹۶، ۴۰ درصد افزایش داشته است. رویکرد معاونت درمان در نظارت‌ها، تاکید بر کنترل محیطی است. براین اساس  ۷۵ درصد از کمیته‌های بیمارستانی باهدف ارزیابی درونی از عملکرد بیمارستان‌ها تشکیل‌شده‌اند.
وی با اشاره به میزان اثربخشی بازدیدهای نظارتی گفت: اگرچه میزان اثربخشی در سال ۹۷نسبت به ۹۶بهبود نسبی داشته اما کمتر از حد انتظار است. برای افزایش اثربخشی نظارت‌ها بایستی سایر حوزه‌ها ازجمله دانشکده پزشکی و معاونت آموزشی همکاری کنند. انتظار براین است معیارهای ارزیابی نظارتی درمانی چه در بخش خصوصی و چه دولتی یکسان باشد و از دوگانگی معیارها پرهیز نماییم.
معاون درمان دانشگاه توسعه ارتباطات بین‌الملل را در ارتقا کیفیت خدمات درمانی موثر دانست و گفت: با همکاری معاونت بین‌الملل در بحث بازاریابی کشورهای منطقه اقدام کرده‌ایم. کشورهای همسایه اعتماد خوبی به حوزه پزشکی کشورمان دارند باید از این ظرفیت به‌درستی استفاده کنیم. اکنون در ابتدای این راه قراردادیم و نقشه راه توریسم درمانی را تدوین کردیم.
دکتر رضایی با اشاره به برنامه‌های مربوط به تحقق عدالت در دسترسی و بهره‌مندی از خدمات درمانی و افزایش رضایتمندی جامعه گفت: به این منظور پیش‌نویس دستورالعمل پوشش یارانه‌ای دارو و ملزومات پزشکی تدوین و دستورالعمل پوشش یارانه‌ای خدمات درمانی بازنگری شده است. همچنین دستورالعمل برنامه مقیمی و برنامه ارتقا هتلینگ بیمارستان‌ها نیز موردبازنگری قرارگرفته است.
معاون درمان دانشگاه با اشاره به راهبرد بهبود نظام مدیریت خدمات درمانی گفت: وزارت بهداشت دو دستورالعمل اداره مستقل بیمارستان‌ها و نظام پرداخت بیمه‌ها و پزشکان و کارکنان را ابلاغ کرده است که برای نحوه اجرای آن باید برنامه‌ریزی کنیم.
معاون درمان دانشگاه، بهبود مدیریت خرید و نگهداشت تجهیزات پزشکی سرمایه‌ای، ارتقا زنجیره تامین خدمات آزمایشگاهی و افزایش جلب منابع خیرین سلامت را از دیگر برنامه‌های معاونت درمان در راستای تحقق بهبود نظام مدیریت خدمات درمانی عنوان کرد و گفت: در حوزه آزمایشگاهی، ۷۰ درصد از تست‌ها در آزمایشگاه‌های بیمارستانی انجام می‌شود و مابقی آن به دلیل نوسانات نرخ ارز و مسائل مربوط به تامین کیت‌های آزمایشگاهی به بیرون از بیمارستان ارجاع می‌شود که پیشنهاد می‌شود شبکه و سطح‌بندی خدمات آزمایشگاهی اجرا و خرید کیت و ملزومات به‌صورت متمرکز انجام شود.
دکتر رضایی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان میزان پیشرفت دیگر برنامه‌های عملیاتی معاونت درمان پرداخت و هریک از اعضای هیئت‌رئیسه به بیان نقطه نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند.
ت اکید بر حفظ ثبات دانشگاه
سپس دکتر کریمی رییس دانشگاه به جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده پرداخت و با قدردانی از تلاش‌های دکتر رضایی و عرض خسته نباشید در اجرای برنامه‌های معاونت درمان گفت: سرفصل‌های مهمی را بیان کردید که بسیاری از آن‌ها به بیمارستان‌ها و دانشکده پزشکی بازمی‌گردد و کاربرد آن در محیط است بنابراین اگر می‌خواهید در اجرای این برنامه‌ها به نتیجه برسید پیشنهاد می‌دهم مباحث مرتبط با بیمارستان‌ها را در جلسات هیئت‌رئیسه با روسای بیمارستان‌ها نیز مطرح کنید.
وی بابیان اینکه حوزه اختیارات و انتظارات معاونت درمان در دانشگاه و وزارت بهداشت متفاوت است افزود: این انتظارات در دوره‌های مختلف متفاوت است و این کار را برای معاونت درمان سخت می‌کند.
