عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

شناسایی و معرفی یک‌گونه گیاهی جدید به عالم گیاه‌شناسی

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه شهیدچمران اهواز، دکترمحمدرضا پریشانی عضو هیئت‌علمی گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز، دراین خصوص گفت: این گیاه که Tricholepis khuzistanica Parishani نامیده شده است بنابر بررسی‌های انجام‌شده گیاهی بومزاد ( Endemic ) منطقه شیمبار استان خوزستان بوده و تنها در یک وسعت نسبتاً کوچک دیده می‌شود.

وی افزود: در بخشی از تحقیقات گیاه‌شناسی، وضعیت مناطق مختلف ازنظر فلوریستیک موردبررسی قرار می‌گیرد. در چنین مطالعاتی، به‌ویژه در نقاط صعب‌العبور و با دسترسی سخت مناطق تحت بررسی، احتمال آن وجود دارد که گونه‌های گیاهی جدید جمع‌آوری و شناسایی شود.

این عضو هیئت‌علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه شهیدچمران اهواز درخصوص چگونگی کشف گیاه Tricholepis khuzistanica Parishani ، گفت: حین انجام کار مطالعاتی دانشجویان کارشناسی ارشد رشته سیستماتیک - اکولوژیک در شهرستان مسجدسلیمان برای نخستین بار این گیاه مشاهده و در سفر دوم این گیاه جمع‌آوری شد و کار تحقیقاتی بر روی آن آغاز شد.

دکتر پریشانی، ادامه داد: پس از انجام مطالعات لازم مشخص شد این گیاه نمونه ای جدید هست و تاکنون به جهان گیاه‌شناسی معرفی نشده است.

وی، تصریح کرد: برای معرفی نمونه‌های جدید گیاهی، قواعد و قوانینی وجود دارد که باید لحاظ شود که مراحل لازم برای ثبت این نمونه انجام‌شده و درنهایت بصورت مقاله ای در مجله علمی NORDIC JOURNAL OF BOTANY به چاپ رسید و به‌عنوان گونه ای جدید به عالم گیاه‌شناسی معرفی شد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهیدچمران اهواز، درباره ویژگی‌های گیاه Tricholepis khuzistanica Parishani گفت: این آرایه گیاهی دولپه‌ای، چندساله و صخره‌زی متعلق به تیره Asteraceae (تیره گل آفتاب‌گردان) است. این تیره یکی از تیره های بزرگ گیاهی دنیا است که تا پیش‌ازاین نزدیک به ۲۴ هزار گونه برای آن معرفی‌شده است و بر اساس کار انجام‌شده در این دانشگاه، یک‌گونه جدید دیگر به این تعداد افزوده می شود.

وی، عنوان کرد: این گیاه براساس مطالعات انجام‌شده محدوده پراکنش گسترده ای ندارد و لازم است سازمان های مربوط مانند منابع طبیعی، محیط‌زیست، سازمان جنگل ها و مراتع کشور نسبت به حفاظت آن توجه داشته باشند و از محدوده گسترش آن محافظت به عمل‌آورند. در غیر این صورت ممکن است این آرایه نیز همانند بسیاری از موارد مشابه به ورطه انقراض کشیده شود. مسلماً دانشگاه نیز با توجه به وظایف ذاتی خود با این ارگان‌ها همکاری خواهد داشت.

دکترپریشانی، با اشاره به اینکه کشف گیاهان جدید در دنیا به‌وفور انجام نمی شود، عنوان کرد: در اروپا تقریباً دیگر نمونه ای برای کشف شدن وجود ندارد اما در ایران به دلیل تنوع اقلیمی و اکولوژیک، گونه های گیاهی وجود دارد که به دلیل مسائلی ازجمله صعب‌العبور بودن و در دسترس نبودن، مستعد کشف جدید هستند.

وی، اضافه کرد: در حال حاضر نزدیک به هشت هزار گونه گیاهی در ایران معرفی‌شده است که هرساله ممکن است به این گونه ها افزوده شود.

دکتر پریشانی در پایان خواستار این شد که مسئولان دانشگاه شهیدچمران اهواز از تحقیقات بنیادی و پایه حمایت‌های بیشتری داشته باشند.

ل.س ۴۲/ ل.م ۵۴