دکتر کریمی: مدیران با آزادی عمل می توانند خلاقیت خود را در تنگناها بروز دهند
گالری عکس
در این نشست که یکشنبه ۱۲ خرداد ۹۸ در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، دکتر بیگلر معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی منابع دانشگاه، در توضیح ضوابط اجرایی بودجه امسال دانشگاه گفت: هرساله پس از تصویب قانون بودجه کشور، ضوابط اجرایی آن از سوی دولت به دستگاهها ابلاغ میشود؛ پیشنویس دستورالعمل انضباط مالی دانشگاه نیز امروز ارائه میشود تا پس از تصویب هیئترئیسه، تفاهمنامه واحدها تا
پایان خردادماه تنظیم و در اختیارشان قرار گیرد.
تاکید بر کاهش هزینه های غیرضروری
دکتر بیگلر بابیان اینکه امسال در شرایط خاص و دشواری قرار داریم و بایستی از هزینههای غیرضروری اجتناب کنیم افزود: ضوابط اجرایی بودجه و انضباط مالی دانشگاه بهمنظور ایجاد وحدت رویه در امور اداری و مالی حوزههای مختلف تهیهشده و مسیر حرکت واحدهای دانشگاه را روشن میکند.
وی با اشاره به مطالبه دانشگاه از سازمانهای بیمهگر گفت: از بهمن ۹۶ تاکنون هیچ مبلغی از سوی سازمان تامین اجتماعی به دانشگاه پرداختنشده است و با توجه به کسری بودجهای که دانشگاه دارد باید با مدیریت هزینهها، برنامههای دانشگاه را پیش ببریم.
تشریح دستورالعمل اجرایی بودجه امسال دانشگاه
سپس دکتر رحیم نیا مدیر بودجه دانشگاه به تشریح دستورالعمل اجرایی بودجه و انضباط مالی سال ۹۸ دانشگاه پرداخت و گفت: این دستورالعمل با رویکرد حفظ انضباط مالی و حذف هزینههای غیرضروری، افزایش درآمدهای پایدار و استفاده کارا از منابع محدود تدوینشده است و تمامی واحدها باید در سقف اعتباراتی که به آنان ابلاغ میشود برنامههای خود را تدوین کنند.
دکتر رحیم نیا درخصوص رویکرد دانشگاه در زمینه نیروی انسانی گفت: نیروی انسانی همیشه موردتوجه دانشگاه بوده و هست. امسال نیز در زمینه بهرهوری و کارایی نیروی انسانی متمرکز شدیم و سعی کردیم جذب نیرو بهصورت محدودتر و براساس خروجی و نیاز واحدها صورت گیرد.
مدیر بودجه دانشگاه بابیان اینکه امسال امکان شروع پروژه تملک دارایی سرمایهای خارج از مفاد تفاهمنامه وجود ندارد افزود: بهجز پروژههای ملی و استانی که بر دانشگاه تکلیف شده، امکان شروع پروژه دیگری از منابع دانشگاه وجود ندارد و انجام سایر اقدامات مقاومسازی و... در صورت تامین اعتبار در تفاهمنامه عملیاتی قابل انجام است.
وی با اشاره به تمهیدات پیشبینیشده در زمینه مدیریت هزینههای دانشگاه گفت: این موضوع در یکی دو سال اخیر از سوی وزارت بهداشت موردتوجه قرارگرفته و دستورالعملهایی نیز در این زمینه ابلاغشده است که بندهایی از آن در دانشگاه اجرایی میشود. براین اساس، امسال ۲۰ درصد از ماموریتهای غیرضروری و سفرهای درون و برونشهری باید کاهش پیدا کند.
دکتر رحیم نیا، بابیان اینکه امسال خرید هرگونه ماشینهای اداری جدید شامل چاپگر، اسکنر، فاکس و... دارای محدودیت خواهد بود افزود: استفاده از ماشینهای اداری موجود بهصورت مشترک و از طریق شبکهای در واحدها قابل انجام است و درصورت ضرورت اجتنابناپذیر و بهصورت موردی خرید این دستگاهها امکانپذیر است.
