عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

نمک، عامل فشار خون بالا

سدیم و کلر دو جزء اصلی نمک خوراکی میباشد. مصرف نمک مانند چربی ها برای بدن ضروری میباشد، اما مصرف بیش از نیاز میتواند برای بدن مضر باشد. برخی از کارکردهای نمک خوراکی (سدیم) در بدن شامل  تنظیم حجم خون، فشار خون، تعادل مایعات و عملکرد سلول می باشد.
عدم مصرف کافی نمک میتواند به انقباضات شدید عضلانی، ریتم ضعیف قلب، مرگ ناگهانی، ایست قلبی و سرگیجه منجر گردد.

برخی مضرات مصرف بیش از اندازه نمک:

۱- ابتلا به پر فشاری خون
۲- سرطان معده
۳- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی
۴- پوکی استخوان و ....

مصرف نمک در ایران:

- ایران یکی از پر مصرف ترین کشورهاست که میانگین روزانه مصرف نمک مردمانش۳-۲برابر استاندارد جهانی است.
- طبق نظر محققان میزان مصرف نمک در ایران حدود ۱۰ تا ۱۵ گرم در روز است که این میزان بسیار بیشتر از حد استاندارد مصرف نمک (حداکثر ۵ گرم در روز، تقریبا معادل یک قاشق چایخوری) است.
- سرانه مصرف نمک در یک سال توسط ایرانی‌ها، شش کیلوگرم است؛‌ در حالی که در جهان سالانه سه کیلو نمک می‌خورند.
- ما دو برابر استانداردهای جهانی غذایمان را شور می‌کنیم!

توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک:

- غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب زمینی های سرخ شده، سس گوجه فرنگی، گوشت های نمک زده، کنسروها و سوپ های آماده حاوی میزان زیادی نمک می باشند که باید در مصرف آنها جانب احتیاط را رعایت نمود.
- زمانی که غذا را آماده می کنید سعی کنید به آن نمک اضافه نکنید. از پودر سیر، سبزیجات خشک ،‌ آب لیموی تازه یا لیمو ترش، ادویه ها در غذا استفاده کنید. رزماری، زنجبیل، فلفل سیاه و قرمز را امتحان کنید.
- برچسب  اطلاعات غذایی را مطالعه کنید. سعی کنید مواد غذایی با برچسب کم نمک و بی نمک را انتخاب نمایید.
- در برچسب بعضی مواد غذایی مقدار سدیم موجود در ۱۰۰گرم از ماده غذایی ذکر شده است. برای تبدیل مقدارسدیم به نمک بایستی آن را در عدد ۲.۵ ضرب کنید.
- همیشه مصرف بالای نمک به معنی شور کردن غذاها نیست، بلکه درصد بالایی از نمکی که روزانه مصرف می‌کنیم، نمک پنهان است که در درون مواد غذایی گوناگون مانند نان، پنیر، گوشت های فراوری شده مانند همبرگر، سوسیس و... وجود دارد.
- انواع تنقلات شور، ترشی ها، آجیل ها و مغزهای شور از مهمترین منابع دریافت غذایی نمک می باشند، لذا از مصرف زیاد آنها اجتناب نمایید.
- به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.

منبع: واحد تحقیق و توسعه - معاونت غذا و دارو
تهیه کننده: اداره نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی