عمومی | دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

مرگ و میر نوزادان "سزارینی" بیشتر است/ احتمال "سکته" در مادران سزارینی بالاتر است


مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: مرگ و میر نوزادان "سزارینی" بیشتر و احتمال "سکته" در مادران سزارینی نیز بالاتر است.

شیوا کاظمی در گفت و گو با خبرنگار سرویس «اجتماعی» ایسنا منطقه کرمانشاه، با اشاره به عوارض متعدد سزارین، گفت: خونریزی بعد از زایمان در مادران سزارینی همواره دو برابر مادرانی است که زایمان طبیعی داشته اند.

به گفته وی عوارض متعدد بیهوشی و بی حسی مادران سزارینی را همواره تهدید می کند و عموما در این مادران عفونت ها نیز بیشتر است.

وی با اشاره به کم تحرکی مادران سزارینی، گفت: این امر احتمال ایجاد لخته در عروق این دسته از مادران را افزایش داده و به دنبال آن احتمال سکته های قلبی و مغزی در آنها افزایش می یابد.

کاظمی افزود: علاوه بر این شروع شیردهی در مادران سزارینی دیرتر و سخت تر است و مهمترین عارضه سزارین که کشور ما به همین دلیل روی کاهش آمار سزارین تمرکز دارد این است که مادران سزارینی در بارداری های بعدی با محدودیت مواجه شده و زایمان های بعدی برای آنها با خطر پارگی رحم، چسبندگی غیرطبیعی جفت و زایمان زودرس همراه است.

این ماما در تشریح خطرات سزارین برای جنین نیز به عدم تولد به موقع جنین در سزارین اشاره کرد و افزود: در موارد سزارین جنین در زمان درست و دقیقی به دنیا نمی آید و معمولا زمان زایمان از پیش تعیین شده است.

وی افزود: به همین علت بطور معمول جنین زودتر از زمانی که باید به دنیا می آید و از آنجا که تکامل و رسیدگی ریه در روزهای پایانی انجام میشود، نوزادان سزارینی به دلیل عدم رسیدگی ریه، معمولا با بیماری های ریوی و سرماخوردگی های شدید در طول زندگی خود مواجه میشوند.

کاظمی خاطرنشان کرد: علاوه بر اینها آمار مرگ و میر در نوزادان سزارینی بیشتر از سایر نوزادان است.

وی افزود: با توجه به این عوارض نمی ارزد که مادران باردار تنها به خاطر درد چندساعته، خود و جنینشان را در معرض این خطرات قرار دهند.

کاظمی یادآور شد: این درحالی است که همین درد به مراتب بدتر و بیشتر در سزارین هم وجود دارد، منتهی در سزارین بعد از زایمان است و در زایمان طبیعی قبل از آن.


۴۵ درصد زایمان‌های استان "سزارینی" است/ پیگیر ترویج روش‌های زایمان "بی درد" هستیم

مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به سیر کاهشی سزارین در استان، گفت: سال گذشته ۴۵ درصد زایمان‌های استان به شیوه سزارین انجام شد.
شیوا کاظمی با اشاره به سیرکاهشی سزارین در استان، گفت: سال گذشته ۴۵ درصد زایمان های استان به شکل سزارین انجام شد که این میزان نسبت به سال ۱۳۹۶ حدود سه درصد کاهش داشته است.
وی افزود: همچنین سال گذشته از مجموع زایمان های اول زنان استان، ۳۸ درصد آنها بصورت سزارین بوده که این میزان نیز نسبت به سال ۱۳۹۶ پنج درصد کاهش داشته است.
کاظمی تصریح کرد: در بحث پیشگیری از سزارین، زنان شکم اول در اولویت قرار دارند، چرا که درصورت انجام سزارین در دفعات بعدی زایمان نیز مجبور به استفاده از روش سزارین برای این مادران می شویم.
وی با اشاره به بالا بودن میزان سزارین در کشور و استان نسبت به میانگین جهانی، گفت: در دنیا به علت عوارض بسیار بالای سزارین حد استاندارد آن را زیر ۲۵ درصد گذشته اند، یعنی از مجموع زایمان ها باید کمتر از ۲۵ درصد آنها به شکل سزارین انجام شود.
کاظمی تصریح کرد: این موارد سزارین هم باید با تشخیص پزشک معالج و بنابر نیاز مادر و جنین باشد و نمی توان برای مادری که مشکل خاصی ندارد، سزارین تجویز کرد.


