عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

همایش بین‌المللی «گفت‌وگوهای فرهنگی-تمدنی ایران و آلمان» برگزار می‌شود

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه علامه طباطبائی، دکتر احمد علی حیدری عضو هیئت علمی گروه آموزشی فلسفه و دبیر علمی این همایش اظهار داشت: این همایش با توجه به تفاهم‌نامه همکاری منعقده شده میان دانشگاه علامه طباطبائی و دانشگاه هومبولت آلمان و به عنوان گام اول تحقق بخشیدن به این همکاری برگزار می‌شود. وی با اشاره به لزوم طرح پرسش‌های جدیدی در این همایش افزود: نظریه‌های بدیل برای جهانی‌شدن، بیانی از کانون‌های فکری فرهنگی جدید است که به عنوان رقیب مدرنیته‌ جهانی‌شده قابل طرح هستند و مطالعات این موضوع در برخی از مراکز پژوهشی دانشگاه هومبولت آلمان در برلین در جریان است.
دکتر حیدری با اشاره به زمینه برگزاری این همایش افزود: گر چه بعد از فروپاشی شوروی برخی تصور کردند که دوران غلبه بلامنازع غرب سرمایه‌داری آغاز شده است. اما رویدادهای دو دهه اخیر نشان داد که تصور رسیدن به جهانی یکدست، تصوری خام است و بحران‌های سال‌های اخیر نشان داد که جهان وارد صورت‌های جدیدی از رقابت شده است. این بحران‌ها باعث شده که مطالعه شرایط جهانی شدن و بررسی الگوهای بدیل و آینده‌ رقابت‌ها به موضوعی اساسی در اغلب رشته‌های علوم انسانی تبدیل شود.
وی افزود: یکی از رویکردها در مطالعات جهانی شدن، رویکردهای نظری و فلسفی و بررسی تبعات آن در دیگر حوزه‌های علوم انسانی در دامنه وسیع آن است. در این گونه مطالعات به ریشه‌های فلسفی-نظری فرهنگ مدرن و گونه‌های مختلف نقد آن پرداخته شده و از این رهگذر راهی برای مطالعات در حوزه‌های انضمامی‌تر مثل علوم اجتماعی و سیاسی و دیگر شاخه‌های دانش بشری در عرصه‌های نظر و عمل فراهم می‌شود.

دکتر حیدری تجربه‌های ماه‌های اخیر سیاستِ جهانی که در آن منازعه‌‌های فرهنگی و نظری در خصوص مقابله با تمامیت‌خواهی آمریکا، در اروپا ابعاد دامنه‌داری یافته است را یادآور شد و با توجه اهداف برگزاری این همایش دو روزه اضافه کرد: نیاز سرزمین ما، ایران برای یافتن مخاطبانی در اروپا برای این‌که در نقادی هژمونی آمریکا در ابعاد مختلف، از قابلیت‌های فرهنگی و نظری آن‌ها بهره‌مند گردد ضرروتی است که در این روزگار بیش‌تر از هر وقت دیگر آشکار شده است.
وی مراودات و همکاری‌های نزدیک با دانشگاه‌های بزرگ و معتبر جهان، کوشش برای تعریف طرح‌های بزرگ درباره شرایط جهان معاصر، آشنا شدن با دیدگاه‌ها و تفاوت نقطه‌نظرات نسبت به مسائل مشترک جهانی با توجه بیشتر به اروپا و خاورمیانه، جهان اسلام و جهانی شدن، اندیشه‌های نقادانه متفکران اسلامی معاصر در مقابل جهانی شدن و بیان آن در صورت‌های مختلف، تصور جهانی شدن فکر مدرن در اندیشه متفکران کلاسیک غرب و ظهور آن در صورت‌های مختلف، نقدهای متفکران غربی از جهانی شدن، مدافعان تفاوت و تبیین نتایج آن در موضوع جهانی شدن، کانون‌های جدید تمدنی و تفاوت آنها با فکر مدرن در سرزمین‌های چین، هند، آمریکای لاتین و ایران، تبیین مفهوم فلسفی جهانی شدن به منظور تامین چارچوب‌های نظریِ موضوع نیاز دیگر رشته‌های دانش را از محورهای مهم این همایش برشمرد.
گفتنی است این همایش دو روزه، در دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار خواهد شد.
ل.م ۵۴