عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

حذف مجوزهای غیر ضروری در مسیر همکاری دانشگاه و صنعت/ دانشگاه‌ها یکی از موفق‌ترین نهادهای ملی در ارتباطات بین‌المللی هستند/ در دانشگاه‌ها منتظر دریافت نیازهای صنعت هستیم

به گزارش اداره روابط عمومی وزارت علوم، در نشست هم‌اندیشی سیاست‌های تولید ملی و اشتغال که با عنوان «سیاست‌های تولید ملی و اشتغال» در دانشگاه الزهرا (س)، به دبیری دکتر مسعود برومند، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم برگزار شد، دکتر سید احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران، دکتر فریدون مهبودی از شرکت سیناژن و دکتر عباس علی‌آبادی مدیرعامل شرکت مبنا حضور داشتند.

در این هم‌اندیشی پیرامون سیاست‌ها و برنامه‌های دولت در توسعه تولید ملی و اشتغال، نقش توسعه فناوری در ایجاد اشتغال و کارآفرینی، جلب مشارکت بخش غیردولتی و توسعه سرمایه‌گذاری، نقش موسسات آموزش عالی و پژوهش و فناوری در پشتیبانی از سیاست‌های اشتغال و کارآفرینی دولت، نحوه تامین مواد اولیه، قطعات، تجهیزات و فناوری‌های مورد نیاز صنعت و سایر بخش‌های صنعتی و اجرایی، پشتیبانی از مراکز تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی و ارتقا کیفیت کالای ایرانی و نقش دانشگاه‌ها و موسسات پژوهش و فناوری در پشتیبانی از سیاست‌های تولید ملی و اشتغال گفت‌وگو و تبادل‌نظر شد.

دکتر مسعود برومند، به عنوان دبیر پنل نخست نشست روسای دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی و فناوری با موضوع سیاست‌های تولید ملی و اشتغال اظهار داشت: اشتغال و تولید ملی ۲ موضوع مهم و حائز اهمیت در شرایط کنونی کشور هستند. هدف از این پنل این بوده که کارشناسان حوزه دانشگاه و صنعت نظرات و راهکارهای خود را ارائه کنند.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در ادامه سخنان خود با اشاره به دست و پاگیر بودن برخی مجوزها در مسیر همکاری دانشگاه و صنعت خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروزه سیاست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حذف مجوزهای غیر ضروری در بخش های مختلف است. تلاش ما این است که تا جایی که می توانیم مجوزها را کم و کمتر کنیم تا مردم و بخش صنعت کمتر از پیش درگیر سیستم های دولتی شوند. ما باید مسیر را برای این همکاری ها هموار کنیم.

وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: نوع و سطح مباحثی که در دانشگاه ها مطرح است امروزه تفاوت قابل توجهی با پیش از این دارد. مردم و دولت انتظار دارند که به این موضوعات توجه جدی داشته باشیم.

گفتنی است که محورهای اصلی پنل نخست این هم اندیشی با موضوع سیاست های تولید ملی و اشتغال شامل، سیاست ها و برنامه های دولت در توسعه تولید ملی و اشتغال؛ نقش توسعه فناوری در ایجاد اشتغال و کارآفرینی؛ جلب مشارکت بخش غیر دولتی و توسعه سرمایه گذاری، نقش موسسات آموزش عالی و پژوهش و فناوری در پشتیبانی از سیاست های اشتغال و کارآفرینی دولت؛ نحوه تامین موارد اولیه، قطعات، تجهیزات و فناوری های مورد نیاز صنعت و سایر بخش های صنعتی و اجرایی؛ پشتیبانی از مراکز تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی و ارتقا کیفیت کالای ایرانی و نقش دانشگاه ها و موسسات پژوهش و فناوری در پشتیبانی از سیاست های تولید ملی و اشتغال بود

دانشگاه‌ها یکی از موفق‌ترین نهادهای ملی در ارتباطات بین‌المللی هستند

دکترمحمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران با اشاره به نقش تولید و پیشرفت آن در کشور گفت: تولید نیازمند زیرساخت‌ها و شرایط متعدد است. اگر می‌خواهیم تولید یک امر پایدار در کشور باشد، باید محصولی برای ارائه داشته باشیم.