مدیر بودجه دانشگاه، با تاکید بر کاهش هزینه ریالی مصرف کاغذ گفت: امسال حداقل سه خدمت مهم و اساسی هر واحد، بهصورت الکترونیک ارائه میشود و با این رویکرد، انتظار داریم ۱۰ درصد هزینه ریالی کاغذ و مواد مصرفی اداری به نسبت عملکرد سال گذشته کاهش یابد.
دکتر رحیم نیا از کاهش ۵۰ درصدی تعداد همایشها، جشنوارهها و کنگرههایی که از محل اعتبارات دانشگاه برگزار میشود خبر داد و گفت: امسال در پرداخت هزینه ناهار در برگزاری همایشها، کارگاههای آموزشی و جلسات داخلی و همچنین خرید اقلام یکبارمصرف از محل اعتبارات دانشگاه با محدودیت مواجه هستیم. البته این محدودیت برای همایشها، جشنوارهها و کنگرههایی که از منابع خارج از دانشگاه تامین میشود وجود ندارد.
وی با اشاره به شناسایی تجهیزات مازاد واحدها گفت: تجهیزات اداری، پزشکی، تاسیساتی و ساختمانی موجود و مازاد واحدها شناساییشده تا سایر واحدها برحسب نیاز خود بتوانند از آنها استفاده کنند.
دکتر رحیم نیا با تاکید بر استقرار سامانه رزرو غذا در همه بیمارستانها گفت: این برنامه سال گذشته در چند بیمارستان اجرا و نقاط ضعف و قوت آن شناساییشده است. امسال قرار است سامانه رزرو غذا در تمامی بیمارستانهای دانشگاه مورداستفاده قرار گیرد.
مدیر بودجه دانشگاه، خواستار مدیریت هزینه مصرف حاملهای انرژی به میزان ۱۵ تا ۲۰ درصد شد و گفت: همواره جای کار برای کاهش هزینه مصرف حاملهای انرژی و بهکارگیری شیوههای نوین وجود دارد.
وی با اشاره به تدوین دوره آموزشی مدیریت هزینه بهمنظور جلب مشارکت کارکنان در این زمینه گفت: بهمنظور افزایش مشارکت کارکنان در مدیریت هزینهها مشوقی برای آنان در نظر گرفتهشده که بتوانند در منافع این صرفهجویی سهیم شوند.
دکتر رحیم نیا با اشاره به محدودیت بازدید و آموزش در کنگرهها، کارگاههای آموزشی و همچنین کارورزی دانشجویان خارج از شهر گفت: درصورتیکه امکان برگزاری آن در استان تهران فراهم باشد، خارج شدن از استان ضرورتی ندارد.
مدیر بودجه دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود بر اجرای دستورالعملهای تجهیزات و وسایل پزشکی یکبارمصرف، تجویز منطقی آنتیبیوتیکها، اولویت خرید از محصولات تولید داخل و... همانند سال گذشته تاکید کرد و گفت: اجرای این دستورالعملها که از سوی معاونتهای درمان و غذا و دارو ابلاغشده تاثیر بسزایی در کاهش هزینههای بیماران و بیمارستانها دارد.
وی بابیان اینکه امکان نظارت و تهیه گزارش از اقدامات انجامشده در راستای مدیریت هزینهها وجود دارد افزود: بهمنظور تقویت مشارکت مدیران در مدیریت هزینهها، پیشبینیشده امتیازات مدیران واحدها براساس میزان مشارکت آنان در تحقق اهداف و استراتژیهای دانشگاه و متناسب با ضریب عملکردی آنان در نظر گرفته شود.
دکتر رحیم نیا با اشاره به افزایش حقوق و مزایای اعضای هیئتعلمی و کارکنان براساس آئیننامه اداری و استخدامی گفت: افزایش حقوق کارکنان براساس مصوبات دولت و هیئتامنای دانشگاه صورت میگیرد. میزان اضافهکار کارکنان نیز در سقف اعتبارات پیشبینیشده در تفاهمنامه پرداخت میشود.
مدیر بودجه دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود، نحوه افزایش ریالی اعتبارات قراردادهای حجمی، جذب دانشجوی مازاد، اعتبار خرید مواد مصرفی اداری و آزمایشگاهی در دانشکدهها و... را تشریح کرد.
