طرح شهید احمدیروشن؛ زمینهساز ایجاد زیستبوم اقتصاد دانشبنیان
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ نشست هماندیشی شورای فرهنگیسازی برنامههای بنیاد ملی نخبگان با حضور قائممقام و معاونان بنیاد ملی نخبگان و جمعی از صاحبنظران و کارشناسان حوزه نخبگان و فرهنگ در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
در این نشست، محمود سعادتفومنی؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان ضمن تشریح مفهوم نخبگی، گفت: استعدادهایبرتری که بتوانند با تلاش مستمر و هدایت صحیحِ داشتهها و دانستههای خود، به تخصص و بعد از آن به اثرگذاری در جامعه بومی برسند، نخبه هستند.
وی افزود: نخبه فردی است که توانسته استعداد ذاتی خود را با تلاش و کوشش مستمر توانمند و تبدیل به تخصص کند و سپس تخصص خود را در گفتمان نظام اسلامی و برای رشد جامعه بومی بکار بندد.
سعادت با اشاره به گستره دایره نخبگانی در کشور، ادامه داد: پراکندگی بالایی در کشور در حوزه نخبگانی وجود دارد و به همین دلیل شناسایی، هدایت و حمایت از استعدادهای متنوع افراد در سراسر کشور، امری بسیار پیچیده و زمانبر است.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: بنیاد در تلاش است تا فرهنگ نخبگانی در کشور نهادینه و مسیر استعدادهای برتر برای رسیدن به نخبگی و اثرگذاری هموارتر شود.
سعادت در ادامه با اشاره به اهمیت و نقش هستههای پژوهشی و نخبگانی در هدایت و حمایت مستعدانبرتر، طرح شهید احمدیروشن را یکی از حمایتهای خوب بنیاد ملی نخبگان از مستعدانبرتر توصیف کرد و اظهار داشت: نخبگانی که به اثرگذاریِ مطلوب و کمنظیر در جامعه بومی رسیدهاند، بهترین افراد برای هدایت و الگوبرداری مستعدانبرتر هستند؛ به همین دلیل در هر هسته پژوهشی یک استاد خبره و مورد اعتماد به عنوان محور اصلی فعالیت میکند.
وی با اشاره به منویات مقاممعظمرهبری درباره ضرورت و اهمیت ایجاد هستههای پژوهشی در دانشگاه و با حضور یک یا چند استاد خبره، تصریح کرد: این هستهها میتوانند و باید در راستای نیل به اهداف کشور خاصه در حوزههای تولید و اقتصاد گسترش پیدا کنند؛ در شرایط کنونی دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی و ایجاد زیستبوم اقتصاد دانشبنیان یک ضرورت به شمار می رود و ایجاد هستههای پژوهشی از بهترین راهکارهای تحقق این اهداف است.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان یادآور شد: دانشجویان و دانشآموختگان برتر برخی از آموزشهای لازم را در دانشگاه کسب میکنند اما برای رسیدن به مرحله اثرگذاری، فرد باید آموزشها و دورههای بیشتری را خاصه در حوزههای عملیاتی کسب کند تا به توانایی لازم برسد. طرح شهید احمدیروشن نیز در همین راستا تلاش میکند تا مستعدانبرتر در طول حضور در این طرح، به توانمندیهای لازم برای نقشآفرینی در زیستبوم اقتصاد دانشبنیان برسند.
وی حضور در محیط واقعی کار و انجام تحقیقات با استانداردهای عملیاتی، امکان ایجاد شبکههای نخبگانی، اشتراک داشتهها و دانستهها و حضور در کارگاههای توانمندسازی، ایجاد و افزایش روحیه خودباوری، افزایش حس وطندوستی و ارتقاء مهارتهای اجتماعی را از دیگر نتایج طرح شهید احمدیروشن برشمرد و گفت: حضور مستعدانبرتر و موفقیت این طرحها میتواند بیش از گذشته نگاه بخشهای مختلف کشور مانند دستگاههای اجرایی و صاحبان صنایع را به حوزه نخبگان و قابلیتهای آنان معطوف کند.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ویژگیهای استاد خبره در طرح شهید احمدیروشن، خاطرنشان کرد: تعهد و علاقمندی به فعالیت، تجربه در تربیت و آموزش و همچنین حسنسابقه در انجام پروژههای راهبردی از مهمترین ویژگیهای اساتید خبره حاضر در این طرح است.
وی اضافه کرد: انتخاب مسئله مناسب، تلاش برای توانمندی مستعدانبرتر حاضر در طرح، ایجاد فضای همافزایی و همگرایی میان مشمولان، ارجاع به مشاوران حاذق در صورت نیاز و ترغیب افراد به گذراندن دورههای آموزشی لازم، از مهمترین وظایف استاد خبره در طرح شهید احمدیروشن است.
سعادت، پرورش خلاقیت اعضای گروه در حین انجام پروژه، توجه به امور آموزش و پژوهشی افراد، ایجاد زمینه تفکر در مورد اهداف کلان زندگی و تدارک برنامههای مفرّح برای افزایش صمیمیت لازم بین اعضای هسته را از دیگر وظایف استاد خبره در این طرح برشمرد.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: مسئله تعریفشده در طرح شهید احمدیروشن باید دانش و فناوری محور، در چارچوب نیازها و مشکلات کشور، روشن و شفاف باشد. علاوه بر آن، موضوع پروژه باید قابلیت تعمیم و گسترش را نیز داشته باشد.
وی در پایان با اشاره به نقش برنامههای فرهنگی در رشد همهجانبه مستعدانبرتر، تصریح کرد: برگزاری برنامههای فرهنگی و کارگاههای مهارت اجتماعی، یکی از موارد مهمی است که در این طرح بر آنها تاکید شده است.
لازم به ذکر است، آریا الستی؛ معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، حسن سالاریه؛ معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان و مهدی فیض؛ معاون مستعدان بنیاد ملی نخبگان، از حاضران در این نشست بودند.