همایش علمی گنج سی ساله در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزارشد
همزمان با سالروز تاسیس مرکز کرمان شناسی همایش علمی گنج سی ساله روز شنبه ۷ اردیبهشت ماه ۹۸، در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزارشد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، گلاب زاده؛ رییس مرکز کرمانشناسی گفت: اگر امروزه نام کرمان را می بریم به این خاطر است که نام کرمان با نام ایران عجین شده و در سایه بنیاد ایران شناسی خدمت کرده که امروز مرکز کرمانشناسی سرافرازاست و اگر کرمان را دوست داریم به خاطر این است که بخشی از خاک همیشه سرافراز ایران است .
رئیس مرکز کرمان شناسی عنوان کرد: ۳۰ سال قبل دریافتیم که نه تنها عوام بلکه خواص هم درک عمیقی از واقعیت های کرمان ندارند و دانشوران این دیار بزرگ را نمی شناسند سرزمینی که همواره سرافرازی هایش ورد زبان روزگاران و مردمش در زمین های حسرت به دل از قطره های آب، یک چهارم باغات کشور را در این سرزمین ایجاد کرده و قنات و قنوتشان شهره آفاق است.
گلابزاده خاطر نشان کرد: مردمانی که گرچه از سرهای آنها مناره ساختند، هرگز سر در مقابل ستم و بیداد فرو نیاوردند و گرچه تاوان میهمان نوازی لطفعلی خان زند را با تقدیم هزاران جفت چشم به تاریخ پرداختند، هرگز سر ارادت از کوی میهمان برنداشته و فرزندان خلف استان کرمان در طول هشت سال دفاع مقدس پرشکوه ترین حماسه ها را آفریدند و خواب را در پلک دشمن شکسته و خصم را به زنجیر کشیدند.
وی تصریح کرد: مردم استان کرمان در طول هزاران سال افتخار آفریدند و در میان هزاران شیء که از کُنار صندل به دست آمد تنها یکی دو خنجر بر جای مانده و بقیه همه امکانات و وسائلی برای رفاه، آرامش و آسایش انسان ها بود.
گلابزاده گفت: ۳۰ سال قبل آمدیم این سرزمین را معرفی کنیم اما هیچ امکاناتی در اختیار نداشتیم و این راه را با پای عشق پیمودیم.
وی بیان کرد: ۳۰ سال از تاسیس مرکز کرمانشناسی می گذرد اما آغازی از یک پایان است و انشاءالله این مرکز به زودی با تغییر و تحولاتی در زمینه های مختلف کاری جوان گرایی خود را آغاز می کند.
دکتر محمد جواد فدایی؛ استاندار کرمان و رئیس شورای عالی مرکز کرمان شناسی با اشاره به آیه ۱۱ سوره رعد که میفرماید «اِنَّ اللهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُواْ مَا بِاَنْفُسِهِمْ» (در حقیقت خدا حال قومی را تغییر نمیدهد تا آنان حال خود را تغییر دهند) گفت: این آیه مصداق قرآنی فرهنگ عمومی است و تا مردم خود نخواهند این فرهنگ تغییر نمیکند .
دکتر فدایی گفت: اگر در استان کرمان خواهان توسعه همه جانبه باشیم، لازم است ابتدا به توسعه فرهنگی بپردازیم و مرکز کرمانشناسی می تواند این توسعه را به عهده بگیرد.
استاندار کرمان عنوان کرد: مرکز کرمانشناسی در ۳۰ سال فعالیت خود اقدامات خوبی انجام داده و سئوال این است رسالت مرکز کرمانشناسی در این ۳۰ سال چه بوده و در ۳۰ سال آینده باید چه باشد؟
رئیس شورای عالی مرکز کرمان شناسی افزود: یکی از موضوعات مهمی که در کشورها مطرح است، مقوله توسعه همه جانبه است و شاخص توسعه، کیفیت زندگی است و کشوری که مردم آن از کیفیت زندگی خوبی برخوردا باشند، توسعه یافته است.
فدایی خاطر نشان کرد: شاخص ترین بُعد توسعه، توسعه اقتصادی است اما در قرن اخیر کشورهایی که فقط توسعه اقتصادی برای آنها مهم بود، با شکست مواجه شدند و تحقیقات به این نتیجه رسید که توسعه فرهنگی بر توسعه اقتصادی و سیاسی مقدم است و برای موفقیت ابتدا باید به این حوزه پرداخته شود.
وی گفت: در آغاز قرن جدید، نگاه بیش از همه به زمینه های فرهنگی اجتماعی است که توسعه در آن تحقق یافته است و به عبارت دیگر فرهنگ و هنر بنیان جامعه را پی ریزی می کند و مهم ترین رکن هویت بخش هر جامعه، فرهنگ و پیشنیه آن جامعه است و بقای هر جامعه به دوام اصول فرهنگی آن بستگی دارد.
