نشست مشترک معاونان و مدیران فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای منطقه ۵کشور برگزار شد
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه رازی، در این نشست، دکتر غفاری اظهار داشت: مسائل و مشکلات فرهنگی تمام شدنی نیستند و ذات حوزه اجتماعی و فرهنگی چنین است، زمان، زمان دگرگونی است ما نیز دگرگونیهای زیادی را پذیرفتهایم به ویژه در جامعهای که انقلاب اسلامی در آن به وقوع پیوسته و جامعه ما دیگر جامعه ۴۰ سال قبل نیست و جامعه یک دهه قبل هم نیست.
وی بیان کرد: به یُمن تغییرات و تحولات بزرگی مانند انقلاب اسلامی و به دنبال آن جنگ و تحولات بعد از جنگ، بپذیریم که جامعه تغییریافته و مهمتر از آن شجاعت پذیرش همه این تغییرات است. برای مجموعه فرهنگی و اجتماعی، داشتن تحلیل موقعیتی از زمانه و شرایطی که در آن قرار دارد در همه عرصههای آموزش عالی بسیار کلیدی و ضروری است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم افزود: به دلیل تغییر و تحولات صورت گرفته، ما در وضعیتی هستیم که میزان ساختارگریزی در آن قوت گرفته زیرا عاملیت انسانی قوت یافته است. به میزانی که در یک جامعه عاملیت انسانی قوت پیدا میکند سهم و نقش ساختارها کمتر میشود و جایی که عاملیت انسانی نیست ساختار قوت بیشتری پیدا میکند و ذات و طبیعت ساختار تکلیفمداری است اما عاملیت انسانی صحبت از حقمداری میکند و از سویی ساختارگریزی قوت میگیرد.
در ادامه دکتر محمدابراهیم اعلمیآلآقا رئیس دانشگاه رازی ضمن تبریک سالروز میلاد با سعادت امام هشتم حضرت علی بن موسیالرضا (ع) با اشاره به پیچیدگیهای مسائل و امورات فرهنگی در کشور، گفت: در دانشگاه رازی امروز شرایط فرهنگی آرام و بیتلاطمی حاکم است اما آنچه موجب دل نگرانی میشود "عدم مشارکت جدّی دانشجویان در مسائل سیاسی و اجتماعی" است و این بیتفاوتی، یقیناً خطرناک است و بایستی تدبیر ویژهای برای آن داشت.
وی با تاکید بر اینکه دانشگاهها باید تریبون بیان مطالبات و بیان کارشناسی مسائل باشند، افزود: مسئولان و مدیران استان باید با دانشگاه همراه باشند، در سال گذشته دهها وزیر و مسئول عالی رتبه به استان تشریف آوردهاند اما کسی متاسفانه به دانشگاه که مرجعیت کلیدی در پرداختن به مسائل و مشکلات را دارد رجوع نکرد.
به گفته رئیس دانشگاه رازی، اگر بتوانیم شرایطی را به وجود بیاوریم که هیئت علمی کار کارشناسی کند و مطالبهگرانه مسائل اجرایی را نقد کنند و دانشجویان ما نیز نسبت به مسائل مختلف حساسیتهای اجتماعی خود را بروز دهند شاید تریبون دانشگاه و صندلیهای نقد برای آموزش عالی و کشور خیرات و برکات جدی داشته باشد که حداقل آن این است که دانشگاه در کانون توجه قرار میگیرد.
دکتر اعلمیآلآقا در ادامه به اهمیت بحث شبکه جامعه و دانشگاه اشاره کرد و افزود: بخشنامه شبکه ملی جامعه و دانشگاه از یک سال پیش منعکس شده، اما هنوز توسط طرفهای ذیربط مورد توجه قرار نگرفته و اجرایی نشده است. بخشنامه شبکه جامعه و دانشگاه جزو نادر بخشنامههایی است که این جایگاه ویژه را به دانشگاهها داده که از این جهت جای قدردانی دارد، اما از جهت پیادهسازی آن مشکل داریم.
دکتر علیاکبر محسنی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه رازی و رئیس شورای هماهنگی فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای استان کرمانشاه نیز "ترویج و توسعه گفتمان ملی و منطقهای" را راه نجات از مشکلات کشور دانست و گفت: مجموعه انباشت و تراکم مشکلات و بحرانهای موجود نشان میدهد که روشهای مدیریتی و اجرایی سه، چهار دهه گذشته چندان موثر و مطلوب نبوده است.
وی افزود: به عبارت دیگر وجود این بحرانها، بزرگترین دلیل بر این است که ما نتوانستیم به نحو شایسته جامعه را در عرصههای مختلف مدیریت کنیم. ازاین رو، در عرصه مدیریتی به ویژه مدیریت فرهنگی و اجتماعی به یک تحول اساسی و تغییر نگاه نیاز داریم و نگاهها باید مطابق با نیازها، تحولات و ذائقههای نوین کنونی تغییر و تحول یابند که البته بارقهها و نشانههای آن را میبینم.
دکتر محسنی "بیاعتمادی" را یکی از بحرانهای جامعه و به ویژه دانشگاه دانست و گفت: بحران بیاعتمادی، مولود عوامل متعددی است، از جمله سیاستزدگی اجتماعی و فربهشدن امر سیاست و ایدئولوژی و نیز دیدگاه ماتریالیستی به زندگی، برونگرایی دینی و غلبه مادیگرایی و غفلت از محتوا و گرایشات معنوی، متعالی و اخلاقی و همینطور گسست تجربهها و عدم انباشت آن است.
وی رمز موفقیت و پیشرفتهای امروز جوامع را همبستگی و مشارکت اجتماعی دانست و بر توسعه و تعمیق گفتمانها به ویژه گفتمانهای سیاسی و فرهنگی در عرصههای گوناگون تاکید کرد و افزود: بیاعتمادی آرام آرام منجر به انفعال میشود و این انفعال نیز آرام آرام منجر به بدبینی و یاس میشود و یاس نیز به دنبال خود، ناهنجاریهای فرهنگی، رفتاری و سیاسی و نوعی شالوده شکنی و یا دین گریزی را در پی دارد.
وی تاکید کرد: معاونتهای فرهنگی دانشگاهها باید کاهش بیاعتمادی میان دانشجویان را در دستور کار خود قرار دهند و تدبیری برای فائق آمدن بر این بیاعتمادی بیندیشند.
دکتر محسنی خواستار توجه جدّی وزارت علوم به گفتوگوهای ملی و مشارکتی، اصلاح و سامان دادن به تناقضات، تضادها، تعارضات، گسستها و ناهمخوانیهای درونی آییننامههای مربوط به فعالیتهای سیاسی شد و گفت: اجماع نظر در بسیاری از مسائل و موضوعات فرهنگی، هنری و سیاسی یکی از مهمترین عوامل توسعه است.
در این نشست، پیرامون مهمترین مسائل فرهنگی و چالشهای این حوزه در دانشگاهها گفتوگو و تبادل نظر شد و همچنین معاونان و مدیران فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای منطقه پنج کشور به بیان دیدگاهها و نقطهنظرات خود پرداختند.
ل.م ۵۴/ ع. ع ۵۷