عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

حذف نمک و چربی از اولویت های مهم در کاهش فشار خون - ۱۳۹۸/۰۳/۱۱

متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: خوردن نمک و چربی تاثیر مستقیم بر بالا رفتن فشار خون دارد و حذف آنان از اولویت های مهم در کاهش فشار خون بالا است.

دکتر رضا عِلم افشاراظهار داشت: خوردن نمک و چربی تاثیر مستقیم بر بالا رفتن فشار خون دارد. چاقی، خود یکی از عامل های اصلی بروز فشار خون است. هر ۱۰ کیلوگرم کاهش وزن بیمار می تواند حدود ۱۰ میلی متر جیوه، فشار مریض را پایین می آورد.

به گفته وی نرمال استفاده هر فرد از سدیم در طول روز تنها ۱۲ درصد است  این در حالی است که طبق امار اعلام شده به طور متوسط هر فرد ایرانی روزانه بر سر سفره خود، ۳ درصد سدیم اضافی با نمکدان مصرف می کند.

وی بیان کرد: پرفشاری خون یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون در شریان ها بالا می رود و به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگ های خونی شدید تر از حالت طبیعی فعالیت کند و در نتیجه ضخامت جدار قلب بیشتر از حد طبیعی می شود.

وی افزود: سن، چاقی، سابقه فامیلی، نژاد، مشکلات کلیوی، مصرف رژیم غذایی با سدیم بالا و عدم فعالیت فیزیکی از ریسک فاکتورهای ابتلا به فشار خون بالا است.

این متخصص قلب و عروق فشار ۱۲۰ روی ۹۰ میلی متر جیوه را فشار خون نرمال، ۱۵۰ روی ۹۰ را مرز فشار خون و بالای ۱۵۰ روی ۹۰ میلی متر جیوه را فشار خون بالا دانست که نیاز به درمان و کنترل دارد.

وی بیان می کند: در بعضی از افراد فشار خون در محیط خارج از درمانگاه نرمال و در مطب پزشک افزایش یافته می باشد که به آن فشار خون روپوش سفید می گویند.

به گفته وی در نوعی دیگر از فشار خون که معمولا در افراد مسن مشاهده می شود، فشار خون در مطب پزشک نرمال ولی بیمار از علایم غیر اختصاصی فشار خون ( سردرد، سرگیچه، سنگینی سر ...) شکایت دارد، که به این نوع فشار خون، فشار خون مخفی شده می گویند.

این متخصص قلب و عروق افزود: درصد کمی از افراد مبتلا به فشار خون دچار سردرد می شوند که البته همه حملات فشار خون در این بیماران نیز الزاما با سردرد همراه نیست و همچنین نمی توان همه سردرد ها را از ناشی از فشار خون بالا دانست.


این متخصص قلب و عروق درمان صحیح در بیماران مبتلا به فشار خون بالا را بسیار مهم دانست و گفت: متاسفانه تعدادی از مردم با وجود اطلاع از بیماری فشار خون بالای خود تحت درمان نادرست هستند که این امر می تواند عوارض جبران ناپذیری به بار آورد.

وی افزایش ضخامت دیواره های قلب، نارسایی قلب، سکته های مغزی، خونریزی های داخل مغز، بیماری های عروقی قلب، خونریزی های داخل چشمی و بیماری های مزمن کلیوی  را از عوارض بیماری فشار خون دانست.

به گفته وی تنها را تشخیص فشار خون بالا غربالگری و اندازه گیری یک الی دو  بار فشار خون در سال است.

دکتر علم افشار با اشاره به شیوع نوعی از فشار خون در نوجوانان و جوانان که در سال های اخیر افزایش پیدا کرده است گفت: این نوع از فشار خون در سن ۱۷ تا ۲۵ سال شایع است به این صورت که فشار خون سیستولیک (ماکزیمم) بیمار افزایش و فشار خون دیاستولیک(مینیمم) نرمال یا کاهش یافته است و این ریسک فاکتور مهمی برای ابتلاء به فشار خون بالا در میانسالی است.

وی ۳۰ دقیقه ورزش هوازی در طول هفته برای بیماران دچار فشار خون بالا را بسیار مهم دانست و گفت: از ورزش های قدرتی باید دوری کرد چون می تواند خود عامل فشار خون باشد مگر اینکه در کنار آن ورزش هوازی انجام شود.

به گفته وی مصرف الکل بخصوص در خانم ها می تواند باعث ایجاد فشار خون زودرس شود.

این متخصص قلب و عروق خاطر نشان کرد: مصرف کافئین و نوشیدنی های کافئین دار باعث افزایش موقت در فشار خون شده و ایجاد فشار خون پایدار با کافئین ثابت نشده است.

وی بیان کرد: در درمان فشار خون می بایست از رژیم غذایی دارای کمترین نمک و بیشترین پتاسیم و کلسیم استفاده شود.

به گفته وی بهترین رژیم غذایی توصیه شده در درمان فشار خون، رژیم غذایی مدیترانه ای مانند مصرف میوه جات، سبزی جات، ماهی، دانه های مغذی و مصرف کم گوشت قرمز و مواد شیرین است. این رژیم غذایی شامل کلسیم، پتاسیم، منیزیم و فیبر بالا و در طرف دیگر دارای چربی غیر اشباع، کلسترول و سدیم پایین است. طبق تحقیقات انجام شده این رژیم غذایی به طور متوسط تا ۸ میلی متر جیوه فشار خون را کاهش می دهد.

دکتر علم افشار حدود ۷۰ درصد از علل ابتلا به بیماری فشار خون را ارثی دانست و گفت: متاسفانه بیماری فشار خون درمان قطعی ندارد و تنها می توان آن را کنترل کرد.