معرفی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در مصاحبه روابط عمومی با دکتر معروفعلی احمدوند رئیس دانشکده
معرفی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در مصاحبه روابط عمومی با دکتر معروفعلی احمدوند رئیس دانشکده
با پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران و استقرار نظام جمهوری اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) علاقه به فراگیری معارف دین و نیاز به تربیت نیروهای متعهد و متخصص برای تامین نیروهای مورد نیاز آموزش و پرورش و دیگر نهادهای علمی – فرهنگی ، تاسیس مراکز دانشگاهی برای پاسخ به این نیاز عمومی کشور را ضروری نمود . در این راستا دانشگاه تربیت معلم تبریز (دانشگاه شهید مدنی آذربایجان فعلی) تاسیس گردید. و دانشکده الهیات و معارف اسلامی این دانشگاه در سال ۱۳۶۹ با پذیرش تعدادی از دانشجویان دبیری الهیات فعالیت آموزشی خود را آغاز نمود. در همان سالهای آغازین با تاسیس رشته «تربیت معلم قرآن مجید» حوزه فعالیت آموزشی دانشکده توسعه پیدا کرد. به مرور زمان و با جذب اساتید، تامین امکانات وحمایت مدیریت دانشگاه ،وتاسیس دیگر رشته های الهیات در مقاطع سه گانه کارشناسی، ارشد، دکتری، زمینه پیشرفت روزافزون کمی و کیفی این دانشکده فراهم گردید.این دانشکده تاکنون توانسته است بسیاری از نیروهای متخصص در معارف دینی مورد نیاز مراکز علمی – فرهنگی کشور را تربیت نماید .
حجت الاسلام والمسلمین دکتر معروفعلی احمدوند ، رئیس دانشکده الهیات در مصاحبه با روابط عمومی، و در معرفی این دانشکده گفت: دانشکده الهیات ومعارف اسلامی هم اکنون به ۷۷۵ دانشجو ۶۵۲ نفر مقطع کارشناسی، ۱۰۴ نفر کارشناسی ارشد و۱۹ نفر دانشجوی دکتری در قالب ۶ گروه آموزشی، مشغول ارئه خدمات آموزشی می باشد. این دانشکده با تعداد ۳۹ نفر عضو هیات علمی ، ۶نفر با مرتبه دانشیاری ۲۹ نفر استادیار و ۴ نفر مربی فعالیت های آموزشی وپژوهشی خود را ادامه می دهد .
دکتر احمد وند در خصوص برگزاری موفق سمینارها و همایشهای علمی در این دانشکده تشریح کرد: با همت وتلاش همکاران دانشکده الهیات در کنار فعالیت های آموزشی در سالهای اخیر سلسله همایش های علمی – فرهنگی ملی ومشارکت قابل توجه اندیشمندان و پژوهشگران وارسال مقالات وزین وسخنرانی های علمی برگزارشده است و خدمات ارزشمند زیادی در مسائل فرهنگی ودینی به جامعه عرضه نموده است که بشرح زیر معرفی میشوند:
- اولین همایش " قرآن سفینه النجاه عصر " در سال ۱۳۸۷ برگزار شده است .
- دومین همایش قرآن سفینه النجاه عصر " درسال ۱۳۸۸ برگزار شده است .
- سومین همایش باهمتن عنوان کلی و عنوان تخصصی " تعلیم وتربیت در قرآن وروایات معصومین (ع)" درآذر ماه سال ۱۳۸۹ برگزار شد.
- چهارمین همایش با عنوان فرعی " پیشرفت اقتصادی از منظر قرآن وحدیث " درسال ۱۳۹۰ برگزار شد .
- پنجمین همایش با عنوان " قرآن وروایات ومساله اخلاق کار بردی " درسال ۱۳۹۲ برگزارشد .
- ششمین همایش با عنوان " فرهنگ عفاف وحجاب درسال ۱۳۹۵ برگزارشد.
- همایش " واکاوی قرئت های افرطی از دین " با محوریت گروه فرهنگ وتمدن اسلامی در سال ۱۳۹۶ برگزار گردید .
- همایش " چالش های قانون مدنی ایران ومسائل نوپدید " با همت گروه حقوق وهمکاری کانون وکلا ی استان وکشوری وبا حضور مدیر کل دادکستری استان آذربایجان شرقی در اسفند سال ۱۳۹۷ برگزار شد .
