دستگاه شبیه ساز نور خورشید طراحی شد
محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به طراحی دستگاهی برای شبیه سازی نور خورشید در شرایط استاندارد AM 1.5G شدند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، بهروز بذری مجری طرح «دستگاه شبیه ساز نور خورشید AM 1.5G به منظور تست ترکیبات تحت نور خورشید استاندارد در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی» در خصوص طرح خود اظهار کرد: با راه اندازی این دستگاه، امکان بررسی های متفاوت و طراحی آزمایش های جدید در شرایط کنترل شده و تحت نور خورشید که پیش از آن تنها با قراردادن در معرض نور خورشید در طول روز در شرایط جوی مناسب بوده است، امکان پذیر می شود.
وی افزود: این دستگاه کمک شایانی به درک بیشتر از پاسخ نوری مواد در محیط -شرایط مختلف و قابلیت استفاده صنعتی از آن ها با استفاده از نور خورشید برای تولید انرژی و تخمین طول عمر آن ها را نیز را فراهم می سازد.
وی تاکید کرد: بررسی مواد سنتز شده جدید و کارایی آن ها در نور خورشید به منظور تولید انرژی، از موضوعات به روز در جامعه علمی در زمینه شیمی، فیزیک و مواد می باشد و نیاز رو به رشدی برای آن در مراکز تحقیقاتی وجود دارد.
بذری با بیان اینکه بسیاری از تکنیک ها و آماده سازی های دستگاهی در مراجع وجود نداشته و در صورت وجود مبهم گزارش شده اند، عنوان کرد: محققان تنها از راه آزمون و خطا و استفاده و تحلیل از داده های تجربی کار خود را پیش می برند.
وی با اشاره به صنایعی که می توانند از این دستگاه استفاده کنند گفت: از این دستگاه شبیه ساز نور خورشید می توان در زمینه های طراحی مواد فعال نوری، انرژی های تجدید پذیر و به طور اختصاصی تولید هیدروژن از آب تحت نور خورشید ، بهره برد.
وی گفت: در صدد کوچک سازی و ارتقاء قابلیت حمل دستگاه- افزودن تجهیزات جانبی بیشتر به منظور کنترل دقیق شرایط- ادامه بررسی نانومواد دارای خواص نوری به منظور تولید هیدروژن به عنوان انرژی پاک با استفاده از نور خورشید هستیم.
وی با اشاره به ویژگی های طرح گفت: استفاده حداقل از تجهیزات جانبی نور، قابل حمل بودن دستگاه در محیط آزمایشگاهی، امكان استفاده از مدوله كردن نور بدون نصب تجهیزات جانبی، كالیبره کردن آسان با استفاده از سلول خورشیدی كالیبره، گسترده بودن طیف لامپ در نواحی فرابنفش، مرئی و فروسرخ با امكان جدایی نواحی با استفاده از فیلترهای نوری از مزایای این طرح به شمار می رود.
وی تاکید داشت: تنظیم کردن شدت نور با استفاده از منبع متغیر شدت جریان زنون و جبران کردن افت شدت در صورت استفاده از فیلترها و تجهیزاتی كه موجب افت نور می شوند از مزایای دیگر این دستگاه می باشد.
به گفته وی، در حال حاضر تنها نمونه داخلی با تجهیزات جانبی ذکر شده در دانشگاه صنعتی امیرکبیر وجود دارد ولی نمونه های خارجی با مبالغ بسیار بیشتر در مقایسه با نمونه ساخته شده در ایران در خارج از کشور وجود دارد.
وی با یبان اینکه 7 میلیون تومان هزینه ساخت این دستگاه شده است، خاطر نشان کرد: هزینه کمتر در مقایسه با نمونه خارجی، طراحی آزمایش های جدید با استفاده از تجهیزات جانبی دستگاه از جمله مزیت های رقابتی این طرح به شمار می رود.
وی افزود: کاربردهای پروژه بررسی خواص نوری مواد برای تولید انرژی با استفاده از نور خورشید از جمله شکست نوری آب برای تولید هیدروژن و بررسی پایداری و تخمین طول عمر در شرایط نوری-محیطی مختلف است.
استاد راهنمای این پروژه دکتر الهه کوثری، استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده است.