بررسی عملکرد امور شاهد و ایثاگران دانشگاه
در ادامه دکتر محقق مشاور رییس دانشگاه در امور شاهد و ایثارگران به تشریح فعالیتهای این حوزه پرداخت و گفت: دو واحد «ستاد شاهد» ویژه دانشجویان شاهد و ایثارگر و «دفتر امور ایثارگران» ویژه کارکنان هیئتعلمی و غیر هیئتعلمی در دانشگاه فعالیت دارند.
وی با اشاره به فعالیتهای دفتر امور ایثارگران، مبنای عملکرد این دفتر را دستورالعمل رسیدگی به امور ایثارگران مصوبه دانشگاه بیان کرد و گفت: هدف از تدوین این دستورالعمل ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، تجلیل و تکریم ایثارگران و بهرهمندی از توان و تجربه آنان در حوزههای مختلف است.
دکتر محقق ایثارگران دانشگاه را بیش از هزار و پنجاه تن برشمرد و گفت: بیشترین شمار ایثارگران دانشگاه رزمنده و کمترین تعداد آنها همسر شهید هستند.
مشاور رییس دانشگاه در امور شاهد و ایثارگر با اشاره به تشکیل کمیتههای ششگانه برای رسیدگی به امور ایثارگران دانشگاه گفت: کمیتههای آموزشی و پژوهشی، هیئتعلمی، فرهنگی و اطلاعرسانی، تربیتبدنی، رفاهی و اداری در راستای دستورالعمل رسیدگی به امور ایثارگران در دانشگاه تشکیلشده که هرکدام فعالیتهای متعددی را انجام دادهاند.
دکتر محقق بابیان اینکه ۸۰ درصد از فعالیتهای دفتر امور ایثارگران در زمینه فرهنگی و اجتماعی است گفت: به این منظور ۵ محور «ایجاد زمینه آشنایی دانشگاهیان و خانوادههای آنان باارزشها و رشادتهای ایثارگران»، «تدوین تاریخ شفاهی ایثارگران دانشگاه»، «زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدا بهویژه شهدای دانشگاه»، «تکریم ایثارگری و ایثارگران» و «گسترش فرهنگ مدیریت جهادی و تلاش در جهت استقرار آن» بهعنوان اولویتهای برنامه چهارساله دانشگاه موردتوجه دفتر امور ایثارگران قرار دارد و در هر محور برنامههای متعددی تاکنون اجراشده است.
دکتر محقق در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح فعالیتهای ستاد دانشجویان شاهد و ایثارگر پرداخت و گفت: ابتدا شورای طرح و برنامه شاهد باهدف تربیت، آموزش و رشد همهجانبه فرزندان شاهد و رفع موانع و مشکلات سر راه رشد آنان، به دستور حضرت امام تشکیل شد و سپس ساختار تشکیلاتی ستاد شاهد در دانشگاه به ریاست رییس دانشگاه شکل گرفت.
وی شمار دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه را هزار و ۶۴۳ نفر در مقاطع مختلف تحصیلی برشمرد و گفت: ۸۰ درصد فعالیتهای ستاد شاهد در حوزه آموزش و ۲۰ درصد دیگر مربوط به فعالیتهای فرهنگی است.
دکتر محقق با اشاره به درصد قبولی دانشجویان شاهد و ایثارگر در آزمونهای مختلف سال ۹۷ گفت: ۹۰ درصد دانشجویان در آزمون جامع علوم پایه و ۹۷ درصد از آنان در آزمون جامع پره انترنی قبول شدند. در پایان هر نیمسال وضعیت آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و رفاهی دانشجویان شاهد و ایثارگر مورد نظارت و ارزیابی قرار میگیرد.
مشاور رییس دانشگاه در ادامه سخنان خود به تشریح وظایف ستاد دانشجویان شاهد و ایثارگر و افتخاراتی که این دانشجویان کسب کردند پرداخت.
سپس هریک از اعضای هیئترئیسه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند.