- همایش " پژوهشهای تفسیری قرآن کریم " با پیشنهاد گروه قرآن وحدیث " به تصویب رسیده ودر اردیبهشت سال ۱۳۹۹ برگزار خواهد شد .
- کتاب"رابطه ذات وصفات الهی" تالیف دکتر معروفعلی احمدوند - سال نشر: ۱۳۸۹
- کتاب"بررسی مبانی وآرای حدیثی ناصرالدین آلبانی" دکتر سیفعلی زاهدی فر - سال نشر: ۱۳۹۴
- کتاب"الگوی قرآنی پاسخ به شبهات اعتقادی" دکتر داوود افقی - سال نشر: ۱۳۹۷
- کتاب"روش تحقیق" دکتر محمد امین فرد - سال نشر : ۱۳۸۴
- کتاب" گامی بسوی شناخت باطن وظاهر احکام فقهی" - سال نشر : ۱۳۸۸
- کتاب"عوامل محدود کننده حق طلاق" - سال نشر : ۱۳۹۷
- کتاب" تاریخ تشیع در آذربایجان " دکتر محمد رضایی - سال نشر : ۱۳۸۵
- کتاب" تشیع آذربایجان مبنای وحدت ملی در ایران " دکتر رضایی - سال نشر : ۱۳۸۷
- کتاب"سیری در وقایع جنبش عدالت خواهی ومشروطیت آذربایجان" دکتر رضایی - سال نشر : ۱۳۹۷
- کتاب"سفر از سنت پترز بورگ روسیه به اصفهان در ایران" دکتر رضایی - سال نشر : ۱۳۹۸
- کتاب " خدا در آینه حکایات" دکتر حبیب الله کاظم خانی - سال نشر: ۱۳۸۷
- کتاب" حقوق مالی ازدواج " دکتر مرتضی حاجی پور - سال نشر: ۱۳۹۶
- کتاب" پژوهشی پیرامون نظام دینی واخلاقی در مهابارته" دکتر سجاد دهقانزاده - سال نشر : ۱۳۹۷
- کتاب "حقوق بین الملل هسته ای " دکتر حجت سلیمی ترکمانی - سال نشر: ۱۳۹۳
- کتاب" حقوق بین الملل انرژی " دکتر سلیمی - سال نشر: ۱۳۹۴
- کتاب" حقوق بین الملل نفت وگاز وامکنیت ملی ایران" دکتر سلیمی - سال نشر: ۱۳۹۸
- کتاب" مسولیت کیفری اطفال در حقوق ایران و، انگلستان وآمریکا " دکتر رضا فانی - سال نشر: ۱۳۹۷
- کتاب" مبانی مسولیت کیفری ناشی از جرائم ادبی " دکتر فانی - سال نشر: ۱۳۹۶
- کتاب" حق وباطل در نهج البلاغه " دکترصمد عبدالهی - سال نشر: ۱۳۸۶
- کتاب " اعراب قرآن " دکتر عبدالهی - سال نشر: ۱۳۸۷
- " روانشناسی ودین " نویسنده میکل آرگیل ، مترجم دکتر سجاد دهقانزاده سال نشر: ۱۳۹۵
- " دیالکتیک سکولارسازی" ترجمه دکتر دهقانزاده - سال نشر: ۱۳۹۴
- " عرفان در ادیان جهان" ترجمه دکتر دهقانزاده - سال نشر: ۱۳۹۷
دریافت پوستر سخنرانیها:
- عنوان سخرانی: "بودیسم ومعرفی آثار وادبیات بودایی" سال نشر: ۱۳۹۵
- عنوان سخرانی: "شکوفایی معنوی در عرفان اسلامی وطریقت بودایی" سال نشر: ۱۳۹۶
- عنوان سخرانی: "زندگی وتبیین حقایق آن در تفکر شرقی" سال نشر: ۱۳۹۷
الف) تاریخچه : این گروه آموزشی در سال ۱۳۶۹ با پذیرش تعدادی از دانشجویان دبیری الهیات فعالیت خود را آغاز کرده و در سال ۱۳۷۵با تاسیس رشته فلسفه و حکمت اسلامی به تربیت جوانان میهن اسلامی ادامه داد. در سال ۱۳۸۸ موفق به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشدرشته «فلسفه و کلام اسلامی» گردید و در سال ۱۳۹۱ با موافقت وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری مقطع دکتری رشته «فلسفه و کلام اسلامی» تاسیس گردید و در سال ۱۳۹۳ با تاسیس دوره کارشناسی ارشد رشته «کلام اسلامی» موافقت قطعی گردیده است ودرسال ۱۳۹۶ رشته کارشناسی ارشد " فلسفه دین " تاسیس شد است و با توسعه قلمرو فعالیت آموزشی، زمینه ادامه تحصیل فارغ التحصیلان این گروه و دیگر دانشجویان در دوره تحصیلات تکمیلی فراهم گردیده است .
