عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

همایش استانی بیماری های مشترک انسان و دام در بیرجند/ از این بیماری ها بیشتر بدانیم - ۱۳۹۸/۰۴/۱۸

همایش استانی بیماری های مشترک انسان و دام توسط مرکز بهداشت شهرستان بیرجند و با همکاری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی با حضور حدود  ۱۱۰۰ نفر از کارکنان بهداشتی، پزشکان، پرستاران ، دامپزشکان و مسئولان ادارات کل شهرستان های استان بصورت حضوری و از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت بیرجند، دکتر مهدی زنگویی مطلق رئیس این مرکز در این همایش با اشاره به اهمیت آگاهی بخشی درباره بیماری های مشترک انسان و دام گفت: برگزاری این همایش فرصت مناسبی است تا آخرین مطالب علمی و جدیدترین راهکارهای پیشگیری از اینگونه بیماری ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
وی با اظهار اینکه بیماری های مشترک انسان و دام از مهمترین بیماری های واگیر هستند اضافه کرد: اهمیت این بیماری های از این جهت دو چندان می باشد که تماس بین انسان و دام غیر قابل اجتناب است.
دکتر زنگویی تصریح کرد: کنترل و پیشگیری از این بیماری ها نیز مانند بسیاری از فعالیت ها و اقدامات بهداشتی دیگر مشارکت همه جانبه تمامی دستگاه های اجرایی مرتبط را می طلبد.
افزایش بروز حیوان گزیدگی در سال گذشته در استان
مدیر بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه نیز در این همایش با تشریح  کلیات بیماری های مشترک بین انسان ودام گفت: میزان بروز حیوان گزیدگی در استان در سال گذشته ۲۱۵ ، سالک ۸/۹ و تب مالت ۱۸/۹ درصد هزار نفر جمعیت بود که می توان اعلام داشت میزان بروز این سه بیماری در استان کمتر از شاخص کشوری می باشد.
دکتر مجید شایسته افزود: میزان بروز حیوان گزیدگی در استان  در سال ۹۶ در استان  ۱۹۹ در صد هزار نفر جمعیت بوده است که این میزان به ۲۱۵ در صد هزار نفر جمعیت در سال ۹۷ افزایش یافته است
وی با بیان اینکه بروز حیوان گزیدگی در شهرستان های نهبندان،درمیان وسربیشه بالاتر از شاخص کشوری می باشد خواستار مداخلات جدی برای کاهش بروز موارد در این شهرستان ها شد.
بیماری هاری کشنده است/واکسیناسیون تنها راه پیشگیری از ابتلا به هاری
مدیر بیماری های مرکز بهداشت استان از بیماری هاری به عنوان یک بیماری خطرناک ویروسی و کشنده یاد کرد و افزود: این بیماری از طریق بزاق آلوده پستانداران مانند: سگ ، گربه ، گرگ ، روباه ، خفاش و حیوانات دیگر که معمولا از راه گاز گرفتگی و یا یک زخم باز که با بزاق تماس پیدا می کند به انسان منتقل می شود که در صورت عدم درمان منجر به مرگ می شود.
افزایش بیش از دو برابری بروز سالک در استان در سال گذشته
دکتر شایسته در این همایش با بیان اینکه بروز بیماری سالک در سال ۹۷ دراستان با ۸/۹ در صدهزار نفر جمعیت  نسبت به سال ۹۶ (۴در صدهزار) از افزایش بیش از دو برابری برخوردار بوده است گفت : برنامه های مراقبت وکنترل این بیماری در استان ازقبیل بیماریابی ،درمان رایگان بیماران، شناسایی و تعیین گونه ناقلین (پشه خاکی ها) وغیره ازسوی معاونت بهداشتی و مراکز بهداشت شهرستان ها به شدت در حال اجرا می باشد.
وی با عنوان اینکه خوشبختانه شواهد تایید شده ای مبنی بر  وجود کانون بیماری سالک در استان تاکنون مشاهده نشده است به بیان برنامه های مدون پیش بینی شده از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه برای بررسی کانون های احتما لی  بیماری سالک در استان از طریق بررسی آلودگی انگلی ناقلین (پشه خاکی ها) و جوندگان در سال جاری پرداخت.