نقش آزادی عمل مدیران در بروز خلاقیت آنان
دکتر کریمی رییس دانشگاه نیز در جمعبندی مباحث مطرحشده، با اشاره به دستورالعمل اجرایی بودجه دانشگاه از تلاشهای دکتر بیگلر و دکتر رحیم نیا در تدوین این دستورالعمل قدردانی کرد و گفت: شرایط امروز دانشگاه را همه میدانیم. در این تنگناهاست که خلاقیت مدیران در مدیریت هزینه، افزایش درآمد و بهرهوری نیروی انسانی ظهور و بروز پیدا میکند و آزادی عمل مدیران در بروز این خلاقیت تاثیر بسزایی دارد.
دکتر کریمی با اشاره به محدودیتهایی که در دستورالعمل اجرایی بودجه اعمالشده گفت: عملکرد اعضای هیئترئیسه در مدیریت هزینهها بهعنوان الگو به واحدهای دیگر منتقل میشود. در حوزه ریاست هرروز جلسات متعددی برگزار میشود که اغلب تا ظهر ادامه دارد اگر بنا باشد هرروز ناهار سرو شود در این صورت چگونه میتوان به واحدهای دیگر، مدیریت هزینه را توصیه کرد. بااینکه در زندگی شخصی و کاریم به سختگیریهای مالی اعتقادی ندارم ولی فکر میکنم در این شرایط باید این دستورالعمل را رعایت کنیم. وقتی دولت محدودیتهایی را در بودجه لحاظ میکند یعنی کشور با کمبودهایی مواجه است و در این شرایط عملکرد ما پیام بسیاری را به واحدهای محیطی منتقل میکند.
دکتر کریمی بابیان اینکه دلسوزی معاونتها در کنترل هزینهها به سود دانشگاه است افزود: احساس همدلی، همزبانی و همکاری شما باید بهتمامی واحدها منتقل شود.
رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود از تلاشهای دکتر محقق در امور شاهد و ایثارگر دانشگاه قدردانی کرد و گفت: کسانی که سالهای ۵۹ تا پایان جنگ را به یاد دارند میدانند که چه دوران سختی را پشت سر گذاشتیم. درزمانی که شرایط خاصی در کشور حاکم بود، افراد خاصی حاضر بودند کمک کنند در آن زمان عده زیادی تلاش کردند که بخشی از آنها شهید و بخشی دیگر اسیر و جانباز شدند. کسانی که خود یا خانواده و فرزندانشان از آن دوران باقی ماندند، با عوارض و آسیبهای مختلفی روبرو هستند و اکنون وظیفه ماست که به آنان خدمت کنیم.
دکتر کریمی بابیان اینکه گاهی از ایثارگران و بازماندگان دوران دفاع مقدس بد دفاع میشود که نتیجهگیری خوبی را به همراه ندارد افزود: برای ما این فرصت مهیا بود که آن دوران را ببینیم و درک کنیم اما برای نسل امروز، گاهی از این خانوادهها و بازماندگان بد دفاع میشود که نتیجهگیری بدی را نیز به همراه دارد. ما در دوره مدیریتی خود با بازماندگان این افراد روبرو هستیم که باید حواسمان باشد قدر آن دوران را از طریق احترام و تکریم این بازماندگان بدانیم.
وی افزود: از زمانی که مسئولیت دانشگاه را برعهده گرفتم با تمامی ردههای مختلف شاهد و ایثارگر دانشگاه ملاقات داشتم و با آنان گفتگو کردم که در بسیاری از موارد از سخنان آنان احساس شرمندگی به آدم دست میدهد. دراینبین ممکن است انتظار داشته باشیم فرزندان شهدا نیز بعد از گذشت ۲۰ سال از آن دوران، هنوز تفکرات پدران خود را داشته باشند که گاهی اینگونه نیست و باید آنها را از یکدیگر تفکیک کنیم و در برخورد با ایثارگران انصاف را رعایت کنیم.
دکتر کریمی در پایان سخنان خود از تلاشهای ۱۴ ساله دکتر محقق در امور شاهد و ایثارگر دانشگاه قدردانی کرد و گفت: از دکتر محقق که باوجود همه مسائل و مشکلات این مسئولیت را پذیرفتند و امور مربوط به شاهد و ایثارگر دانشگاه را پیگیری میکنند تشکر میکنم و امیدوارم این روند را همچنان باقوت ادامه دهند.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی