عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

حضور کارشناس تغذیه معاونت غذا و دارو در طرح ملی پیشگیری و کنترل فشارخون

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو، مهندس آزاده کسایی کارشناس تغذیه معاونت غذا و دارو روز جمعه ۳۱ خرداد ۹۸ برای ارائه مشاوره تغذیه در پایگاه سنجش فشارخون در پارک لاله حاضر شد.
مهندس کسایی در این پایگاه بعد از اندازه‌گیری فشارخون در مشاوره به مراجعه‌کنندگان گفت: پرفشاری خون یکی از مهم‌ترین عوامل خطر بیماری قلبی است که از آن به‌عنوان قاتل خاموش نام می‌برند.
وی افزود مواردی مانند: چاقی و اضافه‌وزن با فشارخون بالا ارتباط قوی دارد. اکثر افراد مبتلابه پرفشاری خون علائمی ‌ندارند، اما این مشکل می‌تواند سبب آسیب حاد یا مزمن به بخش‌های مختلف بدن شود.
کسایی اظهار داشت: فشارخون بالا به مویرگ‌های خونی آسیب می‌رساند، درنتیجه سکته مغزی بروز می‌کند. در چشم‌ها، پرفشاری سبب آسیب به مویرگ‌های خونی و بروز اختلال بینایی و در کلیه‌ها نیز سبب نارسایی کلیه می‌شود. ممکن است علائمی‌‌ از قبیل سردرد، دردهای قفسه سینه و تنگی نفس نیز بروز کند. مواردی از پرفشاری که در حد مرزی هستند، اغلب بدون درمان باقی می‌مانند.
مهندس کسایی در این مشاوره آموزش‌هایی به‌صورت حضوری در خصوص پیشگیری فشارخون با تغذیه مناسب، رژیم غذایی کاهنده فشارخون یا DASH و چه غذاهایی مفید هستند گفت: رژیم DASH که اثربخشی آن در حفظ فشارخون در محدوده سلامت و کنترل فشارخون بالا ثابت‌شده است، رژیمی با ویژگی‌های شامل میوه‌ها و سبزی‌ها (به میزان حداقل ۹-۸ واحد در روز)، غلات کامل و سبوس‌دار (به میزان ۶-۵ واحد در روز)، محصولات لبنی بدون چربی و کم‌چرب (به میزان ۳-۲ واحد در روز)، لوبیا و سایر حبوبات (حداقل ۵ بار در هفته)، مصرف گوشت کم‌چرب (به ۱ تا ۲ بار در هفته محدود شود) و به‌جای آن از ماکیان بدون پوست استفاده شود و مصرف ماهی‌‌های چرب حداقل ۲ بار در هفته که از منابع خوب امگا- ۳ است (از قبیل سالمون، آزاد، شاه‌ماهی و ماهی تن).  درعین‌حال تا حد امکان مصرف اسید‌های چرب اشباع و ترانس و دریافت سدیم در حداقل باشد. مصرف شکر و به‌طورکلی شیرینی‌ها، کیک‌ها، نوشیدنی‌های شیرین و… محدود شود.  از ویژگی‌های رژیم DASH سادگی و قابل‌اجرا بودن آن است، درعین‌حال که رژیمی بسیار متنوع و خوشمزه نیز است. طبق مطالعات مختلف، پیروی از این رژیم در افراد در مقایسه با گروه کنترل (گروهی با رژیم معمول یعنی رژیمی با مصرف بالای گوشت قرمز، نمک و نوشیدنی‌های شیرین) باعث کاهش فشار سیستولیک و دیاستولیک می‌شود. این رژیم غذایی به‌جز در بیماران کلیوی (که رژیم غذایی محدود از پتاسیم بایستی داشته باشند)، در تمامی بیماران قلبی- عروقی، دیابتی و سندرم متابولیک سبب بهبود می‌شود؛ می باشد.
کارشناس تغذیه معاونت غذا و دارو به چند نکته مهم در خصوص کاهش وزن و مقابله با پرفشاری اشاره کرد و گفت: نیاز روزانه یک فرد بزرگ‌سال به نمک یک‌دهم قاشق چای‌خوری است. مقادیر بیشتر نمک فقط در شرایط آب و هوایی گرم و یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یک قاشق چای‌خوری نمک کافی خواهد بود. برای کاهش فشارخون پیاده‌روی سریع ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز و ۳ تا ۵ بار در هفته توصیه می‌شود. مصرف سیگار سبب تشدید پرفشاری شده بنابراین توصیه به ترک سیگار می‌شود.