عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

نخستین همایش ملی کیفیت در فضاهای معماری و شهری در دانشگاه زنجان برگزار شد

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه زنجان، دکتر پیروز حناچی شهردار تهران در این همایش اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در تجهیز مجدد میراث صنعتی مورد توجه است، تبدیل تهدیدات به فرصت‌ها و نگاه میراثی داشتن به شهرها، محرک توسعه شهر است.
شهردار تهران با اشاره به برخی از آثار تاریخی از جمله کارخانه کبریت زنجان افزود: چنین بناهایی علاوه بر اینکه عامل توسعه شهر بودند به خاطر مسائل زیست محیطی متوقف شده و از شهرها خارج شدند.
وی با اشاره به اینکه خروج صنعت از کلان شهرها امری طبیعی است، گفت: در همین راستا بحث حفاظت از میراث صنعتی شکل گرفته و فعالیت آن آغاز شد.
دکترحناچی با اشاره به اینکه تداوم شخصیت لایه به لایه شهر و پایداری حس مکان، کیفیت برنامه ریزی طراحی و معماری و ارزش‌های زیباشناسانه، نمایش تاریخ فناوری و ارزش فنی و علمی به دلیل ویژگی های ساختاری، مهندسی از اهداف فعالیت کمیته میراث صنعتی است، گفت: در واقع وقتی سخن از استفاده فرهنگی از یک فضای صنعتی در میان است تیت مدرن شهر لندن مشهورترین نمونه از تغییر کاربری در این زمینه محسوب می‌شود.
شهردار تهران با بیان اینکه نیروگاه برق باترسی نیز که متروکه باقی مانده بود امروز تبدیل به ورزشگاه باشگاه چلسی شده است، تصریح کرد: از دیگر موفق‌ترین نمونه‌ها برج‌های گاز سابق است که به مجموعه فرهنگی مسکونی تجاری وین تبدیل شده است که البته آجرنماهای نمای بیرونی آن دست نخورده باقی مانده است.
وی با اشاره به اینکه تبدیل محوطه روستانشین کارخانه کاغذی به یک پارک بوتانیک نیز از دیگر تغییر کاربری‌های انجام شده است، اضافه کرد: تبدیل راکتور هسته‌ای از کار افتاده به پارک تفریحی نیز از دیگر موارد تغییر کاربری است.
دکترحناچی در ادامه به تاریخچه ورود صنعت به ایران اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۷۱ کشتارگاه تهران به فرهنگسرای بهمن امروزی تبدیل شد.
شهردار تهران گفت: همچنین کارخانه ریسندگی خورشید نیز تبدیل به کتابخانه ملی کرمان شده است که از بناهای فاخر استان است.
وی همچنین به تبدیل کارخانه چرم‌سازی خسروی به دانشگاه هنر تبریز اشاره کرد و گفت: تبدیل کارخانه نساجی اقبال به پارک علم و فناوری یزد، همچنین کارخانه کبریت سه ستاره نیز به موزه صنعت زنجان از دیگر نمونه‌های تغییر کاربری است.
دکترحناچی با اشاره به اینکه تغییر کاربری تطبیقی میراث صنعتی، الگویی برای خلق فرصت‌های جدید درون شهرها است، اضافه کرد: در کشور بناهای بسیاری در این حوزه وجود دارد که با تغییر کاربری بسیار زیبا شده است.
در ادامه دکترمهدی مقیمی دبیر همایش ملی کیفیت در فضاهای معماری و شهری نیز به بیان اهداف برگزاری این همایش پرداخت و گفت: تلاش برای نگاهی به جنبه های کیفی زندگی در فضاهای معماری و شهرسازی در زندگی شهری، روستایی و فضاهای زیستی ازجمله اهداف مهم بوده که عوامل شکل گیری کیفیت را در هر کدام از این فضاها تعریف می‌کنیم.