بلای بی سرو صدا : بیماری های منتقله از ناقلین( تب دنگ ، چیکونگونیا وغیره)
مدیر بیماری های دانشگاه با بیان اینکه ۵۰درصد جمعیت جهان در معرض خطر بیماری های منتقله از ناقلین و بخصوص تب دنگ،چیکونگونیا وغیره می باشند گفت: بیماری تب دنگ  به عنوان یک بیماری خطرناک ویروسی و کشنده  می باشد که هرچند در سال گذشته موردی از این بیماری در استان گزارش نشده است ولی استان خراسان جنوبی به دلیل برخوردار بودن از ریسک فاکتورهای انتقال بیماری مانند بازارچه های مرزی، فعال بودن پروازهای بین ا لمللی فرودگاه بیرجند(خصوصا حج) ، هم مرزی با کشور افغانستان وغیره درمعرض خطر این بیماری وسایر بیماری های منتقله از ناقلین می باشد.
دکتر شایسته به اقدامات موثر انجام شده در خصوص مراقبت بیماری تب دنگ در استان مانند طرح بررسی و شناسایی پشه های آئدس (ناقلین تب دنگ) وهمچنین برنامه های دردست اقدام مدیریت بیماری ها از قبیل برگزاری سه کارگاه آموزشی منطقه ای دراستان ، رصد و بررسی اختصاصی پشه آئدس از طریق تله گذاری (ovitrap) در نقاط با ریسک بالا در شهرستان های استان وغیره که در سال جاری انجام خواهد شد اشاره نمود.
۶۰ درصد عوامل بیماری زا مشترک بین انسان و دام است
مسئول واحد مبارزه بابیماری های مرکز بهداشت بیرجند نیز در این همایش با اشاره به اینکه بیماری های مشترک بین انسان وحیوانات (تب مالت ، سالک ، هاری، کیست هیداتید ، CCHF، سیاه زخم و غیره)به گروهی از بیماری ها گفته  می شود که بین انسان و حیوانات مهره دار قابل انتقال می باشند گفت: حدود ۶۰ درصد بیماری های عفونی منتقله  به انسان منشا حیوانی داشته و جزو بیماری های مشترک بین انسان و حیوان(زئونوز) تقسیم بندی می شوند و از سوی دیگر، ۷۵ درصد بیماری های عفونی نوپدید نیز از نوع زئونوز محسوب می شوند

فاکتورهای اساسی موثر در بروز بیماریهای مشترک
دکتر محمد صدیق فاروقی، ارتباط نزدیک بین جوامع انسانی و حیوانات، مصرف شیر غیر پاستوریزه و فرآورده های لبنی، افزایش تولیدات دامی توام با افزایش تجارت حیوانات و فرآوردههای آنها، افزایش تعداد سگ های بلاصاحب، کشتار غیر قانونی و دفع نامناسب و غیر بهداشتی ضایعات حیوانی،افزایش حاشیه نشینی،دفع غیر بهداشتی زباله ها، عدم بهسازی معابر شهری وروستایی ، عدم مدیریت نخاله های ساختمانی در سطح شهرها وروستاها وغیره  را  از فاکتورهای اساسی موثر در بروز بیماریهای مشترک در جامعه دانست.
تب های خونریزی دهنده
متخصص بیماری های عفونی دانشگاه نیز با تشریح بیماری های تب های خونریزی دهنده (تب دنگ، CCHFو..) گفت: دو علامت مهم این بیماری ها تب همرا ه با خونریزی از مناطق مختلف بدن می باشد. وی دلایل اهمیت این بیماری ها را مرگ ومیر بالا ،تمایل به آندمیک شدن ،ایجاد رعب و وحشت وغیره در جامعه دانست.