وی در ادامه گفت: در این شرایط در عین دانستن شرایط ویژه تحریم باید به بحث نوآوری و کیفیت نیز توجه شود‌. اگر می‌خواهید از ظرفیت علمی کشور و دانشگاه استفاده کنید طبیعتاً صنعت متقاضی استفاده از علم روز است که در شرایط رقابتی موثر باشد.

رئیس دانشگاه تهران افزود: یکی از معضلاتی که در ارتباط با صنعت دانشگاه مطرح می‌شود بحث سیستم تولید است که البته تکنولوژی در آن نقش مهمی دارد و تا زمانی که از تکنولوژی های قدیمی استفاده می‌شود نمی‌توان انتظار زیادی داشت اما در کنار آن، سیاست‌های پولی بانکی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی در ادامه گفت: ما بارها شاهد بودیم که با کاهش قیمت ارز بسیاری از تولیدکنندگان قطعات‌شان را در چین تولید کردند و این مسئله مربوط به ۴، ۵ سال پیش است زیرا در ایران هزینه تولید گران تر از تولید در چین می‌شد. الان هم برای تولید سیاست ویژه‌ای اتخاذ نشده است زیرا شرایط کنونی وضعیت ارز همچنان نگران کننده است و این همان چیزی است که تولید کننده را نگران می‌کند.

دکترنیلی احمدآبادی با اشاره ما تقریباً همه چیز در کشور داریم اما تفاوت ما با دیگران در استفاده و بهره‌وری از ظرفیت‌هاست، گفت: دانشگاه‌ها از لحاظ نرم افزاری توسعه خوبی پیدا کرده اند یعنی مساله را خود حلاجی و حل می‌کنند. اما تبدیل یک نرم افزار به سخت افزار اصلاً ماموریت دانشگاه نیست بلکه ماموریت صنعت است‌.

وی ادامه داد: دانشگاه‌ها یکی از موفق‌ترین نهادهای ملی در ارتباطات بین‌المللی هستند زیرا مهمترین سرمایه آنها اساتید و دانشجویان است که اصلاً قابل قیمت‌گذاری نیستند. نکته بعدی سرمایه‌گذاری گسترده‌ای است که در استارتاپ‌ها و پارک‌های علم و فناوری شده است. استارت‌آپ‌ها به خاطر چابک و کوچک بودن‌شان می‌توانند به راحتی شکل بگیرند، رشد پیدا کند و در عین حال به راحتی هم از بین بروند و از این ظرفیت می توان به خوبی استفاده کرد.

در دانشگاه‌ها منتظر دریافت نیازهای صنعت هستیم

در ادامه این هم اندیشی دکتر احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز با اشاره به اینکه رشد اقتصادی نگاه راهبردی و برنامه راهبردی می‌خواهد و تابعی از رشد صنعتی و کشاورزی است، اظهار داشت: با وجودی که دانشگاه‌های ما جوابگوی منابع انسانی مورد نیاز به لحاظ کمی و کیفی هستند، ولی هنوز آن اتفاق خاصی که باید بیفتد، نیفتاده است.

وی افزود: هر جای دنیا تحریم اتفاق می‌افتاد تقاضا از دانشگاه‌ها بیشتر می‌شد، اما اکنون شاهد این مسئله نیستیم. متاسفانه ضعف ما این است که دانشگاه‌ها تقاضامحور نیستند. در کشورهای توسعه یافته پروژه‌های دانشجویی صرفاً بر اساس قراردادهای صنعتی می‌تواند باشد. مشکل کشور ما این است که تقاضا از دانشگاه وجود ندارد و یک انفصالی در این میان دیده می‌شود.

وی در پایان تصریح کرد: ما همچنان در دانشگاه‌ها منتظر دریافت نیازهای صنعت هستیم.