موارد "چندقلوزایی" عمدتا سزارین می شود

مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص تشریح موارد ضروری انجام سزارین گفت: زمانی که مادر دچار تنگی لگن بوده، یا دردهای زایمانی خوب و موثر پیش نرود و یا چنانچه مادر دچار بیماری زمینه ای باشد و یا اختلالات و توده هایی در کانال زایمانی موجود باشد، در اینصورت برای زایمان مادر باردار، سزارین تجویز می شود.

وی افزود: همچنین زمانی که ضربان قلب جنین نامنظم بوده و یا جنین دچار ناهنجاری است بصورتی که جمجمه بزرگ یا شکم بزرگ دارد و یا زمانی که وزن جنین بالا بوده و امکان عبور از کانال زایمانی را ندارد، سزارین تجویز می شود.

وی به موارد دو یا چندقلوزایی برخی مادران باردار اشاره کرد و افزود: دراینگونه موارد ریسک زایمان طبیعی بالاست و بطور کل داشتن دوقلو، حاملگی پُرخطر محسوب می شود و برای همین باید خیلی حساس جلو رفته و ریسک نکرد و به محض تشخیص پزشک عموما برای این مادران سزارین تجویز می شود.


راه اندازی ۴۸ "واحد تک نفره زایمان" در استان

مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به هدفگذاری کاهش سزارین در کشور و به تبع آن در استان در طرح تحول سلامت، گفت: در زمان شروع طرح میزان سزارین در استان حدود ۵۳ درصد بود، یعنی بیش از نیمی از زایمان‌ها در استان به روش سزارین انجام می‌شد.

وی افزود: هدفگذاری نهایی این است که بتوانیم با برنامه ریزی صورت گرفته و انجام یک سری اقدامات و پیگیری بحث های آموزشی آمار سزارین استان را به حد استانداردها برسانیم، یعنی در حد کمتر از ۲۵ درصد زایمان ها.

کاظمی تصریح کرد: برای رسیدن به این هدف از همان سال ساخت واحدهای تک نفره زایمان موسوم به (LDR) را شروع کردیم و در حال حاضر ۴۸ واحد در استان احداث شده است.

وی افزود: مادران باردار همواره از شلوغی مراکز زایمان گلایه داشتند و اینکه در این مراکز احساس راحتی و آرامش ندارند و با ساخت این واحدها این مشکل عملا مرتفع شده است.


پیگیر ترویج انواع روش های "بی دردی" در زایمان طبیعی هستیم

کاظمی از برگزاری کلاسهای آمادگی زایمان از هفته بیستم بارداری برای مادران باردار خبر داد و افزود: در این کلاسها پروسه زایمان طبیعی تشریح شده و برخی ترس های بی مورد مادران مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و اینکه در مورد درد زایمان طبیعی بزرگنمایی شده است.

این ماما افزود: در راهکار دیگر همه ماماها و متخصصان زنان و زایمان در دوره های متوالی آخرین آموزش ها را در خصوص انجام بهتر زایمان طبیعی و کنترل درد مادر دریافت می کنند.

کاظمی راهکار دیگر در خصوص کاهش آمار سزارین استان را استفاده از ابزارهای تشویقی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر تعرفه زایمان طبیعی در مراکز دولتی کاملا رایگان است و از طرفی تعرفه انجام زایمان طبیعی برای متخصصان زنان و زایمان و ماماها نیز افزایش داده شده است.

وی موثرترین راهکار برای ترویج زایمان طبیعی را استفاده از انواع روش های بی دردی برای انجام این نوع زایمان عنوان کرد و افزود: در خصوص این امر به علت کمبود نیروی متخصص بیهوشی کار به کُندی پیش می رود و امیدواریم این طرح در سال جاری با برنامه ریزی های صورت گرفته شتاب بیشتری بگیرد.

کاظمی خاطرنشان کرد: راهکار پایانی نیز در این زمینه استفاده از "ماما همراه" است، در این طرح مامایی که آشنا به مسائل فیزیولوژیک زایمان است و آموزش دیده، تا زمان تولد نوزاد کنار مادر باردار می ماند و بدون هرگونه مداخله، تنها مادر را ماساژ داده، تکنیک های تنفسی برای کاهش درد را به او آموزش می دهد تا مادر با درد کمتر و آرامش بیشتری زایمان خود را انجام دهد که خوشبختانه اجرای این طرح با رضایتمندی بالای مادران باردار مواجه بوده است.