اخلاق مهندسی و نگاهی نو
رشد فناوری به مرحله ای رسیده است که دیگر به ساخت وسیله محدود نیست، بلکه امور دیگری نیز مانند نظم زندگی، سکونت و وضعیت خانه و مدرسه، کسب و کار، کشاورزی، بهداشت و روابط و معاملات با آن تعیین می شود؛ از این رو، مهندسان نمی توانند به نتایج و آثار کاری که می کنند، نیندیشند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر : به اذعان کارشناسان، در دنیای امروز در بسیاری تصمیم های مهندسی با مسائل و ملاحظات اخلاقی روبرو هستیم.
مدیر گروه معارف دانشگاه صنعتی امیرکبیر در کارگاه بین المللی اخلاق مهندسی در این دانشگاه گشایش یافت، گفت: از منظر تعالیم دینی و شیعی اصول اخلاقیات اموری است که فهم آنها لازم به تقید به دین خاصی نیست و حسن و قبح اعمال و افعال ذاتی است.
دکتر رضا حاجی ابراهیم افزود: بنابراین توجه به اخلاق لزوما در گرو دیندار بودن نیست اما دین پایه های اخلاقی زیستن را تحکیم می کند.
وی با این مقدمه سخنان خود را ادامه داد و گفت: جهان مدرن و گسترش تخصص در حوزه های مختلف ایجاب می کند جدا از اخلاق حرفه ای، شاخه های مختلفی از اخلاق؛ از جمله در امور مهندسی طرح شود.
حجت الاسلام والمسلمین حاجی ابراهیم تصریح کرد: اخلاق مهندسی صبغه ای بین رشته ای دارد و هر چند باید از تجربه دیگر کشورها در این زمینه استفاده کنیم، نیازمند بومی سازی آن هستیم
بهنام تائبی از اساتید دانشگاه صنعتی دلفت/delft هلند نیز که از میهمانان مدعو این کارگاه است، به ایراد سخنانی در مورد اهمیت اخلاق در مهندسی پرداخت و با بیان این که در بسیاری تصمیم های مهندسی با مسائل اخلاقی روبرو هستیم، اخلاق را به معنی تامل، تعمق و تفکر در مورد رفتار درست یا غلط دانست.
وی ادامه داد: در بعضی موارد با دوگانه اخلاقی/ ethical dilemma روبرو هستیم که هیچ یک از راه حل ها درست نیست یا ارزش ها و هنجارهای اخلاقی یک گروه با ارزش های اخلاقی گروه دیگر تناقض دارد و به طور کلی در این شرایط تصمیم دشواری باید گرفته شود.
وی پاره ای مشکلات اخلاقی را در یک حوزه مهندسی یعنی مهندسی عمران برشمرد و گفت: اختلاس های مالی، اشتباهات ساخت و ساز، استقلال محققان، پروژه های بزرگ زیرساختی، توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست از جمله این مشکلات است.
تائبی ادامه داد: ارزش های اخلاقی نُرم ها یا هنجارها را تعیین می کنند و استانداردها برگرفته از نرم ها هستند.
تائبی بخشی از ارزش های اخلاقی را این گونه توضیح داد: ایمنی، رفاه، سلامت، توسعه پایدار، حفظ حریم خصوصی، شفافیت از جمله این ارزش ها است.
وی در مورد اهمیت برگزاری این کارگاه های آموزشی نیز گفت: اخلاق مهندسی در همه کشورها مهم است، با آن که تفاوت هایی وجود دارد ولی موضوعات مشابه نیز بین کشورها کم نیستند و می توانیم از یکدیگر یاد بگیریم.
کارگاه بین المللی اخلاق مهندسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر از 25 تا 27 شهریور برگزار می شود.
حاضران در این کارگاه با مبانی اخلاق مهندسی آشنا شده و در جلسات بحث و گفت وگو که عموما در نشست های بعداز ظهر برنامه ریزی شده اند، درباره موارد متعدد و نمونه های عینی مسائل اخلاقی در فناوری های نوین یا تولیدات مهندسی حوزه های مختلف مانند مهندسی شهرسازی، الکترونیک و مکانیک در ایران و دیگر کشورها رایزنی می کنند.