عمومی | موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

سورگوم شیرین جایگزین مناسب برای شکر در بیسکویت و نان قندی


دکتر جلال محمدزاده با حضور در دفتر خبرگزاری ایسنا منطقه گلستان گفت:سورگوم شیرین یک شیرین کننده طبیعی مغذی است که میتواند جایگزین مناسبی برای شکر بخصوص در محصولات شیرین آردی باشد. البته نمی توان آنرا صدردرصد جایگزین شکر به حساب آورد. رئیس بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان افزود: شکر از ساکارز تشکیل شده و عاری از هرگونه مواد مغذی است اما شربت سورگوم علاوه بر ایجاد طعم شیرین، دارای مواد معدنی مفید از جمله آهن، روی، کلسیم، پتاسیم و منزیم، دارای ویتامین های گروه B خصوصا ریبوفلاوین ها و اسیدهای آمینه ضروری از جمله لیزین و متیونین است.

وی بیان کرد: سورگوم جزو گروه غلات محسوب میشود و به سه رده سورگوم دانه ای، علوفه ای و شیرین تقسیم می شود. سورگوم علوفه ای در سالهای اخیر در استان کشت می شد اما سورگوم شیرین از دو سال قبل در مرکز تحقیقات کشاورزی استان کشت می شود. سورگوم شیرین همانند سورگوم علوفه ای است با این تفاوت که طول ساقه های آن بسیار بلند می شود و تا ۳ متر هم می رسد.

این محقق با بیان اینکه سورگوم شیرین قابلیت کشت در استان را دارد، خاطر نشان کرد: سورگوم در اردیبهشت ماه کشت می شود و طول دوره رشد آن بین ۹۰ تا ۱۲۰ روز است. سورگوم نسبت به چغندر قند و نیشکر هزینه کشت کمتری دارد.

محمدزاده تصریح کرد: بعد از کشت سورگوم در مرکز تحقیقات کشاورزی بهترین زمان برداشت را به دست آوردیم که در این زمان مقدار قند ساقه ۱۶/۵ تا ۱۷ در صد است. بعد از برداشت سورگوم ، از دانه آن برای مرغداری ها و ساقه آن برای تولید شربت و علوفه استفاده می شود.

رئیس بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان در خصوص نحوه عصاره و تهیه شربت غلیظ شده از سورگوم شیرین، گفت: پس از برداشت ، ساقه ها از برگ و بخش دانه ای سر گیاه جداسازی شده و در یک آسیاب غلطکی خرد و له می شود تا عصاره استخراج شود. بعد از آن عصاره در دمای ۸۰-۷۵ درجه سلسیوس به مدت ۲۰ دقیقه حرارت داده می شود. شفافیت سازی بیشتر عصاره توسط صاف کردن و نوعی کمک صافی به همراه مقداری EDTA صورت میگیرد.

وی ادامه داد: عصاره حاصل از این کار در خلاء با هم زدن یکنواخت و مداوم شربت تا درجه بریکس ۷۰-۶۹ درصد تغلیظ می شود. شربت سرد شده برای مصارف غذایی بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرد.

این محقق در خصوص تفاوت شربت سورگوم شیرین با سایر شیرین کننده ها اظهارکرد: این شیرین کننده در حالت عادی به صورت مایع است و شکرک نمی زند و از این رو می توان در مرباها و ژله ها مورد استفاده قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه بخش عمده ای از شکر مورد نیاز کشور از خارج تامین می شود.گفت: تقریبا یک سوم از شکر تولیدی یا وارداتی در صنایع غذایی از جمله نوشابه سازی، آبمیوه سازی، کنسرو سازی، مربا سازی و ژله، شکلات سازی، قنادی ها، کیک و بیسکویت مورد استفاده قرار می گیرد. شکر جهت استفاده در این صنایع در آب حل و به شکل شربت مورد استفاده قرار میگیرد.

این محقق گفت: با توجه به افزایش قیمت شکر در کشور، صرفه اقتصادی و استفاده از سورگوم شیرین افزایش پیدا کرده است. یکی از مزیت های سورگوم شیرین این است که خودش به شکل شربت است و نیاز به کریستال شدن و بعد از آن حل شدن ندارد.

محمدزاده تصریح کرد: بیسکویت و نان شیرین با شربت سورگوم شیرین با کیفیت مطلوب می تواند یک فرآورده جدید آردی باشد و سبب کاهش واردات شکر و افزایش بهره وری منابع قندی به غیر از چغندرقند شود.

رئیس بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان در پایان گفت: کشت این گیاه در خاکهای شور و کم آب ایران و استان می تواند منشاء تحولات اقتصادی در جهت تبدیل مناطق زراعی فقیر به مناطق کشاورزی و صنعتی پر رونق شود.