روایت معاون مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از سفر هیئت دانشگاه علوم پزشکی تهران به سوئیس
به گزارش روابط عمومی بیمارستان فارابی، دکتر سید فرزاد محمدی، معاون مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در جلسه هفتگی این مرکز در مورد برنامه و دستاوردهای سفر خود به همراه هیئت دانشگاه علوم پزشکی تهران به کشور سوئیس گزارش داد.
دکتر محمدی گفت: در این سفر به همراه هیئتی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و نمایندگانی از وزارت علوم تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های تابعه از ۲۷ تا ۳۱ خرداد ۹۸ ضمن بازدید از ظرفیتهای آموزشی و درمانی کشور سوئیس با شخصیتها و مقامات دانشگاهی این کشور دیدار کردیم و فرصت ارتباط و تعامل با دانشگاهها و مراکز علمی این کشور را به دست آوردیم.
معاون مرکز تحقیقات چشم پزشکی فارابی در مورد نحوه همراهی خود با هیئت اعزامی دانشگاه اظهار داشت: به دنبال بازدید و ارزیابی وزارت بهداشت از مرکز تحقیقات، بودجه ای برای توسعه روابط بین الملل اختصاص داده شد. در قالب این بودجه، ما یک برنامه توسعه یافته یک هفته ای را برای تبادل تجارب و همکاری مشترک با مراکز علمی سوییس طراحی کردیم. ضمن تعاملاتی که با دانشگاه برای هماهنگی برنامه و استفاده از بودجه فوق داشتیم، برنامه توسعه همکاری دانشگاه با دانشگاه زوریخ و اعزام هیئتی به این کشور پیش آمد و قرار شد بنده هم با این هیئت همراه شوم.
وی در ادامه به تشریح جزئیات سفر هیئت اعزامی پرداخت و با بیان اینکه در روز اول این سفر با حضور معاون بینالملل دانشگاه امکان بازدید از دانشگاه زوریخ پدید آمد، افزود: ابتدا در نشستی با حضور اعضای هیئت رئیسه و معاون پزشکی دانشگاه های زوریخ و Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH ) شرکت کردیم و دکتر کردی، توضیحاتی در مورد فعالیتهای اتاق همکاریهای علمی ایران و سوئیس که در دانشگاه علوم پزشکی تهران مستقر است ارائه کرد وخدمات آموزشی و درمانی دانشگاههای علوم پزشکی کشور و زمینههای موجود برای همکاری و تعاملات مشترک با دانشگاهها، مراکز علمی و درمانی سوئیس را به نحو بسیار شایسته ای شرح داد که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
در ادامه، هیئت یازده نفره ما برای آشنایی با ظرفیتهای مختلف مراکز علمی این کشور از چند مرکز بازدید کرد. ابتدا همگی به بیمارستان دانشگاهی زوریخ رفتیم و از بخش قلب بیمارستان ۹۰۰ تخت خوابی آن که اولین آنژیوپلاستی دنیا در آن صورت گرفته ، دیدن کردیم. نکته قابل توجه برای من تغییر بار بیماری های قلبی از بیماری های ایسکمیک به نارسایی قلبی بود. بیمارانی که از مرگ نجات یافته بودند و نیاز به بازتوانی داشتند. یک بخش بزرگ ۵۰ تختخوابی برای توانبخشی قلب و تکنولوژی بسیار پیشرفته ای برای تصویربرداری قلب داشتند و در حال راه اندازی فلوشیپ تصویربرداری قلب بودند.
سپس به همراه دکتر کردی با حضور در بیمارستان ۱۲۰ تخت خوابی ارتوپدی، ستون فقرات و پزشکی ورزشی Balgrist، از بخشهای مختلف این مرکز به عنوان بزرگترین بیمارستان عضلانی و اسکلتی سوئیس که آموزش دانشگاههای ETH و زوریخ را پوشش میدهد، بازدید کردیم. در بجث توانبخشی و بازتوانی هم بسیار پیشرفته و توسعه یافته بودند. بعد از این بازدید گروه بر اساس علایق و زمینه های کاری متفرق شدند. عده ای به بیمارستان روانپزشکی دانشگاه زوریخ که از برترین مراکز علمی و درمانی سوئیس به شمار میآید،گروهی هم به مرکز بیماری های گرمسیری TPH رفتند.