دکتر مسعود رضا موحد دانش با بین اینکه مهمترین راه انتقال بیماری در ایران از طریق ذبح دام های آلوده می باشد گفت: علائم این بیماری در انسان دارای ۴مرحله ، شامل دوره کمون ،مرحله قبل از خونریزی ، مرحله خونریزی دهنده و دوره نقاهت می باشد که با  علائم ناگهانی سردرد شدید ، تب بالا ، درد پشت ، درد مفاصل ، درد شکم ، استفراغ و اسهال خونی و چشمان ملتهب و صورت برافروخته ، قرمزی حلق ، تغییرات خلقی مانند منگی و بیقراری و علائم قلبی عروقی و افت فشار خون همراه است.
افراد در معرض ابتلا به تب کریمه کنگو
وی خاطرنشان کرد: کسانی که با دام سر و کار دارند به دلیل گزیده شدن به وسیله توسط کنه و یا تماس با ترشحات حیوان بیمار و یا کارکنان بیمارستانی که با بیماران ارتباط دارند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
دکتر موحد دانش با بیان اینکه ویروس عامل بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) نسبت به مواد شیمیایی وگندزدا حساس می باشد گفت : خودداری از کشتار دام در خارج از کشتارگاه و نگهداری لاشه حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از ذبح در اتاق سرد کشتارگاه ، خودداری از مصرف گوشت تازه و جگر به صورت خام و ... را به عنوان گوشه ای از راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری به شمار می آید.
معضل افزایش حضور حیوانات در محیط زندگی
مدیر کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی در این همایش، با اشاره به برخی از بیماری های خطرناک مشترک بین انسان و دام گفت: سالانه تعداد زیادی از انسان ها به دلیل تماس با حیوانات، بیمار ویا جان خود را از دست می دهند.
دکتر محمد اصغر زاده رواج برخی از سبک های زندگی غربی که به صورت ناقص و بدون آگاهی در جامعه ی ما مورد تقلید قرار می گیرد،مانندنگهداری حیوانات در محیط زندگی به ویژه در شهرها را عامل بروز افزایش بیماری های مشترک بین انسان و حیوان عنوان کرد.
وی واکسیناسیون سگ های اهلی را مهمترین راه جلوگیری از ابتلای انسان به بیماری هاری دانست و با اشاره به وجود تعامل بسیار خوب بین دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل دامپزشکی استان در زمینه کنترل بیماری های مشترک، گفت: اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی در سطح کشور از نظر فعالیت های مراقبتی مقام سوم را دربین ادارات کل دامپزشکی کشور کسب نموده است.
پرهیز از روبوسی و دست دادن با مردم توسط زائرین
مسئول پایگاه مراقبت بهداشتی مرزی مرکز بهداشت شهرستان بیرجند در ادامه این همایش به بیان توصیه های بهداشتی به زائران حج تمتع پرداخت و گفت: بیشترین بیماری های که زائران را مورد مخاطره قرار می دهد شامل بیماری های منتقله از آب وغذا(وبا،اسهال، اسهال خونی وغیره)،بیماری های تنفسی (کوروناویروس وغیره) وبیماری های منتقله از ناقلین(تب دنگ ،چیکونگونیا وغیره) می باشد که لازم است زائرین برای حفظ سلامت خود وسایرین ، برای محافظت در مقابل بیماری های ذکرشده به توصیه ها ودستورات بهداشتی تیم بهداشتی وپزشکی عمل نمایند
دکتر محمدحسین جامی با اشاره بر ضرورت آگاهی  زائران حج تمتع درمورد بیماری هایی شایع در عربستان گفت لازم است زائرین در صورت داشتن علائم این بیماری ها در اسرع وقت به پزشک کاروان مراجعه نمایند.
وی اهمیت مراقبت بیماری ها در حجاج را به دلیل جمعیت بالا در زمان و مکان محدود وهمراه با حضور گروه های آسیب پذیر از جوامع مختلف دانست و تاکید کرد که زائران هنگام برگشت از سفر حج تا جایی که امکان دارد از روبوسی و دست دادن با مردم پرهیز و در خیابان ها از ذبح حیوانات جلوگیری نمایند.