دکتر کریمی با اشاره به چالش‌هایی که در زمینه نحوه پرداخت کلینیک ویژه، VIP و IPD مطرح شد، گفت: از مهر دوسال پیش تاکنون، ۲۴ کارانه را پرداخت کردیم. این پرداخت هرماه به‌طور منظم انجام می‌شود. پرداخت‌های دانشگاه مشخص است و در سه تاریخ انجام می‌شود؛ پانزدهم هرماه اضافه‌کار، بیست و پنجم ماه کارانه و سی‌ام ماه حقوق پرداخت می‌شود که باتوجه به شرایط موجود امکان پرداخت دیگری برای دانشگاه وجود ندارد.
وی با اشاره به محدودیت منابع دانشگاه در پرداخت‌ها گفت: نقدینگی دانشگاه محدود است و در کنار پرداخت‌های پرسنلی باید دارو و تجهیزات و تغذیه بیمارستان‌ها را نیز تامین کنیم. این درحالی است که بخشی از درآمد دانشگاه که از سوی سازمان‌های بیمه‌گر مانند بیمه تامین اجتماعی تامین می‌شود با تاخیر بسیاری مواجه است و این سازمان به‌تازگی مطالبات سال ۹۶ و بخشی از مطالبات سال ۹۷ دانشگاه پرداخت کرده است.
وی با اشاره به سیاست برون‌سپاری بخش‌ها افزود: در این شرایط واگذاری بخش‌ها به این دلیل که نحوه پرداخت‌های بخش‌های واگذاری شده با سایر بخش‌های دانشگاه تطابق ندارد به صلاح نیست. اما در بعضی بیمارستان‌هایی مانند بهارلو که از قبل واگذاری شده و بیمارستان یاس، چاره‌ای جز واگذاری  نداریم. از دکتر بیگلر خواهش کردیم و ایشان هم تلاش می‌کنند که به‌نوعی پرداخت پرسنلی بخش‌های واگذاری شده همزمان با سایر کارکنان  پرداخت شود. دکتر محقق هم بخش‌های واگذاری شده را به‌نوعی موردتوجه قرار دهد که آسیب جدی به بیمارستان وارد نشود.
دکتر کریمی با تاکید بر دسترسی عادلانه بیماران به خدمات درمانی گفت: در مرکز قلب، پزشکان بدون توجه به نوع بیمه بیماران، آن‌ها را درمان می‌کردند. وجود پرداخت‌های متفاوت در کلینیک‌های ویژه، باعث انتقال تدریجی بیمار از نوبت صبح به بعدازظهر بود  و این منجر به شکست طرح شد. درحالی‌که پرداخت همه قسمت‌های دانشگاه باید به‌موقع انجام می‌گرفت. مانند همین روالی که امروز در دانشگاه اجرا می‌شود.
وی افزود: من به‌شدت با تبلیغات منفی که در رسانه علیه پزشکان می‌شود مخالفم؛ اما به همین نسبت با روش بعضی از همکارانمان نیز مخالف هستم. چراکه همین افراد محدود، باعث شدند رسانه‌ها به‌کل جامعه پزشکی بی‌احترامی کنند.
دکتر کریمی درخصوص رویکرد ایجاد بیمارستان مستقل گفت: من تجربه ۱۶ سال اداره مستقل بیمارستان را دارم و معتقدم بیمارستان مستقل نیازمند پیش‌زمینه و ظرفیت خاصی است. بیمارستانی مستقل است که ازنظر هزینه و درآمد نیز مستقل باشد. البته معتقدم بیمارستان‌های دانشگاهی برای حفظ اعتبار خود باید وابسته به دانشگاه باشند. نمونه آن مرکز قلب است که بدون بودجه دولتی و تحت نام دانشگاه فعالیت می‌کند.
وی بابیان اینکه به‌عنوان فردی که به دانشگاه علاقه‌مند است توصیه می‌کنم دانشگاه را در معرض طوفان حوادث قرار ندهید افزود: دانشگاه را حفظ کنید تا در این شرایط که بعضی افراد و رسانه‌ها به دنبال بزرگنمایی کوچک‌ترین مشکلی هستند؛ بتوانید در ثبات، برنامه‌های خود را پیش ببرید.
دکتر کریمی با تاکید براینکه آموزش و درمان را از هم جدا نبینید افزود: آموزش دانشجوی پزشکی همان درمان بیماری‌های شایعی است که به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند. لذا آموزش و درمان از هم جدا نیستند و  دکتر رضایی، دکتر سهراب پور و دکتر نفیسی در حوزه کاری خود می‌توانند به هم نزدیک‌تر شوند و به یکدیگر کمک کنند تا مشکلات برطرف شود.
رییس دانشگاه در پایان سخنان خود بار دیگر از تلاش‌های دکتر رضایی قدردانی کرد و گفت: اعضای هیئت‌رئیسه خوش‌فکر و با سوابق اجرایی خوبی هستند که با همفکری و تعامل می‌توانند برنامه‌های دانشگاه را پیش ببرند.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی