پیشرفت کشور نیازمند ارتباط زیستبوم کارآفرینی و نوآوری ایران با جهان است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ عصر چهارشنبه ۴ اردیبهشت ماه، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری میزبان جمعی از نمایندگان وزراتخانه ها و دستگاههای اجرایی کشور در نشست مشترک اجراییسازی سند جامع روابط علمی بین المللی جمهوری اسلامی ایران شد تا در آن، تعاملات کشور در عرصه بینالمللی علم و فناوری، بر اساس یک راهبرد جامع و شفاف بررسی و ارزیابی شود.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در این نشست از نقش هماهنگکننده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تسهیل و توسعه روابط علمی و فناوری در عرصه بینالمللی کشور گفت و ادامه داد: ارتباط فضای علمی و فناوری کشور با محیط پیرامونی متضمن ادامه حیات و حرکت رو به پیشرفت کشور در این عرصه است. زیستبوم کارآفرینی و نوآوری باید بتواند با زیستبوم دیگر کشورها ارتباط داشته باشد تا توسعه زاینده و فزاینده دانش و نوآوری رنگ واقعیت بگیرد.
ضرورت آمارهای صحیح و مستند
ستاری همچنین بر اهمیت یک فضای سالم و ایمن برای تعامل علمی و فناوری در عرصه بینالملل تاکید کرد و گفت: این ارتباط باید به گونه ای باشد که فواید و مزایا به معایب و آسیبها برتری یابد.
وی همچنین ارائه برخی از آمارهای اغراقآمیز و ناصحیح مهاجرت کشور را یکی از آسیبهای جدی در فضای علم و فناوری کشور دانست و ابراز کرد: باید آگاهی داشته باشیم و بدانیم که عدد دقیق مهاجرتمان چه میزان است؛ فضای مهاجرت باید به طور دقیق و مستمر رصد شود و در اختیار داشتن بانک اطلاعاتی از چند و چون این آمارها، فضای سالمی را برای ما فراهم می آورد تا تصویری شفاف از فضای مهاجرت کشور به نهادهای مرتبط ارائه دهیم.
جایگاه هماهنگ معاونت علمی در تعاملات بین المللی علمی و فناورانه
در بخش دیگری از این نشست، علی مرتضی بیرنگ رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری از وظیفه تحقق بخشیدن و اجرایی ساختن مفاد سند جامع روابط علمی بین المللی گفت و ادامه داد: هماهنگی، پیشنهاد ضوابط، دریافت نقشه راه و ایجاد سازوکارها جزو مهم ترین کارهایی بوده است که در یکماه گذشته توسط این مرکز به عنوان دبیرخانه اجراییسازی سند در تعامل با سایر دستگاهها انجام شد.
به گفته بیرنگ در روزهای پایانی سال ۹۷، چارچوب اجرایی برای این سند تدوین، تنظیم و به دستگاههای مختلف ارسال شد تا راهکارها و برنامه هایشان را در حوزه توسعه روابط بین المللی ارائه دهند.
وی همچنین به نقش معاونت علمی و فناوری در هماهنگی بین دستگاهها اشاره کرد و گفت: پیگیری و هماهنگیهای لازم، تدوین نقشه راه و ارائه گزارش جامع از وضع موجود و تدوین راهبردهای آتی در تعامل نزدیک با ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، در دستور کار معاونت علمی و فناوری است.
برنامه ریزی برای حرکت هماهنگ دستگاه ها در تعاملات فناورانه
مهدی الیاسی معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این نشست، از اهمیت وجود یک برنامه دقیق گفت و اظهار کرد: این نشستها فرصتی فراهم می کند تا با گفت و گوی روشن و هدفمند، هر دستگاهی بداند که برای توسعه تعاملات علمی و فناوری در حوزه بین الملل در آینده چه برنامههایی را باید در دستور کار قرار دهد.
به گفته الیاسی، هر دستگاهی در موضوع فعالیت خودش، نقشی راهبردی دارد و یک برنامه منسجم نیاز است تا ظرف مدت کوتاه، یک خط مشی مشخص برای حرکت دستگاه ها تعیین شود.
معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: شکل گرفتن و برگزاری نشست های ستاد هماهنگی و تعیین مقررات و ضوابط، برای عملیاتی و اجرایی شدن تعاملات بین المللی علم و فناوری، دو محور اصلی است که با قرار گرفتن در کنار محور وجود نقشه راه، فرصتی را برای حوزه بین الملل کشور ایجاد خواهد کرد.
در این نشست ۱۳ تن از معاونان وزارتخانه ها و نمایندگان دستگاههای اجرایی، برنامهها و راهبردهای دستگاه مربوطه را برای توسعه تعاملات بین المللی در حوزه علمی و فناوری ارائه کردند.
«وجود ساز و کار مناسب جذب دانشجویان»، «شبکه سازی برای متخصصین و فناوران خارجی»، «ایجاد شبکه بین ایرانیان خارج از کشور و سازمانها و استفاده بیشتر از ظرفیت شبکه های اجتماعی برای نشان دادن دستاوردهای ایران»، «بهره برداری از ظرفیت سفارتخانه ها، رایزنی های فرهنگی و سایر نهادهای فعال در عرصه بین المللی برای توسعه هوشمند روابط علمی بینالمللی» و همچنین «اعزام رایزنان فناوری به کشورهای هدف»، از مهم ترین برنامه و محورهای مطرح شده در این نشست بود.
براساس این گزارش، تدوین سند جامع توسعه روابط علمی بینالمللی جمهوری اسلامی ایران، بهمنظور اجرای دستور مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درخصوص مراودات و مبادلات علمی، آموزشی و پژوهشی با سایر کشورها در شهریورماه ۹۵ در دستور کار شورایعالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و پس از بررسیهای متعدد، در جلسه ۸۰۵ این شورا در اسفندماه ۹۶ به تصویب رسید و متعاقبا توسط رییسجمهور محترم برای اجرا به معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری ابلاغ شد. سند مذکور، تحقق اهداف سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران، بند ششم سیاستهای کلی علم و فناوری و راهبرد کلان نهم نقشه جامع علمی کشور که در آنها گسترش همکاری و تعامل فعال، سازنده و الهام بخش در حوزه علم و فناوری با سایر کشورها و مراکز علمی و فنی معتبر منطقهای و جهانی همراه با تحکیم استقلال کشور و جلوگیری از تحقق اهداف نظام سلطه براساس اصل عزت، حکمت و مصلحت مورد تاکید قرار گرفته است را در دستور اجرا دارد. براساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی، معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور مسئولیت اجراییسازی مفاد این سند را برعهده دارد.