ب) اعضای هیات علمی : این گروه آموزشی در حال حاضر با ۲ نفر دانشیار و ۸ نفر استادیار و با تخصص های فلسفه و کلام اسلامی ، فلسفه غرب ، کلام جدید و فلسفه دین و منطق جدید به امر تعلیم و تربیت تخصصی دانشجویان اقدام می نماید .
ج)چشم انداز : توسعه تحصیلات تکمیلی در رشته های موجود و ایجاد رشته های جدید و میان رشته ای، ارتقاء کمی و کیفی هرم اعضای هیات علمی ، انجام پژوهشهای علمی – کاربردی در موضوعات مورد نیاز جامعه از اهداف مورد اهتمام گروه در آینده است.
الف) تاریخچه : این گروه در سال ۱۳۷۵ با پذیرش دانشجو در رشته ادیان و عرفان در مقطع کارشناسی آغاز به فعالیت نموده است. و در سال ۱۳۸۰ موفق به تاسیس مقطع کارشناسی ارشد ادیان و عرفان گردیده است. و هم اکنون با همین دو مقطع و رشته رسالت تعلیم وتربیت جوانان میهن اسلامی را بعهده دارد
ب: اعضای هیات علمی : این گروه آموزشی در حال حاضر با۱نفر دانشیارو ۲ نفر استادیار متخصص در زمینه ادیان وعرفان امور آموزشی و پژوهشی مربوط به گروه را ارائه می نماید واز طریق فراخوان وموافقت هیات اجرایی جذب دانشگاه ۱ نفردکترای متخصص عرفان وتصوف درشرف جذب برای این گروه قرار گرفته است .
ج) چشم انداز : با استعانت از خداوند سبحان و حمایت مدیریت دانشگاه در نظر است در آینده با جذب هیات علمی با تخصص های متنوع و تاسیس رشته های تحصیلات تکمیلی در زمینه های تصوف و عرفان، عرفان تطبیقی ، ادیان توحیدی و ابراهیمی، ادیان و فلسفه های شرق ، ادیان ابتدایی فعالیت آموزشی و پژوهشی خود را توسعه دهد و با انتشار نشریه تخصصی محصولات علمی – فرهنگی خود را به دیگر مجامع علمی ارائه نماید.
الف) تاریخچه : این گروه آموزشی در سال ۱۳۷۳ با پذیرش دانشجوی کارشناسی تربیت معلم قرآن مجید فعالیت آموزشی خود را آغاز نمود. و از سال ۱۳۷۷ با تغییر عنوان رشته به "علوم قرآن و حدیث" به تربیت جوانان متدین میهن اسلامی به فعالیت آموزشی ادامه داد.و در سال ۱۳۸۷ موفق به تاسیس مقطع کارشناسی ارشد رشته مذکور گردیده است وبا موافقت شورای گسترش از سال تحصیلی۹۸ دررشته کارشناسی ارشد " تفسیر قرآن مجید "پذیرش دانشجو انجام می گیرد .
ب) اعضای هیات علمی : این گروه با ۲ نفر دانشیار و ۳ نفر استادیار و یک نفر مربی متخصص در زمینه علوم قرآن و حدیث، امور آموزشی را انجام می دهد .
ج) چشم انداز : با یاری خدای سبحان و حمایت مسئولین دانشگاه تاسیس رشته های جدید به ویژه مقطع دکتری رشته علوم قرآن و حدیث جزو اهداف مورد توجه و اهتمام این گروه آموزشی است.
د) نشریه : این گروه در سال ۱۳۹۲ پس از اخذ مجوز های لازم اقدام به انتشار مجله تخصصی علوم قرآنی ۲شماره با عنوان «قرآن در آئینه پژوهش» نموده است واز بهار سال ۹۴ و۷شماره با عنوان "´تفسیر پژوهی" منتشر گردیده است .