استاندار کرمان افزود: عوامل فرهنگی در اجتماع بر نحوه پذیرش و استفاده از تکنولوژی تاثیرگذار است و یونسکو دهه پایانی قرن بیستم را دهه فرهنگ نامگذاری کرد و عناصر توسعه گرا و تحول خواه را که در فرهنگ هر جامعه موجود است باید به عنوان سرمایه های فرهنگی آن جامعه در نظر گرفت که پشتوانه موثری برای توسعه آن جامعه است.
فدایی تصریح کرد: نگرش مطلوب و معقول نسبت به دنیا، نگرش و برخورد علمی با مسائل و اهمیت دادن به نقش عقل، اعتقاد به آزادی اندیشه، برابری انسان ها، نظم پذیری جمعی، عدم تعارض فرهنگی و اعتقاد به توسعه عوامل فرهنگی که بر توسعه در یک جامعه اثر می گذارد و کسانی که در فرهنگ اسلام کار کرده اند عوامل مورد توجه اسلام را نیز تطبیق داده و به این نتیجه رسیده اند که فرهنگ کار، حرمت اسراف، پیوستگی مادیت و معنویت، دعوت به نظم، زیبایی و آراستگی، مذمت فقر و دعوت به تعقل نیز عوامل فرهنگی در توسعه است و اسلام هم عوامل فرهنگی را برای توسعه لازم می داند.
وی افزود: اگر در استان کرمان خواهان توسعه همه جانبه باشیم، لازم است ابتدا به توسعه فرهنگی بپردازیم و مرکز کرمانشناسی می تواند این توسعه را به عهده بگیرد در کنار نهادهای متعدد فرهنگی مرکز کرمانشناسی می تواند با استفاده از این مراکز و امکانات به طور جدی وارد بحث توسعه فرهنگی شود که لازمه آن کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی، تنظیم برنامه دقیق و منظم و روش اجرایی است.
استاندار کرمان بیان کرد: معتقدم برای اینکه توسعه در استان تحقق پیدا کند به بلندنظری، سعه صدر، متعهد بودن نسبت به تعهدات و قرارها، جدیت در کارها و دوری از بسیاری از صفات ناهنجار اخلاقی نیاز داریم و همه اینها به معنای توسعه فرهنگی است.
وی گفت: در ۳۰ سال گذشته مرکز کرمانشناسی تاحدی در رسالت خود موفق بوده است و حال در شرایط فعلی نیاز داریم با جدیت بیشتری به توسعه فرهنگی استان بپردازد.
دکتر زاهدی؛ نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: کرمانی های زیادی داریم که کرمان را نمی شناسند و از سوی دیگر افرادی هستند که کرمانی نیستند اما واقعا کرمانشناس هستند که مرحوم افضلی پور یکی از این افراد است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: مرحوم افضلی پوربنیانگذار دانشگاه شهید باهنر در زمانی کرمان را قبل از انقلاب شناخت که توجه به کرمان و کرمانی ها نبود و این مرد فهمید کرمان چه گوهر و چه سرزمینی است.
زاهدی گفت: با اشاره به خدمات آیت الله جعفری نماینده سابق ولی فقیه در استان کرمان و همچنین بزرگ مردی مانند سردار قاسم سلیمانی و افراد دیگر باید زندگی این مردان بزرگ به تصویر کشیده شود و مرکز کرمانشناسی در این زمینه کار کند و مردم بدانند در عصر معاصر چه بزرگانی داریم.
وی عنوان کرد: در برخی مناطق استان کرمان به ویژه در جنوب و شرق نیازمند توانمندسازی هستیم زیرا بسیاری از مردم این دو منطقه از نظر اقتصادی وضعیت مطلوبی ندارند و باید توانمندسازی شود تا هم در مباحث فرهنگی و توسعه اقتصادی کاری صورت بگیرد تا با توجه به همه منابع و ظرفیت هایی که استان کرمان دارد، کسی از مردم این استان محتاج نهادهای حمایتی نباشد.
زاهدی در ادامه خطاب به آقایان سیاسی گفت: امیدوارم در ما سیاسیون نیز فرهنگ کرمانی خوب جا بیتفتد سیاسیون استان در جاهایی غفلت کرده و به جای اینکه از توانمندی یکدیگر به خوبی استفاده و هم افزایی کنیم تا توسعه همه جانبه را تسریع ببخشیم، برخی اوقات با درگیری های سیاسی مزاحمت هایی ایجاد کرده ایم.
وی خاطر نشان کرد: امیدواریم بتوانیم با وحدت و همدلی و استفاده از تمامی نیروهای پرتوان استان چه در داخل استان و در سطح ملی کرمان را به جایگاه خودش برسانیم و از فرصت ها برای کادرسازی و استفاده از نیروهای فرزندان پرتوان کرمان در سطح ملی استفاده شود و همه توانمندی هایمان را برای اعتلای نام کرمان به کار ببندیم.
در پایان این همایش از کتاب گنج سی ساله و سردیس چهره ها رونمایی شد.