عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

دکتر دهقانی:بالاترین میزان مصرف نمک کشور در خراسان جنوبی/نمک زنگ خطر فشارخون - ۱۳۹۸/۰۲/۲۹

چهل و یکمین کارگروه سلامت و امنیت غذایی با محوریت معرفی کمپین ملی کنترل فشارخون برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، رئیس دانشگاه در این نشست با بیان اینکه کمپین ملی کنترل فشار خون از ۲۷ اردیبهشت ماه لغایت ۱۵ تیرماه با شعار بدانیم و اقدام کنیم به صورت همزمان در سراسر کشور برگزار می شود گفت: سال ۹۸ اولویت و مهمترین برنامه وزارت بهداشت کنترل فشار خون بالا در نظر گرفته شده است

دکتر محمد دهقانی فیروزآبادی تصریح کرد: در سال ۲۰۱۷، بالغ بر ۱۰ میلیون نفر در سطح جهان  به علل مرتبط با فشار خون بالا جان خود را از دست داده اند.
وی با اشاره به روند فزاینده مرگ منتسب به فشارخون بالا در ایران اضافه کرد: در ایران ۹۷هزار نفر در سال ۲۰۱۷ بر اثر بیمارهای مرتبط به فشار خون بالا جان خود را از دست داده اند.
وی در ادامه نیز اشاره ای به حقایقی قابل توجه درباره بیماری فشارخون داشت و خاطرنشان کرد: بیماری فشار خون بالا، اصلی‌ترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری­های قلبی، بیماری­های مزمن کلیه و سکته‌ مغزی در جهان و ایران است.

دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی با اعلام اینکه بر اساس پیمایش ملی در سال ۲۰۱۶، حدود یک سوم جمعیت بزرگسالان ایران از فشار خون بالا رنج می برند گفت: از میان حدود ۱۶ میلیون بیمار، فقط ۶۰ درصد آنان از بیماری خود اطلاع دارند و فقط نیمی از بیماران برای کنترل بیماری خود دارو دریافت می‌کنند و همچنین فشار خون فقط ۱۹ درصد از این بیماران کنترل می‌شود.

دکتر دهقانی با اظهار اینکه از سال ۱۹۹۰ الی ۲۰۱۶، شیوع پرفشاری خون در ایران، حدود ۳ برابر شده است افزود: با بروزرسانی سخت‌گیرانه­ ی راهنمای بالینی انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۱۷ (AHA-۲۰۱۷)، بیش از نیمی از جمعیت ایران (۵۳.۷ درصد) دچار پرفشاری خون هستند.

وی با اشاره به درصد شیوع پرفشاری خون در سطح ملی(براساس فشار خون سیستولیک بیشتر از ۱۴۰ یا دیاستولیک بیشتر از ۹۰) گفت: حدود ۳۰% افراد در ایران از فشار خون بالا رنج می برند که در زنان حدود بیش از ۲۸ درصد و در مردان بیش از ۲۵ درصد می باشد.

رئیس دانشگاه با بیان اینکه شیوع فشارخون در خراسان جنوبی پایین تر از کشور است ولی دریافت درمان فشار خون بالا وضعیت مناسبی نسبت به کشور ندارد، اشاره ای به فواید درمان فشارخون داشت و گفت: اگر فشارخون را به اندازه ۱۰ mm Hg کاهش دهیم آنگاه خطر سکته قلبی ۱۵% ، نارسایی قلبی ۵۰% ، سکته مغزی ۳۸%، خطر مرگ ۱۰% کاهش می یابند.

دکتر دهقانی شیوع فشارخون بالا درجمعیت بالای ۳۰سال استان خراسان جنوبی براساس گزارش سامانه سیب در سال ۱۳۹۷ را حدود ۲۰/۷ درصد و کمتر از شیوع کشوری با رقم ۲۱/۶ درصد اعلام کرد.

وی در ادامه اشاره ای به درصد شاخص های مرتبط با بیماری فشارخون داشت و بیان اینکه مصرف نمک در استان زنگ خطر ما برای فشار خون بالا می باشد گفت: متاسفانه بالاترین میزان مصرف نمک در کشور مربوط به استان خراسان جنوبی است

رئیس دانشگاه افزود: میانگین مصرف نمک در کشور ۹/۵۴ گرم در روز است که این میزان در خراسان جنوبی ۱۰/۷۹ گرم می باشد.

دکتر دهقانی با اشاره به اهداف کاربردی کمپین ملی کنترل فشارخون گفت: کاهش وقوع مرگ و حوادث قلبی-عروقی زودرس ناشی از فشار خون بالا و کاهش هزینه های منتسب به فشار خون بالا در بخش سلامت از این اهداف است.

