عضو هیات مدیره انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی: رستوران های سلف سرویس تبدیل به “اسرافکده” شده است!

عضو هیات مدیره انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی معتقد است فرهنگ غلط استفاده از رستوران های سلف سرویس توسط بخشی از مراجعان، این رستوران ها را تبدیل به “اسرافکده” هایی کرده که به چاقی و بیماری مشتریان بی مبالات دامن می زند.
در یادداشت دکتر بهادر حاجی محمدی، متخصص سم شناسی مواد غذایی و بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی که برای انتشار در اختیار دیده بان علم ایران قرار گرفته آمده است:
«سال هاست که در کشور ما تعداد رستوران های سلف سرویس به ویژه در مناطق بالای شهر و مرفه نشین افزایش چشمگیری پیدا کرده که در آنها با اخذ مبلغی به عنوان ورودی، انتخاب نوع و میزان غذا به صورت آزاد و بدون محدودیت انجام می شود؛ اما به نظر می رسد رستوران های سلف سرویس که ریشه در فرهنگ غربی دارد در کشور ما به شیوه ای نامناسب جا افتاده است.
گاهی عده ای از مشتریان رستوران های سلف سرویس به طور غیرمستقیم به اسراف دامن می زنند که در تضاد با منویات دین مبین اسلام است و از طرفی ممکن است سلامت آنان تهدید شود.
پاره ای از اوقات، دسترسی به غذای آزاد در رستوران های سلف سرویس باعث می شود به طور ناخواسته بین عده ای از مشتریان حاضر در میز غذا مسابقه ای بین خوردن حجم و انواع بیشتر غذا ایجاد شود! به نحوی که هر کسی که حجم و انواع بیشتری از غذاها را میل کند پیروز این رقابت است! چرا که قادر بوده بخشی از مبلغ ورودی رستوران را با خوردن غذای زیاد جبران کند! البته اگرچه این موضوع به هیچ وجه عمومیت
ندارد و نمی تواند به تمام ما ایرانیان تعمیم داده شود ولی به هر حال بر اساس تجارت و مشاهدات شخصی نگارنده به نظر می رسد بخش قابل توجهی از ما به چنین وضعیتی مبتلا هستیم.
تصور می شود گاهی در رستوران های سلف سرویس لذت از غذا خوردن کاهش می یابد؛ چرا که در فکر و ذهن عده ای از مشتریان آرامش حکم فرما نیست و برخی از افراد حین صرف غذا مدام به این فکر می کنند که تلاش کنند تا حجم و انواع بیشتری از غذا را میل کنند.
پرخوری مشهود در رستوران های سلف سرویس روی سلامتی انسان اثرات مضر دارد چرا که موجب چاقی می شود و از طرفی اختلالات گوارشی را در پی دارد. از سوی دیگر حجم قابل توجهی از غذاها در بشقاب ممکن است به شکل نیمه خورده می شود که دیگر امکان استفاده توسط شخص دیگر وجود ندارد و بنابراین موجب اسراف غذا می شود. به ویژه اینکه در رستوران های سلف سرویس بر خلاف سایر رستوران های
معمول، امکان خروج و بردن باقیمانده غذا به منزل وجود ندارد و طبعا باقیمانده غذا در بشقاب مشتریان دور ریخته می شود.
این کار به ویژه در شرایط اقتصادی فعلی کشور زیبنده ما ایرانیان نیست.
حال در پاسخ به اینکه چرا بسیاری از افراد از حضور در رستوران های سلف سرویس لذت می برند باید اینگونه جواب داد که افراد در رستوران های سلف سرویس از “ حق انتخاب ” و “ آزاد بودن ” در غذا خوردن لذت می برند و نه لزوما از طعم و مزه دلپذیر غذاهای متنوع.
اساسا فلسفه رستوران سلف سرویس این است که شخص به طور آزادانه قدرت انتخاب داشته باشد و بتواند غذاهای متنوعی و لو در حجم کم را امتجان کند؛ نه اینکه به طور غیرمنطقی حجم بسیار زیادی از غذا را در یک وعده دریافت کند؛ بنابراین به نظر حقیر نیاز به بازنگری در فرهنگ غذایی ما ایرانیان احساس می شود. مثلا این سوال مطرح است که آیا صحیح است که از همه مشتریان رستوران اعم از نوجوان یا بزرگسال، هزینه یکسانی
اخذ شود؟
شاید بهتر است که که بسته به نوع و میزان اندازه غذای مصرفی هزینه اخذ شود تا مانع اسراف شویم.»
انتهای پیام
جدیدترین اخبار
