عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

هوشمندسازی موتورخانه‌های دانشگاه صنعتی قم/ سوق به سوی دانشگاه‌های الکترونیکی بدون کاغذ

هوشمندسازی موتورخانه‌های دانشگاه صنعتی قم/ سوق به سوی دانشگاه‌های الکترونیکی بدون کاغذ

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه صنعتی قم، با توجه به اهمیت محیط‌زیست، طبق اصل ۹۰ قانون اساسی کشور، حفاظت محیط‌زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته ‌باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌گردد. ازاین‌رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آن‌که با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب غیرقابل‌جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است‌. همچنین در راستای سیاست کلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مبنی بر ایجاد دانشگاه‌های نسل سوم (ماموریت‌گرا و کارآفرین)، دانشگاه صنعتی قم با بررسی نیازهای فنی و صنعتی استان، شناسایی خلاهای موجود در کشور و با تکیه‌بر پتانسیل‌ها و توانمندی‌های خود، درزمینهٔ توسعه فناوری‌های زیست سازگار ماموریت گرا شده است.

در این خصوص دکتر رضایی‌نور رئیس دانشگاه صنعتی قم ازجمله اقدامات شاخص دانشگاه در حوزه مدیریت سبز را کنترل سیستم‌های حرارتی، برودتی و تهویه مطبوع با هوشمندسازی موتورخانه های دانشگاه ذکر کرد و افزود: بر اساس زمان مصرف، دما به صورت اتوماتیک کم‌وزیاد و در روزهای تعطیل خاموش می‌شود که در مصرف انرژی تا حدود ۴۵ درصد صرفه‌جویی می‌شود.

وی مجتمع سازی سیستم گرمایش و سرمایش با استفاده از دستگاه ایرواشر در دانشکده‌ها را یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته در راستای مدیریت سبز دانست و گفت: این دستگاه با توجه به سرمایش و گرمایش (چهارفصلی) با توانایی فیلتر نمودن و پاک‌سازی هوا از آلودگی و افزایش رطوبت تا ۴۰ درصد مصرف انرژی را کاهش می‌دهد.

دکتر رضایی نور به اقدام مهم دانشگاه صنعتی قم درزمینهٔ کنترل تجهیزات اداری و بهره‌گیری از مانیتورهای ال سی دی کم‌مصرف اشاره کرد و گفت: نصب و اجرای سیستم اتوماسیون اداری، انجام مکاتبات به‌صورت الکترونیکی حتی میز خدمت الکترونیکی که به‌تازگی توسط استاندار در دانشگاه افتتاح‌شده است، این دانشگاه را به باشگاه دانشگاه‌های الکترونیکی بدون کاغذ سوق داده است که با تحقق این مهم بیش از ۹۰ درصد استفاده از کاغذ کاهش‌یافته است و مبلغ قابل‌توجهی نیز صرفه‌جویی می‌شود.

وی با اشاره به افزایش مخاطرات زیست‌محیطی، فرهنگ‌سازی در جامعه توسط دانشگاه‌ها را بسیار مهم و ضروری قلمداد کرد و افزود: باید بتوانیم در دانشگاه الگوهای صحیح مصرف انرژی را نهادینه کنیم. در این راستا دانشگاه صنعتی قم بافرهنگ‌سازی مناسب موفق به کسب مقام برتر در ممیزی برق در بین ادارات استان شده است.

رئیس دانشگاه صنعتی قم با اشاره به اهمیت نقشه‌کشی ساختمان در مدیریت سبز گفت: ضمن نوسازی بخش‌های مهم دانشگاه، تعبیه پن ج ره جهت استفاده از نور طبیعی در طول روز، استفاده از لامپ‌های LED کم‌مصرف به‌جای لامپ‌های SMD ، استفاده از پنجره‌های دوجداره از دیگر اقدامات موفق این دانشگاه درزمینهٔ مدیریت سبز بوده است.

وی با اشاره به کمبود آب تصریح کرد: ایران هم‌اکنون در حال تجربه مشکلات جدی آب است. خشک‌سالی‌های مکرر توام با برداشت بیش‌ازحد آب‌های سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه زیرساخت‌های هیدرولیکی و چاه‌های عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رسانده است. در راستای صرفه‌جویی در مصرف آب در دانشگاه صنعتی قم استفاده از شیرهای چشمی، توسعه فضای سبز با آبیاری قطره‌ای، نصب وسایل کاهنده فشار بر شیرهای آب، استفاده از چمن مصنوعی به‌جای چمن طبیعی صورت گرفته است.

دکتر رضایی نور ادامه داد: علاوه بر تفکیک زباله‌های خشک و تر در محل‌های پرتردد در دانشگاه و برگزاری دوره‌های مدیریت پسماند، با توجه به اقلیم گرم و خشک استان قم، طرح آب‌شیرین‌کن‌های خورشیدی مجهز به پمپ خلا، نانوذرات و انرژی زمین‌گرمایی دانشجویان دانشگاه صنعتی قم در مسابقه طرح‌ها و ایده‌های آب، محیط‌زیست و انرژی (آما) پژوهشکده علوم و فناوری انرژی دانشگاه صنعتی شریف از میان ۵۰ طرح مقام دوم را کسب نموده و اقدامات اولیه جهت اجرایی کردن این طرح در دست اقدام است.

وی با اشاره به مدیریت سبز و توسعه پایدار از آماده‌سازی چشم‌انداز مدیریت سبز در این دانشگاه خبر داد و افزود: نصب پنل ها و اجرای سیستم آبگرمکن های خورشیدی برای خوابگاه‌ها، نصب توربین‌های بادی ازجمله اقدامات آتی این دانشگاه در استفاده از فناوری‌های پاک و انرژی‌های تجدید پذیر است.

ل.م ۵۴