دکتر محمدی در مورد برنامه خود در روز اول ادامه داد: بنده طبق قرار قبلی به آزمایشگاه دکتر فرهادحافظی استاد و رئیس بخش چشم پزشکی دانشگاه ژنو سوئیس رفتم و از بخش حیوانات و تجهیزات بیو مکانیک قرنیه آن دیدن کردم. در این دیدار دکتر حافظی به همراه فلوشیپ پسا دکترای برزیلی اش در مورد تجهیزات موجود توضیح دادند.
همچنین در مورد نحوه همکاری مشترک در پروژه تحقیقاتی «بررسی شیوع کراتوکونوس» صحبت کردیم. یک پروژه بین المللی که در حال جذب همکار است. بنده مدل پیشنهادی مان را شرح دادم که بسیار مورد توجه قرار گرفت و قرار شد از الگوی ما استفاده کنند. همچنین در مورد چالش هایمان هم صحبت کردیم.
معاون مرکز تحقیقات چشم پزشکی سپس به شرح برنامه های روز دوم سفر پرداخت و گفت: روزپنجشنبه کارگاه مشترک یکروزهای در دانشگاه علوم کاربردی زوریخ (ZHAW) در شهر وینترتور (حدود ۲۵ کیلومتری زوریخ) با شرکت اساتید ایرانی و سوئیسی برگزار شد. دانشگاه (Zurich University of Applied Sciences) ZHAW متشکل از هفت دانشکده است که ما میهمان دانشکده حرفه های سلامت (School of Health Professions) بودیم.
پس از سخنرانی رئیس دانشکده بهداشت حرفهای دانشگاه ZHAW و معرفی این مجموعه ، سخنرانان به ارائه دستاوردهای علمی خود و بحث و تبادلنظر پیرامون مباحث مرتبط پرداختند.تمرکز مباحث این کارگاه بر روی دو موضوع بیماریهای غیر واگیر و سلامت روان بود و علاوه بر بنده که با عنوان« بیماری های چشم به عنوان بیماری غیر واگیر» سخنرانی کردم، دکتر اکبری ساری، رییس دانشکده بهداشت و دکتر تکیان معاون بین الملل این دانشکده، دکتر تهرانی دوست از گروه روانپزشکی، دکتر واثق رحیمی از دانشکده پرستاری مامائی و دکتر مجتهدزاده از دانشکده مجازی در خصوص معرفی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشکده بهداشت، سیمای بیماری های غیر واگیر کشور و برنامه ملی پیشگیری و کنترل ایران، سلامت روان، ظرفیتهای دانشکده پرستاری و مامایی و پژوهشهای مرتبط با سلامت الکترونیک نکاتی را مطرح نمودند.
نکته چشمگیر در این کارگاه رعایت نظم جلسه، رعایت دقیق برنامه زمانبندی و تهیه راهنما برای همه چیز حتی کوچکترین مسایل مثل نحوه اتصال به اینترنت بود.
دکتر محمدی افزود: صبح جمعه با دکتر حافظی در کلینیک چشم پزشکی ELZA قرار ملاقات داشتم. در میان انبوه افتخارات نصب شده روی دیوار دفتر دکتر حافظی، لوح چشم پزشک پارسی و تندیس جشنواره شمس خودنمایی می کرد که بسیار برایم غرورآفرین بود. در این دیدار در مورد توسعه همکاری های مشترک، انجام پژوهش های مشترک، برگزاری مدرسه تابستانی و اخذ گرنت های پژوهشی، صحبت کردیم و پیش نویس تفاهم نامه ای هم تهیه شد.
معاون پزوهشی مرکز تحقیقات چشم پزشکی فارابی و مدیر برنامه سلامت چشم وزارت بهداشت در حاشیه این جلسهف به ارزابی این سفر پرداخت و گفت: همانطور که می دانید، کشور سویس از جنبه های گوناگون، نماد توسعه پایدار و متقارن و بالطبع، توسعه پایدار سلامت است. از لحاظ دانشگاهی نیز موقعیت سویس ممتاز است. چهار تا از دانشگاه های سوییس در در رتبه بندی های معتبر در زمره ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند. از طرفی جمهوری اسلامی ایران نیز از لحاظ تولید محصولات علمی و مقالات در جایگاه مناسبی در جهان و منطقه قرار دارد و در این بین دانشگاه علوم پزشکی تهران یک غول آکادمیک و به واقع یک ابر دانشگاه است.
به نظرم فرصت همکاری ها با مراکز دانشگاهی سوییس فرصتی بسیار مغتنم و مناسب است و اراده بسیار مناسب دو طرفه ای برای همکاری های آموزشی و پژوهشی مشترک وجود دارد.
خبرنگار: حمیده امیدوار