وی افزود: در عصر کیفیت‌‌زدگی و نمودارهای رو به بالا که تیزی آن چشم و گلوی ما را فشار می‌دهد، باید به این موضوعات توجه کنیم که یگانه فرصت حیات را چگونه سپری می‌کنیم؟ تناسبات را با چرخه حیات چگونه رعایت می‌کنیم؟ در تنها زیست بوم بشر، رابطه با سایر انسان ها و موجودات دیگر چیست؟
مدیر طرح‌های عمرانی دانشگاه زنجان، بررسی نگاه ما به اقتصاد، معیشت و جنبه‌‌های مادی زندگی و جلوگیری از افراط و تفریط را مهم دانست و گفت: باید رویکرد بخش معنوی، اصول شرافت، ایمان، محبت و عشق را در زندگی امروز بیابیم.
دبیر اجرایی همایش ملی کیفیت در فضاهای معماری و شهرسازی افزود: در این همایش قصد داریم تعریف کارایی، زیبایی، مانایی، پویایی و ایستایی فضا در زیستگاه ها و چگونگی انتقال آن به نسل بعد را بررسی کنیم. یادآوری مفاهیمی که در جامعه مغفول مانده نیز در این همایش حائز اهمیت است‌. رسانه ها نیز باید برای عدالت و ترویج آن در جامعه بیشتر تلاش کنند.
وی با اشاره به اینکه در دوران سخت وظیفه دانشگاهیان سنگین است، خاطرنشان کرد: برخی سیاست زدگی‌ها و مسائل اقتصادی بافت جامعه را درگیر کرده است و کیفیت را فراموش کردیم. کیفیت الزاماً به معنی گرانی نیست، بلکه با فکر و مراعات تناسبات می‌توان کیفیت را اعمال کرد.
دکترمعصومی شهردار زنجان با اشاره به اینکه دلیل اهمیت سبزه میدان به خاطر این است که این طرح خاطرات گذشته این مرز و بوم است، افزود: عمارت ذوالفقاری و بازار از جمله بافت های قرار گرفته در سبزه‌میدان است.
شهردار زنجان با بیان اینکه سبزه میدان در واقع اقتصاد و فرهنگ شهر را مدیریت می‌کند، بیان کرد: در واقع مردم تشنه تعیین تکلیف سبزه میدان هستند و در مقطعی هستیم که همه مدیران شهری و استانی هم کلام شده اند.
وی با بیان اینکه امروز هیچ توجیهی در پیمودن راه غلط سبزه‌میدان وجود ندارد، تصریح کرد: امروز این محور را به فضاهای جاذب سفر تبدیل کرده ایم.
شهردار زنجان با بیان اینکه امروز ترافیکی که مردم شهر را خسته کرده است باید حل شود، افزود: اگر اشتباه کنیم پروژه ۳۰ سال دیگر نیز زمین خواهد ماند.
دکترمعصومی با بیان اینکه طبق طرح قبلی باید ۱۵ سال همه بودجه شهرداری زنجان برای ساخت سبزه‌میدان هزینه می‌شد، تصریح کرد: اما خوبی طرح جدید این است که در دو مرحله اجرایی می‌شود.
شهردار زنجان با بیان اینکه در طرح جدید سبزه‌میدان به دو قسمت تبدیل شده است، تصریح کرد: یک قسمت مداخله مستقیم شهرداری و دیگری مداخله غیرمستقیم شهرداری است.
وی با بیان اینکه شهرداری به دنبال درگیری در امور نیست، گفت: از همین رو به دنبال این هستیم که کار را به خود مردم بسپاریم و نگاه شهرداری اصلاً انتفاعی نیست.
دکترمعصومی با بیان اینکه تلاش شده است در این مجموعه نگاه ما انسان محور باشد، گفت: حفظ محیط زیست، مباحث اجتماعی، اتصال محورهای شمالی و جنوبی از مواردی است که در سبزه میدان مورد توجه است.
از دیگر برنامه‌های این همایش، برگزاری پنل با موضوع بازآفرینی شهری و سیر تحول پروژه سبزه میدان در شهر زنجان بود.
ل.س ۴۲/ ل. م ۵۴