وی تصریح کرد: کاهش ۲ میلیون نفر از کسانی که مستعد ابتلا به فشار خون بالا بوده اند تا سال ۱۴۰۴، آگاه شدن ۲ میلیون نفر از افراد مبتلا به به فشار خون بالا از شرایط خود تا سال ۱۴۰۰ و کنترل فشارخون ۲ میلیون نفر از افراد مبتلا به به فشار خون بالا تا سال ۱۴۰۰ در این برنامه مدنظر است.

دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: افزایش نسبت شناسائی و شروع مراقبت و درمان در بیماران مبتلا به پرفشاری خون در کشور و افزایش آگاهی جامعه نسبت به عوامل خطر، پیامدها و اهمیت تشخیص زودرس و کنترل فشارخون بالا از اهداف کلی این برنامه است.

دکتر دهقانی تصریح کرد: اندازه گیری فشارخون افراد ۳۰ سال و بالاتر به میزان ۵۰ % (تقریبا۲۰ میلیون نفر)  ( استان خراسان جنوبی: ۱۹۰۹۰۸ نفر)، شناسائی افراد با احتمال ابتلا به فشارخون بالا (تقریبا ۲ میلیون نفر) (استان خراسان جنوبی: ۹۵۸۳۶ نفر )، شروع مراقبت فشارخون در افراد  با فشارخون بالا به میزان ۵۰% (تقریبا ۱ میلیون نفر) (استان خراسان جنوبی: ۴۷۹۱۸ نفر )، افزایش نسبی آگاهی جامعه از عوامل خطر اصلی فشارخون بالا (مصرف نمک، کم تحرکی، چاقی، اختلال چربی، مصرف سیگار و الکل) حداقل به میزان ۵۰ %، افزایش نسبی آگاهی جامعه از پیامدهای اصلی فشارخون بالا (سکته های قلبی، سکته های مغزی، مرگ زودرس) حداقل به میزان ۵۰ % و افزایش نسبی آگاهی جامعه از اهمیت تشخیص و کنترل فشارخون بالا حداقل به میزان ۵۰ % نیز از اهداف اختصاصی این طرح است.

وی خاطرنشان کرد: کلیه افراد ۳۰ سال و بالاتر ساکن در کشور و بیماران کلیوی و زنان باردار در همه گروه های سنی گروه هدف این طرح است.

رئیس دانشگاه با اشاره به ساختارهای اجرایی کمپین ملی کنترل فشارخون در سطح کشوری، استانی و دانشگاهی و برنامه هایی که در هرسطح انجام شده است گفت: فرد ۳۰ سال و بالاتر شامل فردی است که تاریخ تولد او قبل از ۱۳۶۸/۱۲/۲۹باشد و در تاریخ مقرر به پایگاه های برنامه ملی مراجعه کند. (خانم های باردار با هر سنی واجد شرایط شرکت در طرح هستند)

دکتر دهقانی با اعلام اینکه این برنامه در دو مرحله برگزار می شود که مرحله آموزش و اطلاع رسانی از ۲۷ اردیبهشت تا پایان برنامه است گفت: مرحله غربالگری نیز از ۱۷خرداد لغایت ۱۵ تیرماه سال جاری خواهد بود.

وی با اشاره به اجرای الکترونیک بسیج ملی کنترل فشارخون بالا گفت:  مراجعه حضوری به واحد های شبکه بهداشت و درمان کشور، مراجعه حضوری به سایر واحد های ارائه کننده خدمات بهداشتی درمانی یا پایگاه های موقت غربالگری فشارخون بالا و  غربالگری غیر حضوری به روش خود اظهاری و ثبت در وب سایت به آدرس salamat.gov.ir راه های مشارکت در برنامه است.

دبیرکارگروه سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه در تمامی واحدهای تحت پوشش علوم پزشکی بیرجند در شهرها و روستاها این برنامه با مشارکت اعضای تیم سلامت و دانشجویان رشته های پزشکی، پرستاری، بهداشت و مامایی طرح اجرا می شود گفت: ۳۸۱۸۱۵ نفر جمعیت بالای ۳۰ سال در استان است که انتظار می رود غربالگری بیش از ۱۹۰ هزار نفر انجام شود.

دکتر دهقانی انتظارات خود برای اجرای بهتر طرح را نیز مساعدت دراجرای مرحله اول و دوم توسط دستگاه های اجرایی و دولتی و غیر دولتی دانست
مشاهده این خبر در وبدا(پایگاه خبری - اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)/ اینجا کلیک نمایید.