الف) تاریخچه : این گروه آموزشی از سال ۱۳۸۴ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی رشته فقه و حقوق اسلامی فعالیت اموزشی خود را آغاز نموده است . در سال ۱۳۸۵ با تاسیس مقطع کارشناسی ارشد « فقه و مبانی حقوق اسلامی » فعالیت آموزشی خود را از نظر کمی و کیفی ارتقا بخشیده است.
ب) اعضای هیات علمی : این گروه آموزشی با برخورداری از۱ نفر دانشیار ۵ نفر استادیار در حوزه تخصصی فقه و مبانی حقوق اسلامی خدمات آموزشی و پژوهشی خود را ارائه می نماید.
ج) چشم انداز : توسعه کمی و کیفی رشته های آموزشی جدید به ویژه دوره تحصیلات تکمیلی ، ارتقاء و توسعه هرم اعضای هیات علمی گروه و تاسیس مجلات تخصصی از امور مورد توجه و اهتمام این گروه آموزشی می باشد.
الف) تاریخچه : این گروه از مهرماه سال ۱۳۸۶ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی فعالیت آموزشی خود را آغاز نموده است و از بدو تاسیس با تربیت دانشجویان مستعد زمینه ارتقاء رشد علمی جوانان میهن اسلامی جهت شناخت هر چه بیشتر سابقه تمدن اسلامی – ایرانی را فراهم نموده است.
ب) اعضای هیات علمی : از آنجایی که این گروه آموزشی تازه تاسیس بوده ، در حال حاضر با ۳ نفر استادیار فعالیت های آموزشی را انجام می دهد .
ج) چشم انداز : جذب اعضای هیات علمی با تخصص مرتبط با رشته ،تاسیس رشته های جدید به ویژه مقطع تحصیلات تکمیلی از امور مورد اهتمام این گروه آموزشی می باشد.
این گروه آموزشی از سال ۱۳۹۲ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی رشته " حقوق " فعالیت خود زپرا آغاز نموده است . در حال حاضر با بهره علمی از ۳ نفر استادیار حقوق خصوصی و۱نفر استادیار حقوق بین الملل و۱ نفر حقوق جزا فعالیت های آموزشی خود را ادامه می دهد . ودر آینده نزدیک با ارتقاء اساتید گروه زمینه تاسیس گرایش های ارشد این رشته فراهم می گردد .
الف) تاریخچه: این گروه آموزشی از بدو تاسیس دانشکده الهیات دائر گردیده و فعالیت آموزشی خود را آغاز نموده است. رسالت اصلی این گروه آموزشی ارائه و برنامه ریزی دروس معارف اسلامی برای دانشجویان همه رشته های تحصیلی دانشگاه می باشد. این گروه آموزشی با هماهنگی معاونت اموراساتید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و مدیریت دانشگاه خدمات آموزشی خود را ارائه می دهد.
ب) اعضای هیات علمی : این گروه آموزشی با برخورداری از ۱ نفر استادیار ، ۲ نفر دانشجوی دکتری و ۳ نفر مربی با تخصص و گرایش های مختلف در زمینه اندیشه اسلامی ، تاریخ اسلام ، انقلاب اسلامی، اخلاق و تاریخ تمدن و فرهنگ اسلامی و با بهره گیری از اساتید مدعو متخصص در زمینه های مذکور خدمات آموزشی خود را برای دانشجویان ارائه می نماید.
ج) چشم انداز
: ارتقاء کمی و کیفی خدمات آموزشی با جذب آعضای هیات علمی متخصص و انتشار نشریات تخصصی در زمینه معارف اسلامی از اهداف مورد اهتمام این گروه آموزشی در آینده می باشد.
وی کسب رتبه های ممتاز تعدادی از دانشجویان پرتلاش این دانشکده در المپیادهای مختلف علمی دانشجویی را از افتخارات دانشکده بر شمرد و دانشجویان فوق را بر حسب جدول زیر معرفی نمود:
دکتر احمدوند در پایان این مصاحبه بر لزوم توجه به رشتههای علوم انسانی، اجرای برنامه هایی در راستای بازنگری و بومی سازی دروس و رشته های علوم انسانی، ارجاع حل مشکلات مختلف فرهنگی جامعه به دانشگاه و استفاده از صاحبنظران دانشگاهی تاکید نمود.