دکتر کامبیز بازرگان معاون پژوهش و فناوری سازمان در مصاحبه با رادیو گفت وگو بر ضرورت اجرای طرح الگوی کشت و توجه به الزامات آن تاکید کرد
دکتر کامبیز بازرگان معاون پژوهش و فناوری سازمان در مصاحبه با رادیو گفت وگو بر ضرورت اجرای طرح الگوی کشت و توجه به الزامات آن تاکید کرد
برنامه "گفت و گوی اقتصادی" با موضوع اجرای طرح الگوی کشت، موانع و نیازها و با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی ، دکتر پیمان فلسفی مدیر کل دفتر نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهادکشاورزی و مهندس محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ایران و ارتباط تلفنی با دکتر علیرضا نیکویی سرپرست دفتر امور اقتصادی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و دکتر علی ابراهیمی سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی چهارشنبه ۲۹ خرداد جاری از آنتن رادیو گفت و گو پخش شد.
دکتر بازرگان معاون پژوهش و فناوری سازمان در مصاحبه با رادیو گفت و گو با تعریفی از الگوی کشت بیان کرد: الگوی کشت به معنای پهنه بندی کشت محصولات کشور در مناطق مختلف و با در نظر گرفتن بالاترین مزیت های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است.
وی با تاکید بر اینکه الگوی مصرف و الگوی کشت به شدت الگوی تولید را تحت تاثیر قرار می دهد مطرح کرد: ما با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک کشورمان، نباید همچون مناطق مرطوب دنیا غذا بخوریم. وقتی ذائقه جامعه را از غذاهای سنتی و محلی مانند آبگوشت به سمت فست فود و پنیر پیتزا تغییر می دهیم باید بدانیم که این کار یک الگوی کشت و الگوی تولید دیگری را می طلبد.
دکتر بازرگان با انتقاد از نبود سند جامع آمایش سرزمینی گفت: یک کارگروه در سازمان مدیریت و برنامه ریزی در این راستا فعالیت می کند اما شاهد خروجی تحت عنوان سند آمایش سرزمینی نیستیم.
وی با بیان اینکه اراضی کشور از دو طرف تحت فشار است افزود: جنگل تراشی ها با هدف ویلاسازی و حتی کشاورزی کاربری زمین را تغییر می دهد و تغییر کاربری اراضی کشاورزی به ویلا و شهر و باغ شهر موجب تغییر محدوده اراضی برای اتخاذ الگوی کشت خواهد شد.
دکتر بازرگان تحریک ذائقه مردم به استفاده از مواد غذایی مورد مصرف در کشورهای دیگر را کار ناصوابی دانست و گفت: الگوی تغذیه مردم جنوب با شمال کشور یکسان نیست چه رسد به مردم کشورهای دیگر دنیا، ضمن اینکه این کار برخلاف ضوابط اجتماعی و دینی ماست.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: علاوه بر شبکه های اینترنتی و ماهواره ها، هم اکنون بخشی از برنامه های آشپزی تلویزیون نیز استیک و فینگر فود و فست فود آموزش می دهند. لذا تغییر الگوی مصرف با استفاده از رسانه ها و اطلاع رسانی به مردم برای تغییر الگوی کشت ضروری است.
دکتر بازرگان، کاهش سرانه زمین به ازای جمعیت و افزایش شدید نسبت پروتئین در رژیم غذایی را متاثر از تغییر الگوی مصرف در دنیا دانست و گفت: ما می توانیم این موج را تشدید و یا تثبیت کنیم.
وی با اشاره به بند «ت» ماده ۳۵ قانون برنامه ششم توسعه در رابطه با الگوی کشت گفت: دولت طبق این بند ملزم به طراحی و اجرای الگوی کشت با تاکید بر محصولات راهبردی، ارتقای بهره وری آب در چارچوب سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و تامین منابع و الزامات مورد نیاز در قالب بودجه سالانه و اعمال حمایت و مشوق های مناسب است.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به نیازها و پیش شرط های الگوی کشت یادآور شد: تعیین تناسب اراضی برای محصولات مختلف با توجه به وضعیت اقلیمی و نوع خاک، مشخص شدن نیاز مناطق مختلف کشور به منابع آبی، نیاز آبی هر محصول، تعیین هزینه و فایده هر محصول در هر منطقه و سیاست گذاری تولید و مصرف از ضروریات الگوی کشت به شمار می روند.
دکتر بازرگان همچنین اضافه کرد: در کنار الزام قانونی به اجرای الگوی کشت به ابزارهای حمایتی نیز نیاز داریم. وزارتخانه در این راستا از انتقال سبزی صیفی از مزارع باز به داخل گلخانه با اعطای وام های کم بهره و بدون محدودیت به شدت حمایت می کند و در حال حاضر کشت گلخانه ای در حال توسعه یافتن است. علاوه بر این زنجیره عرضه محصول نیز به شدت در وزارتخانه دنبال می شود.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی